Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Prostituce: Zdanit nebo zakázat?

Martin Vlnas
Martin Vlnas
1. 4. 2010

„Prostituce je neřešená a legalizace ji dá do určitých mantinelů. Prostitutky by odváděly daně, omezily by se pohlavní nemoci a podobně,“ prohlásil Petr Gazdík, starosta Suché Lozi, když si před dvěma lety vyměnil místo s pražským primátorem Pavlem Bémem.

Prostituce: Zdanit nebo zakázat?

Praha přitom patří do světové dvacítky nejvyhledávanějších metropolí sexuální turistiky. Po zákonu o regulaci prostituce ale volají i další česká města a obce nebo třeba Džamila Stehlíková, bývalá ministryně pro lidská práva a současná manažerka národního programu HIV/AIDS.

Česká republika je jednou z mála zemí, kde není prostituce nijak zákonně upravena. Jediná zmínka o ní je ve stále platném zákoně o potírání pohlavních nemocí z roku 1922. Pro její regulaci je nutné tento zákon zrušit a také vypovědět Úmluvu o potlačení a zrušení obchodu s lidmi a využívání prostituce druhých osob z roku 1950. Ta si totiž klade za cíl radikální vymýcení prostituce. To však v silách českého státu rozhodně není. „Jako daleko prospěšnější se proto jeví snaha prostituci regulovat s cílem zabránit jejím negativním dopadům na společnost,“ říká Stehlíková.

Souhlasíte s tím, že je potřeba prostituci zákonně regulovat? Měly by české prostitutky odvádět daně a vlastnit živnostenské oprávnění jako ty rakouské či německé? Nebo by se měla zcela postavit mimo zákon jako v Polsku nebo Irsku?


Vladimír Bezděk

Ředitel a předseda představenstva AEGON Pojišťovna, a. s.

Domnívám se, že nějaká regulace je potřebná. Letité problémy na nechvalně známých silničních tazích a obcích na nich ležících v době, kdy se záležitost nijak legislativně neřešila, mne nepřesvědčily o tom, že neregulovat byla ta správná cesta… Domnívám se, že prostituce se vymýtit nedá. Než ji tedy natlačit do černé či dokonce kriminální zóny, přijde mi lepší stanovit pravidla a legalizovat. To samozřejmě ale neznamená podporovat.

Aleš Tůma

Analytik společnosti Partners

Nedávno zesnulý americký komik George Carlin regulaci prostituce komentoval takto: „Proč by mělo být nelegální prodávat něco, co je možné legálně darovat?“ Ekonomové už popsali stovky a tisíce stran o selháních alkoholové, drogové i zbraňové prohibice – není důvod očekávat, že by zákaz prostituce fungoval lépe. Tedy ano, prostitutky by měly být regulérní živnostnice. Ostatně, v politice už řada „prostitutek“ funguje zcela legálně.

Stanislav Bernard

Spolumajitel a generální ředitel Rodinného pivovaru Bernard

Jsem jednoznačně pro zákonnou regulaci prostituce. Prostituci nikdo nikde nevymýtil a nepředpokládám, že tomu bude do budoucna u nás jinak. Proto souhlasím se zavedením živnostenského oprávnění pro prostitutky a s tím, aby platily daně. Ostatně, napomohlo by to i jejich zdravotní kontrole.

Tomáš Prouza

Ředitel pro rozvoj a péči o klienty, místopředseda představenstva společnosti Partners

Možná je to dědictví mého působení na ministerstvu financí, ale myslím, že varianta „zdanit“ dává mnohem větší smysl než „zakázat“. Zákaz totiž nemá šanci a pouze zhorší postavení těchto žen. Naproti tomu legalizace a nastavení rozumných pravidel pomohou tento nezničitelný byznys zprůhlednit.

Jan Traxler

Ředitel a hlavní investiční manažer společnosti FINEZ Investment Management

Kdyby mělo být po mém, tak prostituci zakážu, neboť sex považuji za jeden z vrcholných projevů partnerské lásky. Jakékoliv sexuální hrátky, které nejsou spojeny s hlubokým intimním vztahem muže a ženy, podle mě akorát kazí charakter člověka. Ovšem většinový názor občanů ČR asi bude jiný. V takovém případě by prostituce měla být alespoň brána jako živnost se vším všudy včetně daní a odvodů. Proč by měla kadeřnice platit daň a prostitutka nikoliv?

Souhlasíte s legalizací prostituce? A co lehké drogy? Neměly by být legalizovány také? Děravé státní kase by to jistě pomohlo...

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (26)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo