Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Doplňte si vzdělání: Stáhněte si přednášky z ekonomie!

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
13. 5. 2010

To, že jste se nedostali na vysněnou vysokou, ještě neznamená, že z vás musí být nadosmrti nevzdělanec. Řada českých i světových univerzit nabízí ke stažení studijní materiály a záznamy přednášek - vybrali jsme ty nejlepší zdroje, se kterými si můžete doplnit ekonomické vzdělání. Není bohužel překvapením, že pro ty zajímavější a lépe zpracované studijní materiály musíte navštívit weby univerzit na západ od Česka.

Doplňte si vzdělání: Stáhněte si přednášky z ekonomie!

U nás poskytuje veřejnosti záznamy přednášek veřejnosti například Vysoká škola ekonomická. Bohužel, jejich nabídka je poměrně chudá a navíc nejsou zrovna z oboru. Pokud ale ekonomii nebo finančnictví právě studuje, mohou vám kurzy o interkulturálním managementu anebo kognitivních vědách rozšířit obzory. Budete jen muset překousnout, že kvalita záznamu odpovídá třicet let starým VHS páskám z disidentských seminářů.

Masarykova univerzita zase začala jako první se zveřejňováním závěrečných studentských prací na webu. V jejím archivu tak můžete najít 7063 diplomek a dizertací, které se alespoň částečně týkají ekonomie. Naštěstí jsou doplněny i informacemi o studijních oborech jejich autorů i oponentskými posudky, takže můžete snadno oddělit zrno od plev. Tenhle zdroj je perfektní v případě, že sami studujete - ušetří hodiny nebo dny strávené hledáním zdrojů pro vlastní diplomku. S opravdu originálními myšlenkami a fundovaným, a přitom jednoduchým výkladem se tady ale vcelku pochopitelně nesetkáte.

Své dveře světu pootvírá i Institut ekonomických studií na Karlově univerzitě, který se v únoru ocitl na prvním místě žebříčku ekonomických škol podle Hospodářských novin. IES na svém webu publikuje například disertační práce, proklikat se ale můžete i k diplomkám odevzdaným na nižších stupních studia. Bohužel tu chybí kontroverzní neobhájená disertace Tomáše Sedláčka, poradce Václava Havla a jednoho z členů NERVu.

Vzdělání může být k ničemu, jestliže svou práci nemilujete

Pokud vám však české školství smrdí děkanem Kindlem a umíte anglicky, není nic snazšího než vyrazit do ciziny. Začněte na stránkách projektu Academic Earth, který nabízí volně k přehrání záznamy přednášek z nejslavnějších amerických univerzit - Hardvardu, Massachusetts Institute of Technology, Yale, Pricetonu, Berkley a dalších.

Zamiřte rovnou na kurzy věnované ekonomické teorii, obchodu anebo podnikání. Jen poslední téma je zastoupeno 129 kurzy a dvěma mimořádnými přednáškami. Dozvíte se z nich nejen o tom, jak se chovat k zaměstnancům či jak si vybudovat psychickou odolnost, ale také jak dbát na morální etos, který je, alespoň ve Státech, s podnikáním neodmyslitelně spojený.

Jedna z kateder Massachusettského technologického institutu, Sloan school of Management, zase poskytuje volně ke stažení studijní materiály některých svých kurzů, od finančního poradenství, přes obchodní analýzy až po “management konfliktů”. Vždy máte k dispozici alespoň sylabus a seznam doporučené literatury. Některé předměty ale kromě kompletních přednášek netají ani starší závěrečné testy a jejich řešení.

Pro úplnost je nutné odkázat i na stránky projektu TED, který už roky archivuje fascinující, krátké a vypointované přednášky věnované kromě vědy a technologií i ekonomii. Řada z nich dostala i české titulky, takže se i se špatnou angličtinou můžete dozvědět, kdy Indie a Čína předstihnou Spojené státy anebo zhlédnout půvabnou přednášku odhalující osm tajemství úspěchu (viz. níže).

Ta shrnuje výsledky unikátního sedmiletého výzkumu provedeného na pěti stech lidech. Hned první bod bude studená sprcha pro každého, kdo si myslí, že jedinou cestou k úspěchu je právě tupé šprtání se, ke kterému možná mohl tento článek navádět: “Pokud něco děláte z lásky, peníze přijdou samy.”

Zdroj: TED (pod subtitles si můžete navolit české titulky)

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo