Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Drobná ruční práce nezahyne

Ivan Adamovič
Ivan Adamovič
2. 7. 2009

Nedávno jsem vyslechl povzdech, že zanikají malé opravny čehokoliv, že je stále obtížnější nechat si někde provést drobnou ruční práci. Mou první reakcí bylo automaticky souhlasit. Jak se všechno kolem nás monopolizuje, nějak přirozeně očekáváme, že vše drobné a „lidské“ se vytrácí, zatímco macdonaldizované provozy bují zvesela.

Drobná ruční práce nezahyne

To, nad čím jsme měli tendenci ohrnovat nos, se stává vzácnou komoditou. Zážitkem. Kdo by před dvaceti lety stál o práci kováře. Dřina, špína, čmoud... a přece umělečtí kováři na náměstích lákají davy. Uprostřed záplavy plastových výrobků z Číny najednou oko spočine na svalnatém jinochovi, který s pomocí kladiva, kovadliny a hromádky žhavého popela přímo před naší nosem vytváří něco užitečného. Každý, kdo si jejich dílo odnáší domů, má k takovému předmětu mnohem osobnější vztah. Viděl jeho zrození.

Je s tím vším konec? Potuloval jsem se znovu po letech po pražském sídlišti Spořilov, kde jsem kdysi vyrůstal. V horní části bývalý Dům služeb... nyní obývaný klasickou vietnamskou prodejnou se zeleninou a nápoji – mimo jiné nejnižší štace bezdomovců, na které už pivo neúčinkuje a víno v hospodách je moc drahé. A hned vedle... cosi jako trafika.

Kupuji si magazín, podívám se po obchodu a vidím starý šicí stroj. Otočím hlavu a zpozoruji vzorkovník podlahových krytin. Pod sklem na pultu jsou špulky nití. Vedle stářím zežloutlý xerox. Dům služeb nezmizel. Vešel se do jediné místnosti.

A sdílná paní mi vysvětluje, že původně se zabývali jen broušením parket. Pak lidé projevili zájem o galanterii – přibrali galanterii. Pak zjistili, že stárnoucí obyvatelé stárnoucího sídliště se už netrefí nití do ouška jehly – přibyla služba oprav oděvů. A kopírka. A čistírna...

O drobné služby už nemám strach. Sídlištní mikroekonomika mi ukázala, že nabídka nezůstane vůči poptávce slepá. A současná krize nebo nárůst cen za pronájem prostor mohou zákazníkům paradoxně pomoci. Budou-li podnikatelé hledat nové cesty k přežití, nepohrdnou najednou ani důchodcem, který si přijde jednou za rok nechat podrazit prošlapané boty.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Ivan Adamovič

Ivan Adamovič

Publicista a novinář původně zaměřený na kulturu. V roce 1995 spoluzaložil a řadu let řídil časopis Živel, působil také v měsíčníku Ikarie, byl šéfredaktorem webového deníku InZine.cz. Později vedoucí... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo