Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nízké emise za babku

Ivan Adamovič
Ivan Adamovič
3. 12. 2009

Že snížení emisí skleníkových plynů nebude zadarmo, je každému jasné. Bitva mezi zeleným myšlením a emisemi se zatím rozhoduje nad občanovou peněženkou. Politici nechtějí ztratit hlasy voličů, a tak váhají s nepopulárními opatřeními. Nové výzkumy v USA a Velké Británii ukazují, že problém může být pouze ve špatném marketingu celé operace.

Nízké emise za babku

Červnová americká studie ukázala, že snížení emisí o padesát procent do roku 2050 by mohlo vést ke zvýšení cen většiny spotřebního zboží o pouhých pět procent. Manik Roy z washingtonského Centra globální klimatické změny je ještě optimističtější: „Ani snížení emisí o 80 procent během nejbližších čtyř desetiletí by se spotřebitelů téměř nedotklo.“

Snížení o 80% má v plánu vláda Velké Británie a o podobných číslech uvažují i ostatní země G8. Výrobní společnosti budou nuceny drasticky omezit spotřebu fosilních paliv, ceny emisních odpustků poletí vzhůru.

Redakce britského časopisu New Scientist zadala Ekonometrickému institutu v Cambridgi za úkol vypočítat ekonomické dopady takového omezení emisí. Experti zkoumali, jak by se zvýšily ceny 40 vybraných produktů a služeb. Studie předpokládá, že cena elektrické energie bude v roce 2050 vyšší o 15 procent.

Většiny zboží se toto navýšení dotkne jen v řádu několika málo procent, což je psychologická hranice, jež by neměla dělat problémy při zavádění nepopulárních opatření. Konkrétně ceny jídla stoupnou o 1 %, ceny elektroniky o 2 %, ceny oblečení i automobilů rovněž o pouhé jedno procento.

Jednou z mála výjimek jsou ceny paliv. Model naznačuje, že se do roku 2050 zvýší cena zemního plynu o 160 procent a cena benzínu o 32 procent. K masivní cenové změně dojde zejména v letecké dopravě, která zatím nemá alternativu ke stávajícím motorům vypouštějícím enormní množství škodlivého uhlíku do atmosféry. Tam se očekává zvýšení cen o 140 procent. Užijme si proto low-costových letů, dokud je čas.

Experti předpokládají, že budoucí vlády prostřednictvím grantů a dalších podpůrných programů povedou občany k tomu, aby veškeré vytápění domácností zajišťovala elektřina a vývoj automobilového průmyslu byl regulován směrem k elektromobilům.

Svět, který se díky rychlé dopravě v posledních desetiletích tak dramaticky zmenšil, se opět o něco zvětší. Zato se nám bude o poznání lépe dýchat.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (20)

Vstoupit do diskuze
Ivan Adamovič

Ivan Adamovič

Publicista a novinář původně zaměřený na kulturu. V roce 1995 spoluzaložil a řadu let řídil časopis Živel, působil také v měsíčníku Ikarie, byl šéfredaktorem webového deníku InZine.cz. Později vedoucí... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo