Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Krypto 11: Perné léto

Josef Tětek
Josef Tětek
20. 9. 2017
 8 992

Ačkoli seriál Krypto si vzal přes léto dovolenou, ve světě kryptoměn se okurková sezóna ani zdaleka nekonala. Pojďme si nyní zrekapitulovat, co se v horkých dnech událo.

Krypto 11: Perné léto

Hydra přišla o další hlavy

Hned na začátku července došlo k mezinárodnímu zátahu na největší darknetová tržiště. Nejdřív v Thajsku zadrželi provozovatele největšího dosavadního tržiště Alpha Bay, Kanaďan Alexandera Cazese. Po několika dnech byl ve vazbě nalezen oběšený. Část uživatelů zavřeného dark marketu se přesunula na další velké tržiště Hansa Market – to už ale v té době už několik týdnů v tichosti provozovaly holandské orgány, kterým posloužilo jako past, která zanedlouho sklapla nad důvěřivými obchodníky a jejich klienty.

Černá tržiště jako taková samozřejmě ani po těchto zátazích nezmizí. V současnosti je jich v provozu 33 a mají čím dál větší motivaci poskytnout svým uživatelům anonymitu.

S  vývojem kolem černých trhů patrně souvisí i vysoký růst hodnoty anonymní kryptoměny Monero. Na začátku roku stála 13,50 dolaru za kus, nyní se obchoduje okolo 100 dolarů (s letním maximem okolo 150 dolarů).

Hydra darknetových tržišť přišla o další dvě hlavy; už nyní rostou nové, které budou zase o něco obezřetnější.

Konec BTC-e

Aby toho letního zavírání nebylo málo, koncem července nečekaně přestala fungovat jedna z nejstarších bitcoinových burz BTC-e. Už delší dobu se spekulovalo, že se aktivně podílí na praní špinavých peněz, zejména výdělků z ransomware, a v létě se domněnky potvrdily). Společně s ukončením provozu webových stránek burzy došlo k zatčení jejich provozovatele ruského původu Alexandra Vinnika, který v době zatčení trávil rodinnou dovolenou v Řecku.

Je zajímavé porovnat v čase, jak velký dopad měly problémy a konce velkých burz na cenu bitcoinu. Pád Mt. Gox, ve své době naprosto dominantní burzy, způsobil v roce 2013 okamžitý propad ceny o desítky procent a několikaletý sestupný trend; loňský hack burzy Bitfinex srazil cenu o 15 % na dobu dvou měsíců; a konec burzy BTC-e není na cenovém grafu z letošního léta vůbec znát. 

Během několika málo let totiž došlo k razantnímu vzestupu počtu bitcoinových burz a žádná už není tak dominantní, aby svými problémy zásadně ohrozila celý ekosystém. Dokonce i zmiňovaná burza Bitfinex byla schopna svůj hack přežít, uživatele během několika měsíců odškodnit a nyní je největší bitcoinovou burzou světa – přesto však má podíl pouhých 15 procent z objemu globálních bitcoinových obchodů. 

Vznik Bitcoin cash

Dne 1. 8. se potvrdily dřívější obavy o možném rozdvojení bitcoinové sítě. Následkem neshody části bitcoinové komunity na aktivaci technického řešení SegWit došlo k odštěpení nového altcoinu Bitcoin Cash. Tento „nový bitcoin“ je dle svých zastánců věrný původní myšlence Satoshiho Nakamota, a to ve smyslu, že škálování v propustnosti transakcí řeší pomocí navyšování velikosti bloků, nikoli formou mimoblockchainových platebních kanálů, jejichž implementace se nyní očekává v původní bitcoinové síti.

Navzdory předpovědím rozštěpení bitcoinu na dvě nekompatibilní měny nepřineslo propad v ceně bitcoinu; samotný bitcoin zažil během srpna cenovou rally z 2700 USD až na historické maximum 4950 USD, cena Bitcoin Cash se prozatím pohybuje mezi 400 a 700 dolary. Na trhu tak převážila značná úleva z vyvrcholení dlouholeté debaty o škálování a optimismus z budoucích technologických řešení, které aktivace SegWitu umožňuje.  

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Čínský FUD srazil cenu o 40 procent

Posuňme se na časové ose do září, kdy kryptoměnovou rally ukončila studená sprcha. Na počátku září přišel ze strany čínských regulátorů zákaz ICOs – Initial Coin Offerings, nového typu fundraisingu, který v posledních měsících umožňoval drobným investorům z celého světa podílet se na vzniku technologických startupů, které zpravidla využívají technologii blockchainu. V následujících týdnech začaly na sociálních sítích Reddit a Twitter prosakovat zprávy o tom, že Čína brzy zakáže veškeré obchodování s kryptoměnami. Ve světě kryptoměn nastal čas FUD – Fear, Uncertainty, Doubt. Strach, nejistota a pochybnosti nastartovaly pokles ceny bitcoinu (a v návaznosti i ceny většiny altcoinů). Prozatím se zdá, že vyvrcholení přišlo 15. září, kdy se obavy potvrdily – všechny čínské kryptoměnové burzy budou do konce října uzavřeny. Cena bitcoinu se během krátkého okamžiku propadla o dalších dvacet procent; celkově došlo od historického maxima k propadu o 40 procent, a to v rozmezí pouhých dvou týdnů. Zároveň však byla na trhu znát citelná úleva z vyjasnění situace a cena se krátce po zveřejnění zpráv vyhoupla zase o 20 procent nahoru.

Letní události v cenovém grafu. Zdroj: Coindesk.com, autor

Ačkoli některá média po zveřejnění čínských zpráv prorokovala bitcoinu brzkou zkázu, realita je taková, že Čína hrála v objemu obchodů s kryptoměnami už několik měsíců druhé housle. Zatímco mezi lety 2014 a 2016 byly objemy na čínských burzách naprosto dominantní (pravděpodobně i značně zkreslené vlivem možnosti obchodovat bez poplatků), během tohoto roku začaly na významu získávat burzy z Japonska a Jižní Koreje, kde je regulatorní prostředí tomuto odvětví příznivě nakloněno.

Není tedy velké překvapení, že už několik dní po zveřejnění špatných zpráv z Číny se z Japonska stává země s největším podílem na obchodování s kryptoměnami.

Podíl měnových párů na světovém obchodu s bitcoiny. Zdroj: coindesk.com

Co nás čeká na podzim?

Ani se sychravými dny nezavládne ve světě kryptoměn volnější tempo. V listopadu by mělo přijít navýšení limitu bitcoinového bloku na dva MB, v rámci jarní dohody zvané SegWit 2x – podle této dohody bitcoinoví těžaři svolili k aktivaci SegWit výměnou za budoucí zvýšení velikosti bloku. Nový bitcoinový klient Bitcoin Core 0.15.0 ale toto navýšení limitu nepodporuje, vývojáři jádra byli proti této dohodě od samého počátku. Je tedy možné, že v listopadu dojde opět k rozštěpení a vzniku dalšího altcoinu tvářícího se jako „pravý bitcoin“. Stejně jako v případě odštěpení Bitcoin Cash, ani tentokrát nemusí mít uživatelé o své bitcoiny strach. Přinejhorším budou mít vedle svých dosavadních prostředků i coiny na blockchainu nového altcoinu.

Velmi pozitivní zprávou pak je, že po vyřešení otázek ohledně Segwit 2x bude v bitcoinové síti implementován projekt RSK, který potenciálně umožní práci s chytrými kontrakty, jak je známe z platformy Ethereum.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Josef Tětek

Josef Tětek

Ekonom s dlouhodobým zájmem o podstatu peněz a bitcoin. Brand ambassador hardwarové peněženky Trezor. Tvůrce Stackuj.cz Podcastu. Autor knih Nepřátelé státu, přátelé svobody a Bitcoin: Odluka peněz od... Více

Související témata

altcoinbitcoinkryptokryptoměnyměnyseriál krypto
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo