Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak Microsoft zmáčkl F5

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
7. 12. 2017

Satya Nadella rekapituluje první tři roky ve vedení Microsoftu.

Jak Microsoft zmáčkl F5

Copak se to s tím Microsoftem děje? Firma si vzala k srdci ostrou kritiku Windows 8 a připomínky zapracovala do povedených Windows 10 – na která mohli uživatelé poprvé v historii upgradovat bezplatně. Podala si ruku s nesmiřitelnými nepřáteli, Applem a Googlem, takže se s Office teď dá pracovat i na iPadech a Androidu. Koupila profesionální síť LinkedIn a populární hru Minecraft. Představila brýle pro rozšířenou a virtuální realitu Hololens. A hodnota jejích akcií poprvé překonala starý rekord z dob před krachem dot com bubliny.

To všechno se stalo za vlády teprve třetího ředitele v její 42leté historii. Satya Nadella se do jejího vedení dostal možná v nejtěžších měsících z celé té doby. Steva Ballmera nahradil na jaře 2014, krátce po premiéře nenáviděných osmiček a neúspěšné fúzi s Nokií. Výběr to byl překvapivý: čekalo se, že se firmu pokusí oživit manažer zvenčí, ne technik, který do ní nastoupil už v roce 1992. Ještě překvapivější bylo, že se to Nadellovi povedlo. Jak, to se pokouší vyložit v knize Hit Refresh (Zmáčkni F5).

Satya Nadella: Hit Refresh: The Quest to Rediscover Microsoft’s Soul and Imagine a Better Future for Everyone – vyšlo v nakladatelství HarperBusiness v září 2017. 292 stran, 7 dolarů (verze pro Kindle).

Sympatický chlapík…

Už dlouho jsem si myslel, že je Satya Nadella mezi slavnými CEO současnosti – Jeffem Bezosem, Elonem Muskem a Timem Cookem – nejmenší psychopat, možná dokonce někdo skoro normální. Hit Refresh tenhle dojem posiluje. Vyprávění začíná Nadellovým dětstvím v ándhrapradéšském Hajdarábádu, kde mu tatínek-intelektuál vylepil v pokoji plakát Karla Marxe a kde malý Satya propadl celoživotní vášni pro kriket: „[J]e jako ruský román, plný zápletek a na pokračování.“

Následují dva momenty natřískané emocemi. V roce 1994 se Nadella už jako zaměstnanec Microsoftu vzdal trvalého pobytu v USA a rozhodl se zažádat o dočasné vízum, jen aby za ním mohla přicestovat jeho manželka. (Udělali by tohle Bezos nebo Musk? Nebo by jim přišlo efektivnější nechat ženu sežrat tygrem, tygra prodat lovcům trofejí a za zisk koupit ženu v Americe?)

Druhý silný moment je narození prvního syna, který je kvůli prenatální asfyxii celoživotně závislý na péči ostatních. Nadella vypráví o tom, jak ho tenhle životní přelom začal učit empatii – a právě tady se Hit Refresh začíná zasekávat.

Perfektní dárek: pro sebe a ještě pro někoho

Roční předplatné časopisu FINMAG: 1+1 ZDARMA

Hledáte chytrý vánoční dárek? Udělejte radost sami sobě a zároveň taky někomu, koho máte rádi. 

Objednejte si před Vánoci roční předplatné Finmagu a my vám přidáme druhé zdarma jako dárek. Za 294 korun radost na celý rok. Vlastně – dvě radosti.

Chci perfektní vánoční dárek

… mlátí prázdnou slámu

Nadella má podle vlastních slov „soucit s postiženými. Soucit s obyvateli chudých centrech měst, Rezavého pásu Ameriky, rozvojových zemí Asie, Afriky a Jižní Ameriky. Soucit s tvrdě pracujícími drobnými živnostníky. Se všemi, kteří čelí násilí a nenávisti pro svou barvu kůže, víru nebo pro to, koho milují.“ To je určitě chvályhodné, taky by je přece mohl chtít postřílet. Ale jednak ghostwriteři Jill Tracie Nicholsová a Greg Shaw zapomněli Nadellovi říct, že nekandiduje na prezidenta, jednak se ti tři nedrželi zlatého kréda: nevyprávějte o sobě, jak jste vtipní, raději povězte nějaký vtip. Kdo by chtěl vědět, jak konkrétně se ta empatie projevuje ve strategii Microsoftu, ten se to z Hit Refresh nedozví.

Další čtení

Musk přináší budoucnost a minulost zároveň

Čtivý životopis majitele firem Tesla a SpaceX přehlíží, že Musk vydělává i díky dotacím, a že jeho tyranství patří spíš do devatenáctého než jednadvacátého století.

Elon Musk. Tesla, SpaceX a hledání fantastické budoucnosti 

Nedlouhá kniha je bohužel mlhavá a nekonkrétní skoro ve všem, co nakousne. „Céčko v CEO pro mě znamená kulturu,“ vyznává se Nadella. Ilustruje to příhodou o tom, jak se ve firemní ledničce množila načatá mléka. Když se plné ledničky začaly řešit na firemním Yammeru, Nadella poslal podřízeným video, „ve kterém se tomu zasmál jako příkladu fixního nastavení mysli.“ To je panečku veselá kopa, z fleku by mohl psát pro KKRD Boys.

Podobné velké nic Nadella sděluje v kapitole o soukromí a bezpečnosti. Nikdo asi nečeká, že by ředitel tak velké společnosti třískl do stolu a zařval vyhraněný postoj: Ani bit soukromých informací vládám! Nebo: na soukromí kašlat, co je v cloudu, to je věc veřejná! – Ale zabrousit do tématu na tolika stranách a vybrousit z něj s krčením rameny, že by si všichni měli víc věřit, to už chce nějaký talent.

Culture executive officer se loučí úvahou o politice, ve které oslavuje vzdělání, volný obchod a autonomní města. V éře, ve které někteří z nejmocnějších lidí planety velebí ignorantství, protekcionismus a centralizaci, to působí sympaticky. Na druhou stranu ale Nadella nevybočí žádným názorem nebo postojem, který by nebyl v první řadě výhodný pro Microsoft a technologický sektor. Logika jeho úvah se v principu neliší od kapitánů průmyslu, kteří volají po podpoře učňáků a technických oborů.

Překvapivě rychlé a přesvědčivé znovuzrození Microsoftu je jedním z nejpozoruhodnějších příběhů současného velkého amerického byznysu. Nic naplat, lepší kniha než Hit Refresh o něm zatím nevyšla. Ale měla by.

Úvodní fotka od BagoGames, licence CC BY 2.0

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

microsoftsatya nadella
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo