Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.

Skryté náklady úsporného cestování

Nasmažit si do Chorvatska řízky se bere za faux pas – proč tedy stejně neměříme i travelhackerům?

I když by to tak podle titulku mohlo vypadat, tohle nebude další hejt na to, jak levné lety zamořují atmosféru skleníkovými plyny a mění nedotčené autentické kouty planety na disneylandy. Rád bych tuhle perspektivu obrátil: problém není, že by lidé za cestování utráceli moc – problém je naopak je, že za něj utrácejí málo. Přesněji: že travelhackeři, baťůžáři a digitální nomádi na cestách někdy šetří způsobem, který má negativní důsledky jak pro ty, které na nich potkají, tak pro ně samotné.

Máme na radaru

Chytré čtení na víkend

Monitoruje web. Třídí zrno od plev. Blbosti zahazuje. A výběr toho nejlepšího, co se za týden podaří zachytit, můžete mít každý pátek v mailboxu. Objednejte si pravidelný páteční výběr z toho, co se objevilo na radaru Michala Kašpárka.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Čtení na víkend

 

Paštikáři 2.0

Cestování byl odjakživa fajn způsob přerozdělení peněz od relativně bohatých lidí, kteří poptávají zážitky, k těm chudším, kteří prodávají svou práci. Jenomže velká část triků na snížení rozpočtu popsaných v knihách jako Travel Bible nebo How to Travel the World on $50 a Day a článcích jako je tenhle nebo tenhle šetří právě na výdajích za práci místňáků v chudých částech světa. Zato Saúdy na leteckém palivu nikdy neošulíte, ba dokonce jim paradoxně dáte vydělat ještě víc, pokud letíte levně s cik-cak přestupy.

Dobrým příkladem toho, čemu můžeme říkat toxické baťůžkářství, je všudypřítomná rada, aby cestovatelé nejedli v restauracích, ale vařili si sami. Ve Švýcarsku asi OK, ale řeč není zrovna o Švýcarsku: „I ve velmi levných zemích pořád vyjde mnohem výhodněji si ráno nakoupit na trhu čerstvou zeleninu, ovoce a třeba rybu a uvařit si doma,“ přesvědčuje Travel Bible. Alternativou jsou online služby, na kterých se může několik lidí domluvit na společné večeři a zaplatí jen suroviny.

Těm, kteří by se pak přece jen rozhodli jíst v restauraci, Telegraph radí, aby nedávali moc velká dýška, protože mimo USA a Británii bývá odměna obsluhy započítaná do cen v jídelníčcích. Jednak to ale neplatí univerzálně, jednak se tu dere na mysl stěžejní argument efektivních altruistů: pro relativně chudé Asijce, Afričany, ale i Balkánce má pár dolarů spropitného znatelnější přínos než pro obyvatele bohatých zemí.

Závod ke dnu se vede i v jiných disciplínách: sdílená ekonomika škrtá náklady na lidskou práci i v ubytování a dopravě a její cenu tlačí dolů i jiná oběma knihami doporučovaná praktika: dobrovolničit výměnou za střechu nad hlavou.

Anketa

Jak moc na cestách šetříte?

Provrtaná kolena

Nejsou to jen místní, koho může přehnaná snaha ušetřit na cestování poškodit – může se to stát i samotným cestovatelům. Když ještě zůstaneme u jídla: je pravda, že ať už sníte cokoliv, „vyjít z vás příští den musí stejně jedno velký krásný hovno“, jak cituje Bible cestovatele Jiřího Svobodu. Jakmile ale časovou perspektivu trochu prodloužíte, nakonec je vlastně jedno úplně všechno, včetně toho, kam všude jste se podívali, protože stejně umřete.

Tyler Cowen si nedávno dobře všiml, že jídlo servírované v restauracích a stáncích je teď asi nejinovativnější kulturní formou. Programově si ho odepírat je jako odepírat si v šedesátých letech rockové koncerty.

À propos: kultura. Galerie, muzea, památky, živé umění. Zatímco první turisté cestovali prakticky výhradně za tímhle, travelhacking kulturu vytěsňuje. How to Travel the World on $50 a Day nezmiňuje galerie ani jednou, muzea jednou – a Bible nepřekvapivě přináší jen pár odstavců o jak se dostat na umčo levně nebo zadarmo. Což jde spíš výjimečně a vždy s rizikem, že člověk galerii s volným vstupem proletí rychleji a míň pozorně, než když sám sebe zavázal k pozornosti patnácti eury vstupného.

Cestovní pojištění

Srovnejte to!

Za kopečky? A co pojištění, máte? Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete ho u nás i objednat. Stačí říct, jak byste ho nejradši kupovali, jestli ho chcete koupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj dojdete osobně.

Nečiň druhému…

Mohlo by to vypadat, že zakončím výzvou k naházení výtisků travelhackerských příruček na vatru – ale není to tak. Je v nich spousta dobrých rad, jak neplatit zbytečně moc: cestovat mimo hlavní sezónu nebo začínat a končit dovolenou uprostřed pracovního týdne jsou win-win tipy, o kterých se nedá mluvit jako o toxických. Ale protože postižené regiony nemůžou toxické cestování vyfiltrovat vízovou politikou a dost dobře ani regulacemi, je to hlavně na cestovatelích samotných. Při rozhodování o tom, za co utrácet a kde šetřit, vám může pomoct pár testů záměny:

Pokud vás někdy dožral Američan, který před vámi na nádražní přepážce pět minut přepočítával, s jakou jízdenkou se dostane na Karlštejn a zpátky o deset korun levněji, nebuďte takoví v Černé hoře. Pokud vidíte blbce v Holanďanovi, který v Beskydech šetří na kyselici a haluškách a samozásobuje se rohlíky, nebuďte takoví na Ukrajině. A pokud je vám trapně ze Švýcara, který vyzrál na vykutálené Čechy tím, že si sedleckou kostnici prohlídl jen zvenku, pak takoví nebuďte v jihovýchodní Asii.

Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

* 1984. Absolvent bakalářského studia žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě. V letech 2006 až 2009 novinář v MF DNES, Metropolisu a Computer Pressu. Od roku 2010 publicista na volné noze. Pravidelně píše pro... Více o autorovi.

Komentáře

Celkem 7 komentářů v diskuzi

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

Josef Fraj | 7. 7. 2017 09:06

Po té, co nám soudruh Kašpárek v jiném článku vysvětlil, že nejlepší, co můžeme udělat s našimi penězi, je dát je státu, protože ten je za nás utratí přinejmenším stejně dobře, jako my, tak se nám teď snaží vysvětlit, za co bychom měli utrácet při cestování. Logicky by tedy bylo nejlepší, kdyby naše cestování organizoval stát. Například formou rekreací ROH, ti starší ví, o čem mluvím.

Vždycky jen žasnu, kde se ve všech těch sociálních inženýrech bere ta potřeba a z mého pohledu ta drzost, říkat druhým, jak mají žít a za co utrácet svoje peníze.

Jinak ten článek je z ekonomického hlediska nesmysl. Pokud cestujete levně, tak je to ve většině případů proto, že máte málo peněz. Jestli je alternativou vařit si sám nebo zůstat doma, tak není co řešit. Kašpárkovo hraběcí (tedy spíš soudružské :-) rady, jsou vám na nic. Pokud ale zůstanete doma, tak ochudíte sebe o zážitky a cílovou zemi o vaše peníze, byť jich není tolik, kolik by si představoval autor článku. Vždycky musíte něco jíst, někde spát a nějak cestovat a někomu za to aspoň málo zaplatit. I kdybyste si jídlo odpracovali mytím nádobí, tak to má ekonomický přínos pro obě strany. Obě strany uzavřely dobrovolně obchod, který je pro obě výhodný. A přesně takové obchody jsou nutným základem zdravé ekonomiky. Jenže vysvětlujte něco takového redaktorovi finančního magazínu. Pardon, šéfredaktorovi.

A už jen na okraj. Pokud náhodou umíte vařit, tak uvařit si něco z místních čerstvých surovin, je super zážitek. Doražte před šestou ráno do místní rybárny nebo na trh a nechte si uříznou třícentimetrové stejky z tuňáka. (Levněji a čerstvějšího ho nikde jinde nedostanete.) Na pánvi pod něj hoďte dvě snítky rozmarýnu, který na jihu roste úplně všude a dejte mu cca 1-1,5 minuty z každé strany. (musí mít tu milimetrovou syrovou vrstvu uprostřed, jinak to je špatně. Chce to trochu zkušenosti, z toho prvního jsem taky udělal podrážku na galoše.) Dostanete jednoduché luxusní jídlo za skvělou cenu, které vás v takového kvalitě bude v restauraci stát nejmín 50 dolarů ale spíš 100. A v restauraci, kde stojí 15 nemá cenu si ho dávát, to je způsob, jak si tuňáka zošklivit.
Hehe, teď koukám, že jsem se dopustil návodu pro travelhackery :-)

+24
+
-

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

Jan Novák | 11. 7. 2017 11:14

Soudruzi v dobách Stalina prokládali češtinu ruskými slovy a rusismy. Soudruh Kašpárek prokládá češtinu anglismy nebo ještě neumí česky?

-2
+
-

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK