https://www.finmag.cz/firemni-kultura/267853-umite-pect-a-varit-zkuste-stesti-s-podnikanim
Umíte péct a vařit? Zkuste štěstí s podnikáním
Jennifer Lewisová radí, jak si přivydělat prodejem rukodělných lahůdek. Chce to spoustu pokusů, krásný obal, poutavý příběh a byznysplán.
Taky jste si minulý měsíc při plnění desátého plechu cukrovím říkali, že byste se tím klidně mohli živit? „Pokud při tom v duchu vidíte sami sebe, jak dekorujete koláče ozdůbkami, tak si radši představte, že nosíte čtvrtmetrákové pytle mouky,“ zbaví vás iluzí Jennifer Lewisová v knize Starting a Part-time Food Business. Chcete-li svoje vaření nebo pečení povýšit z koníčku na byznys, měli byste si ji přečíst. Vyšla zatím jen anglicky, ale s výjimkou kontaktů na kontrolní instituce jednotlivých amerických států platí do písmene i v Česku.
Sedm dobrých tipů
- Začněte s kuchtěním jako s vedlejšákem. Z práce můžete odejít vždycky. Nejdřív zjistěte, zda si podnikáním vyděláte.
- Testujte recepty. Že se u vás dědí pět generací, ještě neznamená, že nejdou vylepšit.
- Vyberte si takovou značku, která vám nebude svazovat ruce, když se rozhodnete obměnit sortiment. Tedy ne Ferenzovy zvěřinové klobásky uzené studeným kouřem, ale radši Ferenzovy uzeniny nebo ještě lépe Ferenz.
- Nešetřete na svém „ksichtu“: zaplaťte si dobrého grafika, který vám navrhne webovky, balení i vizitky. Ať je vidět, že jsou vaše pochoutky extrovní.
- Nebojujte s konkurencí, která to dělá ve velkém. „Pokud se pokusíte bojovat nižší cenou, prohrajete, protože vždycky najdou způsob, jak být levnější než vy. (…) Musíte se místo toho zaměřit na kvalitu a svým zákazníkům vyprávět o tom, čím je vaše zboží výjimečné. Vaší cílovkou jsou ti, kteří ocení poctivou ruční práci.“
- Vyberte si vhodný prodejní kanál. Můžete si otevřít stánek na farmářských trzích, krámek, internetový obchod anebo sytit klienty cateringem na akcích.
- Potřebujete byznysplán. Byla by hloupost tesat ho do kamene, musíte ale vědět, kolik peněz a času vás bude stát výroba, a za kolik tedy musíte prodávat – i jaké konkrétní výsledky představují hranici mezi úspěchem a neúspěchem.
Císaři, co je císařovo…
Málokdy nějaké knize vyčítám to, že mohla být delší. Tuhle jsem přečetl za hodinu a půl a byl hladový po nášupu. Lewisová třeba mohla vedle příběhů o úspěchu, ačkoliv nejsou vůbec barvotiskové, přinést pro inspiraci ještě pár „failů“: sebezpytování těch, kteří se svým byznysem narazili.
Dá se pochopit, proč Starting a Part-time Food Business popisuje pouze striktně legální cestu, tedy pečení v pronajatých kuchyních obdařených všemi potřebnými razítky. Ono to ale určitě jde i jinak – a tipl bych, že většinou i chodí. Nechci, aby autorka dělala reklamu šedé ekonomice, mohla se ale rozepsat o jejích konkrétních rizicích, byť by sazby pokut v Texasu nebyly českému čtenáři moc platné.
- Proč je v Česku tak těžké pustit se třeba do pečení jakožto vedlejšáku? Absurdní regulace podnikání ve starším textu Michala K.: Není buchta jako buchtička...
Čokodortík s mořskou solí poráží Marlenku
Komu koukat v Česku přes rameno pro inspiraci? Poslední týdny ulítávám na několika lahůdkách, které začínaly právě jako vedlejší byznys. Dámy z Kokina dobyly Brno svým čokoládovým dortíkem s mořskou solí. Buch Ta v tomto hlavním městě kavárenského povalečství úspěšně nabízí alternativu k přeslazeným průmyslovým zákuskům. „Pivovar bez pivovaru“ Nomád vaří v pronajatých prostorách výjimečná piva, za která rád zaplatím padesát korun; Pražáci je můžou ochutnat v Pivní rozmanitosti na Žižkově.
Dokud někdo z místních hrdinů nesepíše svoje zkušenosti s bojem s konkurencí a s úřady, Starting a Part-time Food Business bude biblí i pro české foodies, kteří by rádi vedle příbuzných a kamarádů rádi krmili a napájeli i zákazníky. Chybí vám tip na tržní niku? Jak v knize ukazuje příběh firmy Petit Four Legs, konzumenti drahých rukodělných lahůdek nemusí být pouze dvounozí.
Jennifer Lewis: Starting a Part-time Food Business: Everything You Need to Know to Turn Your Love for Food Into a Successful Business Without Necessarily Quitting Your Day Job. Vyšlo v nakladatelství Rabbit Ranch Publishing v roce 2011, 148 stran, 15 dolarů (11,50 pro Kindle).
Nejnovější podcasty