Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Krypto 14 – Bitcoin je nesmrtelný. Vy ne

Josef Tětek
Josef Tětek
19. 10. 2017
 12 365

Zbohatli jste na kryptoměnách? Gratulujeme. Nezapomeňte ale, že lék na smrtelnost si za ně (prozatím) nekoupíte. Jak zajistit své kryptobohatství pro případ smutné události, napovídá americká právnička Pamela Morganová.

Krypto 14 – Bitcoin je nesmrtelný. Vy ne

Zbohatli jste na kryptoměnách? Gratulujeme. Nezapomeňte ale, že lék na smrtelnost si za ně (prozatím) nekoupíte. Jak zajistit své kryptobohatství pro případ smutné události, napovídá americká právnička Pamela Morganová.

S Pamelou Morganovou jsme rozmlouvali na pražském Hackers Congressu, podrobnější zprávu o jeho programu jsme přinesli v pondělí:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Kryptoaktiva mají na rozdíl od většiny ostatních aktiv jednu vlastnost, která je zároveň jak předností, tak i potenciální slabinou: jsou plně pod vaší kontrolou. To znamená, že v případě smrti či vážné nehody můžou pozůstalí přijít zkrátka. 

Mějte věci ve svých rukou

Co se stane, pokud vůbec žádný plán pro své pozůstalé nevytvoříte? V rámci vypořádání dědictví dochází k soupisu celého majetku zemřelého. Na rozdíl od akcií, dluhopisů, nemovitého majetku či bankovních účtů ale kryptoaktiva nebývají registrována u třetích stran, a pokud jste o nich nikomu neřekli, nikdo o nich také neví.

Samotná znalost vlastnického titulu ale v případě kryptoaktiv taky nic moc neznamená. Nemají-li se pozůstalí k prostředkům jak dostat, nic nezdědí.

Ví tedy váš partner, jakou máte passphare na svém Trezoru? Kde máte zálohu seedu? Kam jste schovali svou papírovou peněženku? Na jakých burzách máte účty se zůstatky?

A i kdyby na všechny tyto otázky partner dovedl kladně odpovědět – co když tragická nehoda postihne oba najednou?

Uspokojivé odpovědi na tyto otázky, jsme hledali s Pamelou Morganovou.

První kryptoprávnička

Pamela Morgan

Pamela Morganová je advokátka, pedagožka a podnikatelka. Je široce uznávanou autoritou na poli správy multisignature aplikací a právních inovací v odvětví digitálních měn. V roce 2015 založila firmu Third Key Solutions, konzultační firmu která spolupracuje s jednotlivci i organizacemi na zabezpečení držených kryptoaktiv a zajištění jejich přístupnosti i v případě krize, úmrtí či přírodní katastrofy.

Foto: Pavel Šinagl, Paralelní Polis

V přednášce na Hackers Congressu v Paralelní Polis jste zmínila, že svou praxi jste kryptoměnám zasvětila od roku 2014. Jak se to stalo?

Po studiích jsem složila advokátské zkoušky, vždycky jsem se ale chtěla věnovat především vzdělávání. Chvíli jsem dělala advokacii, při první příležitosti jsem ale vzala pozici učitelky v oboru podnikání. Začala jsem učit na veřejné vysoké škole a postupem času mě pozvali do programu ve kterém jsem učila profesory, jak mají učit své studenty. Proč to ale celé vyprávím – v rámci tohoto programu jsem v roce 2013 dostala pozvánku na konferenci s názvem Disrupt, startup, scale-up. Konala se v Athénách byla to nejmíň disruptivní akce, na které jsem kdy byla. Mezi řečníky byla například žena, která nás přesvědčovala, jak je nutné v roce 2016 zvolit za prezidentku Hillary Clintonovou. Z takové konference jsem byla dost zklamaná.

Vtom na pódium vešel chlapík a začal mluvit o bitcoinu. Jmenoval se Andreas Antonopoulos (přednáška z této konference je na Youtube). Během přednášky se mi honilo hlavou: pokud má jen z poloviny pravdu, tahle věc změní svět. Po konferenci jsem načetla vše, co jsem k bitcoinu sehnala, během dvou měsíců jsem dala v práci výpověď s tím, že se musím naplno věnovat bitcoinu.

Od té doby se snažím co nejlépe využít svých schopností, abych přivedla co nejvíce lidí ke svobodě a prosperitě pomocí kryptoměn.

Co je co

Privátní klíč, seed, bezpečnostní fráze

Kdo to s kryptoměnami myslí vážně, dbá na ochranu svých privátních klíčů. Tyto řetězce znaků a číslic vlastně znamenají vlastnictví kryptoměny – kdo drží privátní klíče, může s kryptoměnou libovolně nakládat. K bezpečnému uchování privátních klíčů slouží hardwarové peněženky (např. Trezor či Ledger). Aby nebyla peněženka jednoduše zneužitelná, mívá uživatel možnost zajistit ji pomocí tzv. passphrase, bezpečnostní fráze, což je v zásadě delší heslo. Hardwarové peněženky také vlastníkům umožňují vytvářet zálohy pro obnovu klíčů, například v případě poruchy zařízení. Takové záloze se říká seed.

Co to v praxi znamená?

V roce 2014 ještě neexistovaly hardwarové peněženky a lidé o svoje bitcoiny přicházeli na každém kroku. Začala jsem se zajímat o multisignature řešení a přednášet o tomto způsobu zabezpečení. Ovšem pouze technologické řešení zabezpečení nestačí. Ani vlastnictví Trezoru nezajistí, že kryptoměny v něm uchované vaše rodina zdědí – obzvlášť, používáte-li heslovou frázi.

Moje role v Third Key Solutions [firma, kterou Pamela v roce 2015 založila s Andreasem Antonopoulosem, pozn. autora] je především edukativní. Mým cílem je naučit každého, jak nejlépe zabezpečit své klíče a sestavit vlastní plán pro pozůstalé. Dokud budeme v těchto věcech spoléhat na třetí strany, nebudeme nikdy skutečně svobodní.

Řekněme, že chci, aby se moje rodina v případě smrti dostala k držené kryptoměně. Co takhle jednoduše pověřit známého, který kryptoměnám rozumí?

Někteří lidé pověřují coby důvěrníka svého kamaráda, který ví, jak s kryptoměnami zacházet. Zde je zapotřebí si uvědomit jednu věc: lidé se v průběhu času mění. Někdy se mění k lepšímu, někdy k horšímu. Lidé mají problémy s drogami, zdravím nebo v rodině. Proto se můžou přátelé v budoucnu chovat jinak, než bychom dnes čekali. Často se setkávám s tím, že člověk svěří zálohu seedu svému bratranci. Zaprvé však předpokládáte, že se bratranec nedostane do zmíněných problémů; zadruhé, že nepozve na večírek někoho, kdo by vaše tajemství objevil.

Kontrola nad vlastními financemi v podobě kryptoměn nás tak nutí přemýšlet nad věcmi, které bychom jinak nebrali v úvahu. Jakékoli pochybení je zde totiž fatální – to je velký rozdíl oproti klasickému finančnímu systému, kde jsou operace vratné a existují všemožná pojištění vkladů a zneužití.

Je dobrý nápad uschovat si seed či soukromý klíč u notáře nebo v bankovní schránce? Koneckonců, lidé bydlí na kolejích, se spolubydlícími… V takovém prostředí asi není vhodné tyto dokumenty uchovávat.

Bezpečné uchovávání klíčů je vskutku jeden z hlavních problémů. Všechni, co máte uloženo v bance či u jiné právní osoby, může být předmětem zadržení – což vás nepotká, máte-li daný dokument pod vlastní kontrolou.

Obecným doporučením bývá mít své prostředky na zařízení, které podporuje možnost uzamčení účtů bezpečnostní frází a vytváření záloh ve formě seedů. Bezpečnostní fráze a seed pak mějte uschovány na dvou různých místech – pokud jeden z dokumentů bude kompromitován, prostředky budou i nadále v bezpečí, jelikož k jejich zpřístupnění musíte mít obojí.

Jaký je tedy nejlepší přístup při zajištění kryptoměn pro své blízké?

Existuje několik kroků, které by si měl projít každý majitel kryptoměny.

Zaprvé je vhodné sepsat si inventář – jaké kryptoměny, na jakém zařízení či burze vlastníte. A jak se k nim dostat. Pokud takový dokument mít nebudete, vaši pozůstalí se ke kryptoměně možná nikdy nedostanou. Z bezpečnostního hlediska je vhodné takový seznam napsat na papír, ne v počítači. Opsat několik kopií a bezpečně je uložit na více místech. Dokument by měl být pouze orientační – kde co je. Neměl by obsahovat konkrétní hesla, seedy, bezpečnostní fráze. Ty by měly být uchovávány separátně – ve správci hesel, na zašifrovaném externím disku, nebo na papíře v jiné lokalitě.

Zadruhé, sepište vysvětlující dopis. Vžijte se do role někoho, kdo o kryptoměnách nikdy neslyšel. Nikdy nevíte, zda nešťastná nehoda nepotká více členů rodiny a pozůstalost nebude řešit naprostý laik.

Zatřetí, papírové dokumenty uložte do bezpečnostní obálky, u které je na první pohled zřejmé, zda byla otevřena.

Začtvrté, inventář by měl být pravidelně aktualizován. Stejně tak byste měli prověřovat uložení svých hesel a záloh. Ideálně vždy, když se něco změní, anebo každé tři měsíce.

Detailnější proces sestavení plánu pro pozůstalé je k nalezení v Pamelině článku na blogu Medium.

Co když zemřelý držel prostředky na kryptoměnové burze?

Se všemi většími burzami a provozovateli online peněženek v tuto dobu provádíme výzkum – jestli se s takovou situací setkali a jaká mají opatření. Všichni nám dosud odpověděli v tom smyslu, že minimálně jeden případ zesnulého uživatele již řešili. Dědicové pak musí nesporně doložit, že na prostředky mají zákonný nárok. To nebývá vždycky jednoduché a provozovatelé služeb dávají veliký pozor na to, aby nevydali prostředky neoprávněně.

Ještě smutnější jsou ale případy, kdy klient burzy nebo majitel peněženky zesnul, aniž o svém majetku zanechal svým blízkým zmínku. Do budoucna pravděpodobně bude zapotřebí s provozovateli těchto služeb vypracovat postup v případě účtů, které jsou několik let neaktivní.

Nejlepší přístup je samozřejmě nemít prostředky na burze. Potřebujete-li využít služeb burzy, proveďte co nejrychleji své obchody a stáhněte si prostředky k sobě.

Nesouvisející dotaz na závěr – jaký máte jako právnička názor na smart contracty?

Zatím je celý koncept chytrých, automatizovaných kontraktů v plenkách; podle mě má však velkou budoucnost. Mezi mé oblíbené projekty patří CommonAccord.org a Openlaw.com. Obě organizace mají na Youtube kvalitní videa, ve kterých systém práva v prostředí chytrých kontraktů dobře vysvětlují.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Josef Tětek

Josef Tětek

Ekonom s dlouhodobým zájmem o podstatu peněz a bitcoin. Brand ambassador hardwarové peněženky Trezor. Tvůrce Stackuj.cz Podcastu. Autor knih Nepřátelé státu, přátelé svobody a Bitcoin: Odluka peněz od... Více

Související témata

seriál krypto
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo