Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Co byste si měli přečíst o počítačích a internetu, než se v nich začnete vrtat

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
9. 2. 2012

Tragédie není, že se dnes kdekdo snaží regulovat internet a omezovat funkčnost počítačů – ale že se do toho pouští zrovna ti, kteří technologiím rozumějí nejmíň.

Co byste si měli přečíst o počítačích a internetu, než se v nich začnete vrtat

V emocích rozvířených dohodou ACTA se zapomíná na to, že i virtuální prostor potřebuje svá pravidla. Nebylo by správné zlegalizovat posílání spamu s reklamou na heroin školákům prvního stupně. Stejně tak je ale nemoudrá víra, že když se něco zakáže, už nikdy to nikdo neudělá. A pokud udělá, tak že bude řešením zpřísnit tresty, preventivně se sáčkovat lidem do soukromí a nejužitečnějšímu vynálezu posledních desetiletí ničit součástky.

Chcete na síti zavést pořádek? Dobře, předžvýkal jsem vám ale čtení, které vám radím napřed projít. Přehledně jsem ho roztřídil podle toho, na jaký pomyslný na zem spadlý drát saháte v domnění, že to myslíte dobře, a proto že se vám nemůže nic stát.

Ono totiž může, a nejenom vám. Například pokud…

… pracujete pro mediální společnosti a věříte tomu, že počítače odnaučíte kopírovat

Scifista a blogger Cory Doctorow a jeho čtenáři vybrousili v prosincovém článku Do klece: Blížící se válka o univerzální počítače – a hlavně spíš v komentářích pod ním – poutavou metaforu. Kopírování autorských děl je jako telefonování v autě. Ani jedno nejspíš není správné a jistě to lze zakázat zákonem. Ten asi občas někdo poruší. Můžeme si pak dokonce představit chůvičkovský stát, který výrobcům aut řekne: zařiďte, že z nich nepůjde telefonovat. Každý vůz pak bude mít svou vlastní drahou rušičku – pořád to ale bude automobil. Jednoúčelový stroj určený k přemísťování, ze kterého můžete odstraňovat kudrlinky, ale pořád bude plnit svoji základní funkci.

Počítače jsou však univerzální stroje. Zákon může lidem zakázat provádět s nimi nějaké věci, nelze ale jednou provždy zabránit tomu, aby bylo technicky možné takový zákon porušovat. „Nikdo neví, jak vyrobit univerzální počítač, který dokáže spustit jakýkoliv program – avšak s výjimkou programu, který nemáme rádi, je zakázaný zákonem nebo nás připravuje o peníze,“ píše Doctorow. „Pokusy o vytvoření takové sítě, která nebude přenášet díla chráněná copyrightem, se svými výsledky přiblíží kontrolním opatřením diktátorských režimů.

Podle Doctorowa se blíží válka o samotný princip univerzálních počítačů. Různé instituce mají zájem na tom, abychom mohli pracovat jen s takovou elektronikou, nad níž nebudeme mít plnou vládu; která bude blokovat některé funkce, a třeba nás špehovat, aniž bychom měli šanci to zjistit.

Až nastoupím do auta (čili do počítače, ve kterém vozím svoje tělo) s naslouchátkem (čili počítačem zastrčeným do svého těla), chci mít jistotu, že tyhle technologie nejsou navrženy tak, aby přede mnou držely tajemství. Ani tak, aby mi bránily vypnout funkce, které mi škodí.“ To varování je o to víc na místě, že takové „kastrování“ počítačů protlačené velkými firmami nebo samotným státem by ještě neznamenalo konec kopírování.

… šéfujete úřadu, který zakázal na internetu hodnotit lékaře bez jejich souhlasu

Populární web ZnámýLékař.cz narazil u Úřadu pro ochranu osobních údajů a jeho ředitele Igora Němce. Podle toho mohou pacienti své doktory hodnotit jen s jejich osobním svolením. Kdepak nepříjemná kritika: „Neznámého lékaře tato informace může poškodit velmi, protože pokud se tam píše něco negativního, tak může ztratit pacienty,“ vysvětlil Němec České televizi.

Nechť byrokrat zaboří nos do knihy Wikinomics. Snad z ní pochopí, že s kritikou něčí práce se dá na internetu zacházet všelijak: ignorovat ji, polemizovat s ní, přijmout ji. Nedá se ale zakázat, bude pak leda přeskakovat z webu na web, ze sociální sítě na sociální síť a jen se při tom zostří.

Špatné doktory, jakož i mizerné muzikanty, zlodějské restauratéry a výrobce šuntů „nepoškozují informace“. Poškozuje je jejich vlastní šlendrián.

… zadáváte práci „lidem od počítačů“ a chcete, aby sledovali návštěvníky vašeho webu kamerou nebo sestříhali dvouhodinový film za třicet minut

Patříte mezi takzvané klienty z pekel či české klienty. Ale to se dá léčit – jen si přiznejte, že někteří lidé holt rozumějí technice a on-line obchodování líp než vy. Proto si je taky asi platíte, že.

*

Jak píše Doctorow: není těžké vcítit se do člověka, kterého nové technologie a proměny světa znepokojují. Nebo matou. Poslední laické pokusy o zkrocení démona ale připomínají indiány zastavující stojíce v kolejišti lokomotivu zlým pohledem nebo abcházské pastevce sabotující elektrifikovaný kolchoz tak, že holýma rukama přetrhají dráty. Ano, svět to sice na několik minut zpomalí – ale za neúměrnou cenu.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

ACTAautorská právabig brotherCory DoctorowDRMIgor NěmecinternetludditépočítačeregulacesvobodatechnologieÚřad pro ochranu osobních údajůWikinomics ________________________________________ZnámýLékař.cz
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo