Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Švarc systém: Legalizujme, co nedokážeme uhlídat!

Martin Vlnas
Martin Vlnas
25. 3. 2010

V souvislosti s opatřeními bojujícími proti důsledkům ekonomické krize se znovu hovořilo také o možné legalizaci švarc systému. Jeho podstatou je nahrazení klasického pracovněprávního vztahu vztahem smluvním, uzavřeným mezi dvěma podnikateli. Běžně se s ním lze setkat například ve stavebnictví, pohostinství, u programátorů nebo realitních makléřů.

Švarc systém: Legalizujme, co nedokážeme uhlídat!

Dříve byl tento způsob zaměstnávání v Česku výslovně zakázán. Při vzniku nového zákoníku práce byl sporný paragraf zrušen. Švarc systém tak sice není v současnosti přímo zakázán, nicméně je stále považován za jeden ze způsobů daňových úniků. Aktuální zákoník práce totiž v § 74 odst. 1 tvrdí, že „zaměstnavatel má zajišťovat plnění svých úkolů především zaměstnanci v pracovním poměru“.

Jste pro legalizaci švarc systému? Proč? Nebo by bylo lepší provést takové systémové změny spojené s liberalizací trhu práce, aby tento systém ztratil smysl? Pokud ano, jaké by to měly být?

Vladimír Bezděk

Ředitel a předseda představenstva AEGON Pojišťovna, a. s.

Největší motivací pro švarc systém možná není daňová optimalizace, ale vysoká flexibilita a nízké transakční náklady při vzniku/zániku takové formy spolupráce „zaměstnance“ a „zaměstnavatele“. Takže věřím spíše na reformu trhu práce k snadnějšímu zániku (a tudíž i vzniku) pracovních míst ve spojení s fungující sociální sítí, sítí ale nikoliv umrtvující k dlouhodobému pobytu v ní (tzv. flexicurity systémy ze skandinávských zemí).

Aleš Tůma

Analytik společnosti Partners

Jsem pro legalizaci jakýchkoli dobrovolně uzavřených smluvních vztahů na trhu práce. Ten je přeregulovaný – cílem je ochrana zaměstnanců, ale regulace v konečném důsledku poškozuje i je samotné. Práci je těžší ztratit, ale také je těžší ji najít – například pro absolventy nebo ženy po mateřské. Samozřejmě žádná deregulace není politicky průchodná. Těžko někdo vyhraje volby se slibem, že seškrtá zákoník práce nebo umožní „opt-out“ ze státního sociálního pojištění.

Stanislav Bernard

Spolumajitel a generální ředitel Rodinného pivovaru Bernard

Jsem pro maximální liberalizaci trhu práce. Zákony by měly být tvořeny tak, aby minimalizovaly riziko svého obcházení. Nedokážeme-li švarc systém uhlídat, je třeba zákony nastavit tak, aby k jeho zneužívání nemotivovaly. Především zákoník práce nesmí firmám bránit v reakci na vývoj v svého hospodaření.

Tomáš Prouza

Ředitel pro rozvoj a péči o klienty, místopředseda představenstva společnosti Partners

Vždycky je pro mne rozumnější věc, kterou nejsem schopen vymýtit, zlegalizovat. I přes snahu o lepší kontrolu švarc systém přetrvává a myslím, že je na čase se s tím smířit. Druhou variantou by totiž bylo zásadně snížit cenu práce, což je z rozpočtového hlediska bohužel nepřijatelné, a zpružnit možnost firem nabírat a propouštět zaměstnance dle potřeby – a to je nepřijatelné minimálně pro polovinu politického spektra (a té druhé to za ten tvrdý boj bohužel nestojí).

Jan Traxler

Ředitel a hlavní investiční manažer společnosti FINEZ Investment Management

Jednoznačně jsem pro legalizaci švarc systému. Je to jedno z opatření, které by pomohlo rozhýbat jinak velmi málo pružný trh práce v České republice. Smluvní vztah je více flexibilní než zaměstnanecký. Zejména menším firmám by švarc systém značně ulehčil život. Pracovníci by zároveň byli nuceni pracovat více efektivně, bylo by to v jejich vlastním zájmu, neboť by byli odměňování více od dosažených výsledků než od času stráveného v práci. Myslím, že pro celou ekonomiku by legalizace švarc systému byla prospěšná, ačkoliv nepružný zaměstnanec, zvyklý si chodit do práce přečíst noviny, by asi měl velké problémy.

Oslovení se tentokrát jasně shodují. Co si o legalizaci švarc systému myslíte vy? Víte, proč se švarc systému říká právě švarc systém?

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (10)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo