Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Cenová válka kolem Dana Browna

Ivan Adamovič
Ivan Adamovič
17. 9. 2009

Tento týden v úterý vyšlo v angličtině dlouho očekávané pokračování bestselleru Da Vinciho kód od Dana Browna. Pětisetstránková kniha se jmenuje The Lost Symbol (Ztracený symbol) a jak všichni už dlouho vědí, jejím ústředním námětem jsou mystéria kolem řádu svobodných zednářů.

Cenová válka kolem Dana Browna

The Lost Symbol byl stejně přísně střeženým titulem jako díly Harryho Pottera. Knihkupci vybalovali knihy ze zapečetěných beden, konkrétní obsah knihy znalo jen několik málo nakladatelských pracovníků vázaných slibem mlčenlivosti. Pouze v noci před vydáním knihy získali výtisky literární recenzenti. Ti prožili bezesnou noc, někteří ještě při čtení vysílali na web krátké postřehy a dojmy.

Recenzenti se shodují na tom, že kniha nepředstavuje žádné překvapení, model osvědčený u Da Vinciho kódu autor jednoduše vzal a aplikoval do jiného prostředí – Washingtonu.

Zajímavá válka se rozhořela kolem prodejní ceny knihy. Prodejní řetězce se předhánějí, kdo dokáže knihu více zlevnit, a prodat tak víc kusů. První vázané vydání stojí 18.99 liber, avšak britský retailový řetězec Asda se rozhodl prolomit rekordy v prodejnosti tím, že knihu nabízí za diskontní cenu pouhých 5 liber.

Že jsme již opravdu součástí globalizované kultury jsem se mohl přesvědčit po úterní konferenci společnosti Partners v Brně. Zdejší knihkupectví již totiž byla Brownovým titulem zásobena – hned první den světového prodeje.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ivan Adamovič

Ivan Adamovič

Publicista a novinář původně zaměřený na kulturu. V roce 1995 spoluzaložil a řadu let řídil časopis Živel, působil také v měsíčníku Ikarie, byl šéfredaktorem webového deníku InZine.cz. Později vedoucí... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo