Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Chceme státní sport?

Martin Vlnas
Martin Vlnas
8. 4. 2010

Může za to Martina Sáblíková? Nebo Lukáš Bauer? Nebo neúspěch českých hokejistů? Kdo ví. Česká strana sociálně demokratická se v předvolební kampani rozhodla vsadit na sport. Přesněji řečeno na jeho „zestátnění“.

Chceme státní sport?

„Měl by být jen jeden budget, a to státní, a ten by to měl přerozdělovat a měl by nad tím mít jasný transparentní přehled,“ okomentoval plány ČSSD možný budoucí vládní zmocněnec pro sport Jiří Šlégr v rozhovoru pro Aktuálně.cz. „Já osobně bych se vrátil k vytvoření sportovních středisek. To je pro mne klíčová záležitost. Měla by být v každém kraji. Celé by to mělo být kontrolované státem,“ dodal Šlégr.

Jiří Paroubek následně slíbil předsedovi Českomoravského fotbalového svazu Ivanu Haškovi, že pokud vyhraje volby, převede podporu sportu z ministerstva školství přímo pod premiéra, z peněz daňových poplatníků postaví národní stadion a podpoří českou kandidaturu na pořádání mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2020.

Co si o plánech ČSSD myslíte. Souhlasíte s tím, aby stát pro své občany v budoucnu zajišťoval nejen chléb, ale také hry?

Vladimír Bezděk

Ředitel a předseda představenstva AEGON Pojišťovna, a. s.

Stát zajišťuje „hry“ již dnes, otázkou je, zda dobře. Pokud vím, státní podpora sportu je dnes velmi roztříštěná (Sazka, ministerstvo obrany, dotace ze státního rozpočtu přímo sportovním klubům [mnohdy neprůhledné], daňová zvýhodnění sponzorům sportovní činnosti atd.). Vlastně ani nevíme, kolik celkem stát různými kanály na podporu sportu vynakládá, tudíž ani nemůžeme měřit efektivitu státní podpory jako takové… Nemluvě o tom, že z pohledu společnosti asi není jedno, jestli je podpora státu nasměrována do vrcholového sportu nebo sportu pro širokou veřejnost.

Tomáš Prouza

Ředitel pro rozvoj a péči o klienty, místopředseda představenstva společnosti Partners

Hry jsou již od dob starého Říma stejně důležité jako chleba – a v dnešní konzumní společnosti možná ještě důležitější. Jenže zároveň platí, že v řadě sportů mají šanci uplatnit se především děti z movitějších rodin, které si mohou dovolit lepší trenéry, více času na péči o mladé sportovce a podobně. Pokud tedy jde o zlepšení podpory pro sport dětí a schopnost investovat do těch, kteří mají šanci být skutečně dobří, jsem pro, protože to pomůže zlepšit kvalitu života spousty lidí. Ale smysl mi nedává, pokud bychom měli začít rozvíjet konkrétní sporty jen proto, že se jednomu Čechovi podařilo nějak vyniknout.

Stanislav Bernard

Spolumajitel a generální ředitel Rodinného pivovaru Bernard

Sociální demokracie se chová účelově a populisticky. Za socialismu se po úspěchu skokanů na lyžích stavěly skokanské můstky, po výhře v Davis cupu se postavila Štvanice, tehdy to snad ani jinak zajistit nešlo. Dnes, když je prázdná státní kasa, jsou podobné sliby jenom populismus.

Jan Traxler

Ředitel a hlavní investiční manažer společnosti FINEZ Investment Management

A co je cílem? Jde nám v prvé řadě o to, aby čeští sportovci vyhrávali co nejvíc medailí a zbytek národa si při tom s plnou hrdostí, hraničící někdy až s namyšleností, vychutnával pravé české pivo? Nebo chceme, aby český národ žil zdravě a v rozumné míře část svého volného času věnoval pohybu?

Pokud je cílem vychovávat vrcholové sportovce, pak je potřeba se zaměřit na sportovní akademie po vzoru některých zahraničních velkoklubů (např. Barcelona). Rozhodně jsem ale proti jakémukoliv financování podobných projektů z peněz daňových poplatníků. Vrcholový sport by měl být záležitostí soukromých investic. Když investor vybuduje sportovní akademii, bude si muset dobrých patnáct let počkat, než v ní vychová první úspěšnou generaci, pak se mu ale investice může mnohonásobně vrátit.

Pokud je cílem, aby lidé aktivně relaxovali při sportu, pak tady může u dětí nejvíce udělat škola a rodina. Možností pro rekreační sportování má každý víc než dost. Jediné, co jsem ochotný ze svých daní podporovat, je, aby každá škola měla dostatečné prostory pro sport, které budou ve večerních hodinách přístupné i veřejnosti.

Aleš Tůma

Analytik společnosti Partners

Celé je to stejný nesmysl jako pořádat v Praze olympiádu. Z podobných akcí by měli prospěch jen betonáři a sportovní bafuňáři (kapříci připlavou...). Je příznačné, že ČSSD s návrhem přišla zrovna v době, kdy média upozornila na nesrovnalosti ve financování fotbalového svazu. Ten přitom už teď od státu dostává desítky milionů ročně. Řešením není sport zcela zestátnit, ale právě naopak, nedat na něj ze státní kasy ani korunu. Kdo chce sportovat, ať sportuje, ale proč by mu to proboha měl platit daňový poplatník? Každopádně plány ČSSD (nejen ty sportovní) by v případě uskutečnění pěkně zacvičily s celou českou ekonomikou.

Co si myslíte o "zestátnění" sportu, národním stadionu a velkolepých plánech vy, čtenáři Finmagu?

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo