Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Krypto 6: Na rozcestí. Rozštěpí se bitcoin?

Josef Tětek
Josef Tětek
23. 3. 2017
 15 444

Bitcoin se během následujících dnů utká s největším strašákem všech kryptoměn. Může přijít „hard fork“ – nevratné rozdvojení na dvě nekompatibilní měny. Jaké jsou příčiny a případné následky?

Krypto 6: Na rozcestí. Rozštěpí se bitcoin?

Bitcoin, v kontrastu s běžnými státními penězi, nemá žádnou centrální autoritu. Není žádná konkrétní osoba či instituce s pravomocí rozhodnout, podle jakých pravidel bude síť fungovat. Ano, bitcoinový protokol definoval a naprogramoval jeho tvůrce Satoshi Nakamoto, v průběhu času se ale musel opravovat a přizpůsobovat novým požadavkům rostoucího ekosystému.

Kryptoměny v číslech

  • Cena bitcoinu: 1114 USD
  • Tržní kapitalizace bitcoinu: 18 miliard USD
  • Bitcoinové transakce (denně): 295 tisíc transakcí / 338 milionů USD
  • Tržní kapitalizace všech kryptoměn: 24,9 miliard USD
  • Počet obchodovaných kryptoměn: 380

Údaje k 21. 3. 2017, coinmarketcap.com, blockchain.info

Na nových verzích bitcoinového protokolu pracuje proměnlivá skupina vývojářů. Ti, zpravidla na základě veřejných návrhů (známých jako BIPs – Bitcoin Improvement Proposals), zveřejňují navrhované úpravy protokolu na open source úložišti github. O výraznějších změnách se hlasuje v síti bitcoinových těžařů (ti s pomocí specializovaného hardware zajišťují bezpečnost bitcoinových transakcí). Na konci procesu je publikování nových verzí základního bitcoinového klienta bitcoin core, který umožňuje těžařům, majitelům směnáren a dalším komunikovat s blockchainem, podkladovou bitcoinovou databází (běžní uživatelé pak zpravidla nepoužívají bitcoin core, ale některou z tzv. lehkých peněženek, které nepotřebují k provozu stahovat celý blockchain; ten aktuálně zabírá 107 GB).

Doposud probíhala všechna vylepšení a aktualizace protokolu bez větších rozporů. Až donedávna totiž nebylo zapotřebí provést výraznější změnu v základních parametrech bitcoinu.

Teď je ale nutná.

Válka bloků

Transakční kapacita bitcoinové sítě je nedostatečná. Že se tento problém stane dříve či později palčivým, bylo jasné již před několika lety. S rostoucí popularitou bitcoinu se velikost bloků (do kterých se průměrně každých deset minut zapisují transakce) čím dál víc blížila naprogramovanému limitu jednoho megabytu. Tento limit byl nastaven proto, aby se zabránilo spamování sítě a centralizaci těžby (více o důvodech zde).

Rozhodnutí o zvyšování limitu se ale ukázalo být komplikovanější, než si kdo myslel. Předně vyvstala otázka, jak velký má být nový limit a jaký zvolit postup pro jeho navyšování do budoucna. Někteří vývojáři navrhovali zvýšit limit jednorázově (a dál se uvidí), jiní zase, aby byl každé dva roky dvojnásobný, další pak navrhovali limit zrušit úplně.

Velikost bitcoinového bloku, zdroj: blockchain.info, 21. 3. 2017

Po několika letech diskuzí, které k žádnému konkrétnímu řešení nevedly, byl v průběhu roku 2016 vývojáři bitcoin core představen sofistikovaný návrh: nejprve protokol optimalizovat, poté nad blockchainem vystavět novou vrstvu, která umožní veliké množství transakcí bez navýšení velikosti bloků. Mezi další bonusy by patřilo veliké zrychlení transakcí a zvýšení soukromí uživatelů. Jedná se o návrhy s názvy Segregated Witness a Lightning Network.

Jelikož se jedná o poměrně rozsáhlé změny v protokolu, tyto návrhy musí projít hlasováním těžařů. Cílem je, aby naprostá většina těžařského výkonu pracovala se stejnými parametry, a nedošlo tak k tvorbě nekompatibilních bloků. Segregated Witness tak byl v listopadu 2016 předložen těžařům k hlasování, v němž je zapotřebí získat 95% souhlas. Aktuálně má zhruba 25% podporu.

Segregated Witness je koncipován jako tzv. soft fork – úprava protokolu, která je zpětně kompatibilní. To znamená, že starší verze bitcoinového software budou stále moci se sítí komunikovat, pouze nebudou mít možnost využívat nových vymožeností. Jedná se tudíž o poměrně bezpečný způsob, jak v bitcoinovém protokolu provádět zásadnější změny.

S tímto řešením část bitcoinové komunity nesouhlasí a usiluje o prosazení návrhu, který by umožnil zvýšit transakční kapacitu zrušením limitu na velikost bloků. Oponenti Segregated Witness poukazují na to, že bitcoinové transakce by měly probíhat vždy v rámci blockchainu, nikoli na separátní platební vrstvě. Konkurenční návrh tak nese odpovídající název Bitcoin Unlimited.

Problém je v tom, že návrh Bitcoin Unlimited by měl podobu tzv. hard forku, což je úprava protokolu, která zpětně kompatibilní není. Všichni těžaři, ale i uživatelé a obchodníci provozující plnohodnotného bitcoinového klienta, tak v případě přijetí tohoto návrhu musí co nejdřív klienta aktualizovat. Pokud by tak významnější část sítě neučinila a stále provozovala bitcoin core, dojde k rozdvojení sítě a vzniku dvou vzájemně nekompatibilních bitcoinů.

Bitcoin Unlimited byl komunitě těžařů předložen v lednu a již nyní má významně vyšší podporu, než původní Segregated Witness.

Aktuální stav podpory různých návrhů ke zvýšení propustnosti sítě, zdroj https://coin.dance/blocks, 21. 3. 2017.

Oba návrhy mají své silné zastánce s vlastními motivacemi konkurenční návrh nepodpořit – tou nejsilnější je patrně averze některých těžařů k řešení transakcí mimo blockchain, jelikož by to mohlo znamenat nižší výnos z transakčních poplatků, který náleží právě těžařům. Klient týmu Bitcoin Unlimited je ale neotestovaný a v posledních týdnech se u něj projevily dvě závažné chyby – jednou pomocí něj těžaři vytvořili neplatný blok (a přišli tak o odměnu ve výši okolo 12 tisíc dolarů), podruhé došlo k selhání, které odřízlo uživatele tohoto klienta na několik hodin od bitcoinové sítě.

Je proto pravděpodobné, že při dosažení většinové podpory (uvádí se okolo 75 %) pro návrh Bitcoin Unlimited opravdu k rozštěpení dojde, jelikož část sítě bude stále provozovat původního klienta bitcoin core a nadále usilovat o přijetí návrhu Segregated Witness.

Co to pro mě znamená?

Pokud by k rozdvojení skutečně došlo, je podstatné vědět, co to znamená pro uživatele a držitele bitcoinu. Předně záleží na tom, jakým způsobem máte bitcoiny uložené. Držíte-li je ve vlastní peněžence, nejste nijak ohroženi. V případě rozdvojení sítě získáte bitcoiny z obou verzí. Nejbezpečnější pak bude vyčkat, jestli některý bitcoin získá na trhu dominantní postavení.

Pro majitele hardwarových peněženek vydali jejich výrobci podrobnější prohlášení – zde český Trezor a zde francouzský Ledger.

Držíte-li bitcoiny na burze nebo v některé z online peněženek, může být situace složitější. Jelikož nedisponujete soukromými klíči, může tato třetí strana rozhodnout za vás a zkrátka vám přidělit balanci pouze jednoho z nových bitcoinů. Jednotlivé burzy už začaly vydávat prohlášení, jak k případnému rozdvojení přistoupí. Doporučuji každopádně situaci prověřit u konkrétního správce vašich prostředků.

Plošným dopadem by pak samozřejmě bylo období nejistoty a výraznějšího cenového poklesu. Jen za poslední týden, kdy se o riziku rozdvojení seriózně mluví, ztratil bitcoin přes deset procent své hodnoty.

Kurz bitcoinu za poslední měsíc, zdroj: coindesk.com, 22. 3. 2017

Neztratit důvěru

Ačkoli je tato situace pro bitcoin bezprecedentní, v krypto světě se už něco podobného stalo. V létě 2016, po hackerském útoku na The DAO, se komunita okolo kryptoměny Ethereum neshodla na způsobu řešení a výsledkem bylo rozštěpení na Ethereum a Ethereum Classic. Přišla ztráta důvěry a výrazný pokles tržní kapitalizace této kryptoměny. Po několika měsících jsou ale Ethereum i Ethereum Classic na historických cenových maximech a uspokojivě fungují bok po boku, nově i ve spolupráci s firmami Microsoft, Intel a JP Morgan.

Naděje na pokojné vyřešení problému nízké transakční kapacity bitcoinu tu ale stále je. Čím více bude rozdvojení největší kryptoměny světa hrozit, tím spíše budou mít protistrany motivaci spor pokojně vyřešit. Ztrátu důvěry běžných uživatelů a obchodníků si totiž nepřeje nikdo. Ta je totiž pro nestátní, decentralizovanou měnu vším.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (36)

Vstoupit do diskuze
Josef Tětek

Josef Tětek

Ekonom s dlouhodobým zájmem o podstatu peněz a bitcoin. Brand ambassador hardwarové peněženky Trezor. Tvůrce Stackuj.cz Podcastu. Autor knih Nepřátelé státu, přátelé svobody a Bitcoin: Odluka peněz od... Více

Související témata

altcoinbitcoinkryptokryptoměnyměnyseriál krypto
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo