Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Musk, Čína a další rány pro bitcoin a spol. Kryptokarambol očima expertů

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
21. 5. 2021
 9 368

Pumpuje nahoru, sráží dolů. Může Elon Musk ublížit světu krypta? Je energetická náročnost těžby zásadní překážka dalšího rozmachu? A vyplatí se sledovat i jiné kryptoměny než bitcoin?

Musk, Čína a další rány pro bitcoin a spol. Kryptokarambol očima expertů
Zdroj: Shutterstock

Máte bitcoin? A mohla bych vás vidět? Sledovat psí kusy, které tenhle týden prováděl bitcoin, bylo fascinující. Ale ještě spíš by stálo za to vidět tváře lidí, kteří v něm mají peníze. Co se kterým udělalo, když bitcoin během pár dní spadnul od skoro 60 tisíc dolarů k 35 tisícům. A co potom, když včera otočil a zprudka zas začal stoupat… Emoce určitě musely cloumat i těmi, kteří jsou pevně rozhodnuti nenechat se chováním svých krpytopeněz vyvést z míry. I když... jestli nakupovali za pět nebo deset tisíc…

Co se to ale doopravdy dělo? Praskla kryptobublina a ukázalo se, že víra, kterou jsou kryptoměny kryté, nebude tak silná, jak se nedávno zdálo? Je to reakce na tvíty dobyvatele vesmíru Elona Muska a krok jeho automobilky Tesla, která přestala přijímat platby v bitcoinech s odvoláním na to, že jejich těžba a provoz jsou energeticky příliš náročné, a škodí tedy planetě: Musk už se dřív svými tvíty i nákupy ohlašovanými na twitteru podílel na výrazném posílení kryptoměn, nejen bitcoinu ale i původně satirické měny dogecoin. Přitom se ale objevují názory, že Muskovo „prozření“, pokud jde o energetické nároky bitcoinu, přišlo spíš proto, že se mu teď v byznysu právě víc hodí.

Kurz bitcoinu

Intradenní graf (online)
Denní graf
Zdroj: peníze.cz

Vytí na měsíc

Zdroj: Shutterstock

Dominik Stroukal: Pes mezi kočičím zlatem. „O čem je“ dogecoin

Zábavných kryptoměn byla řada. Vznikl buttcoin (zadcoin), byl tu titcoin (ceckcoin), trumpcoin nebo putincoin. Kanye West byl proti své vůli tváří kryptoměny coinye a vrcholem vtipů byl hyperinflační bernankecoin, který se během okamžiku zhroutil. Všechny ty kryptosrandy mají jedno společné – už prakticky neexistují. Až na dogecoin. Virtuální minci, která se od začátku roku zhodnotila o krásných 85 tisíc procent a na konci vyskočila na sedminásobek za pouhé dva týdny.

Anebo mají pravdu stoičtí svědkové bitcoinovi, kteří tvrdí, že velké výkyvy ke kryptu v téhle době, než bude definitivně nastolena jeho vláda na zemi, prostě patří? Podle nich je víc než aktuální cena bitcoinu a dalších coinů podstatné jeho rozšíření a akceptace ve společnosti. Překážky mu můžou do cesty klást centrální banky, kterým se neregulovaný svět krypta přirozeně nezamlouvá. Ukázkovým příkladem je Čína. Čínská lidová banka, centrální banka Číny, v týdnu zopakovala, že virtuální měny se v Číně nesmí používat jako platební prostředek, protože nejde o opravdovou měnu. Zároveň varovala před spekulativním obchodováním s kryptem.

Jak se na současné dění v kryptosvětě dívají respondenti naší ankety? Může počínání Elona Muska poškodit celý ekosystém? Je energetická náročnost těžby omezující pro další rozvoj bitcoinu, případně dalších kryptoměn?? Které kryptoměny má vůbec smysl sledovat?

Dominik Stroukal

Dominik Stroukal

ekonom Platební instituce Roger

Souhlasíte s názorem?

-
+76
+

Bitcoin vůbec netuší, kdo Elon Musk je. A to je na něm kouzelné, to je právě to, co mu dává ohromnou cenu. Jistě, kolem rostoucího trendu dokáže nejbohatší člověk světa vypumpovat cenu čehokoliv takhle velkého o 20 procent nahoru a dolů. To samé by způsobil, kdyby ve velkém nakupoval akcie s bitcoinem srovnatelně velkého Facebooku. Nebo třeba ruský rubl, kterého je v oběhu za zhruba stejně peněz. Zásadní ale je, že to nijak nemění měnovou politiku bitcoinu. Neschází se krizový štáb, který by se snažil Muskovi domluvit. Nikdo nehýbe s úrokovými sazbami. Bitcoin razí blok za blokem a posílá transakci za transakcí, jako kdyby se vůbec nic nestalo.

Historie bitcoinu je pořád navěky uložená a nedá se nijak upravit. I kdyby Musk použil všechny své peníze a vliv a pokusil se to změnit, nemá šanci uspět. Cena je samozřejmě zajímavá a důležitá, ale mnohem zásadnější a pozoruhodnější příběh se odehrává úplně někde jinde. A je to příběh na dlouhou dobu, nikoliv otázka krátkodobé spekulace.

Soňa Parke

Soňa Parke

zakladatelka Holky v kryptu

Souhlasíte s názorem?

-
+19
+

Že Musk bitcoin a další kryptoměny ovlivňuje, už nemůžeme popřít. Problémům energetické náročnosti čelíme napříč odvětvími a kryptoměnová komunita se umí stavět na zadní, když se ukazuje prstem na bitcoin. Energetiku musíme řešit komplexně, zastavení jenom bitcoinu nebo třeba MasterCard není řešení. Co se týče vlivu na svět kryptoměn, Musk není rozhodně jediný, jehož vyjádření mají vliv. Možná je dost silný na to, aby uměl zvedat balvany, těžko ale bude hýbat celým pohořím.

A jaké další kryptoměny sleduji? NEO, přezdívané čínské ethereum. Čína roste rychle a tiše. Zatímco my na Západě lenivíme, v Číně se pracuje 16 hodin denně. Přijde mi zásadní držet si povědomí o angažovanosti a úspěšnosti Číny na blockchainu a NEO je jeden z ukazatelů. Dále je mi sympatická komerční cesta cardana s jeho zaměřením na země třetího světa. Neumím posoudit, jestli by tam neudělaly víc dobra solární panely, tak jako tak si cestu cardana nenechávám ujít.

FINMAG nově a se slevou

Finmag slevaFinmag.cz

Nakopli jsme Facebook i Instagram, převlékli jsme časopis i web. A teď máme navrch i třicetiprocentní slevu na předplatné!

Tohle prostě nemůžete nechat jen tak ležet. Kupte to sobě nebo známým. Nebo jim to dejte aspoň vědět.

Sleva na přeplatné FINMAG se aktivuje po zadání promokódu NOVYFINMAG

Váš #FINMAG

CHCI SLEVU!
Josef Tětek

Josef Tětek

ambasador hardwarové peněženky Trezor

Souhlasíte s názorem?

-
+62
+

Krátkodobě můžou vyjádření slavných lidí zahýbat s cenou, to jsme viděli v minulosti mnohokrát (například v roce 2017 hodně hýbala trhy vyjádření Johna McAfeeho). Dlouhodobě je tento efekt ale mizivý a důležitější je střet fundamentů bitcoinu a státních peněz – tj. střet absolutní vzácnosti bitcoinu s pozvolnou hyperinflací státních měn. Egoisté jako Musk si myslí, že můžou bitcoin změnit. Bitcoin je ale ve svých základních parametrech (monetární politika, velikost bloku, způsob těžby) nezměnitelný. To některé dovádí k nepříčetnosti či do náruče tzv. shitcoinů, jako je dogecoin.

Energetická náročnost bitcoinu je jeho velký klad. Jen díky tomu, že je nákladné tvořit bloky, a tím pádem i nové bitcoiny, je bitcoin tak cenný. Největší problém státních měn spočívá právě v jednoduchosti, s jakou mohou být tvořeny. V kontextu ekologie je těžba velmi přínosná, jelikož motivuje k využívání jinak neekologicky vyplýtvaných zdrojů (víc v mém článku).

Relevantní je podle mě jen bitcoin. Bitcoin jsou globální, nestátní a neutrální peníze. Je ověřený časem, vnitřními schizmaty, vnějšími útoky, bugy a jejich nápravami. Má dlouhodobě funkční, předvídatelnou a nezměnitelnou měnovou politiku. Nemá žádného vůdce. Bitcoin je signál a tisíce altcoinů jsou jen krátkodobý šum.

Ladislav Krištoufek

Ladislav Krištoufek

profesor ekonomie na Institutu ekonomických studií FSV UK

Souhlasíte s názorem?

-
+68
+

Pokud chce Elon Musk opravdu pomáhat životnímu prostředí, tak přestane o kryptoaktivech tweetovat. Tak jednoduché to je. Ač to může znít zvláštně, tak největším nepřítelem kryptoaktiv je jejich příliš rychle rostoucí cena, a to platí pro ekologickou stopu snad nejvýrazněji. Spotřeba energie sama o sobě totiž není nutně problém, jde o uhlíkovou stopu. A ta se odvíjí od užitých zdrojů energie.

Pokud cena bitcoinu roste podle fundamentů (tedy hlavně postupným růstem reálných transakcí či postupným nákupem institucionálních investorů), tak tržní mechanismy dotlačí těžbu k levným zdrojům energie. A to jsou, pomineme-li nelegální či dumpingové užívání energie, zdroje obnovitelné, tedy s výrazně nižší uhlíkovou stopou. Pokud ale cena vyletí moc rychle, tak se vám může vyplatit těžit i za retailové ceny energií, což je ale právě ten „špinavý“ energetický mix. Téma to není nové, silně rezonovalo i během býčího trhu v roce 2017 a po něm. Zároveň platí, že je to téma komplexní a rychlé soudy a paralely neobstojí. Osobně jsem spíš fanouškem projektů v decentralizovaných financích. Jako akademikovi mi ale nepřísluší dělat konkrétním projektům propagaci.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Trinity Bank a člen NERV

Souhlasíte s názorem?

-
+65
+

Trump o sobě hlásal, že je „stabilní génius“, Musk představuje génia nestabilního. Jeho tweety dokážou trhy rozkymácet podobě jako do loňska ty Trumpovy. Nestabilní je Musk proto, že to „hraje na víc stran“. Rád se pasuje do role dobyvatele vesmíru, pionýra elektromobility, věrozvěsta nového platebního systému a nové kryptoměny, guru virální memkultury i celebrity šoubyznysu. Vším tím do značné míry je. Ale je i tím, co už na odiv nedává: obratným dotačním podnikatelem.

Kdo to trefil?

Když se Tesla hlásí do dotačního programu na podporu zelené ekonomiky, který Bidenova administrativa velkoryse rozšiřuje, její šance zvyšuje, když Musk „plivne“ na bitcoin pro jeho energetickou náročnost. Ano, těžba bitcoinu „jede“ na levnou elektřinu z uhlí – ale tesly jezdí na uhlí také. Energeticky úspornější krypto určitě přijde. Je zvláštní, že „vynálezce“ Musk si právě to neuvědomuje. Nebo asi uvědomuje, ale jako dotační podnikatel, musí chvíli hrát zase s vládou.

Vnitřní hodnota prakticky všech kryptoměn, pokud ji mají, nespočívá v tom, že o nich tweetuje nebo si je koupil Musk. Vnitřní hodnotu měly bitcoin, ethereum a některé další dávno předtím, než se začal o kryptoscénu zajímat. Na tom se nic nezmění ani teď, když dává před bitconem přednost dotacím. Mimochodem, pokud by Americe dále vládnul „stabilně geniální“ Trump, i Musk by byl stabilnější. Trump by totiž patrně zelené dotace nerozšiřoval, Tesla by se neměla, kam hlásit a Musk by dál hromadil bitcoiny jako ještě v lednu, kdy podcenil, jak moc zelený socialista se z Bidena vyklube.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
51
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

anketaBitcoinElon Muskinvesticekryptoměnyspekulace
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo