Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Krypto 3: Bláznivý svět altcoinů

Josef Tětek
Josef Tětek
9. 2. 2017
 15 230

Bitcoin není jediná kryptoměna. Je „pouze“ první a nejvýznamnější z několika stovek kryptoměn. Většina z nich je zbytečná, nebo dokonce nebezpečná. Pár jich ale stojí za pozornost.

Krypto 3: Bláznivý svět altcoinů

Na začátku článku je dobré vyjasnit si, co vlastně opravňuje digitální token k označení „kryptoměna“. Podle Investopedie se jedná o virtuální měnu, k jejímuž zabezpečení se využívá kryptografie. To je pravda pouze částečná. Kryptografie je sice nedílným aspektem kryptoměny (jak koneckonců vyplývá ze samotného názvu), ne ale jediným a dostatečným. Aby mohl být určitý token považován za kryptoměnu, musí být obchodován na některé z veřejných kryptoměnových burz. Dalšími typickými prvky jsou decentralizovaný způsob tvorby nových mincí („těžby“) a existence veřejného blockchainu.

Tokeny, se kterými se obchoduje jen v interním systému tvůrce, nejsou kryptoměny. Jmenovitě se jedná o OneCoin, který sice bývá prezentován jako kryptoměna, ve skutečnosti se ale jedná o podvodné MLM / Ponziho schéma.

Kryptoměny v číslech

  • Cena bitcoinu: 1025 USD
  • Tržní kapitalizace bitcoinu: 16,5 miliard USD
  • Tržní kapitalizace všech kryptoměn: 19,3 miliard USD
  • Počet aktivních kryptoměn: 438

Údaje k 4. 2. 2017, coinmarketcap.com

První altcoiny

Ripple, Namecoin, Litecoin. Jedná se o první tři alternativy k bitcoinu („altcoiny“), vznikly v roce 2011. Je přitom zajímavé, že první altcoin – Ripple – ihned porušil základní myšlenku bitcoinu, totiž decentralizaci. Firma OpenCoin Inc., která za měnou Ripple stojí, totiž na počátku vytvořila sto miliard mincí, o jejichž následné distribuci sama rozhoduje. Důvodem je, že Ripple vznikl jako nástroj pro efektivnější vypořádání plateb mezi bankovními institucemi, zatímco bitcoin byl vytvořen s cílem bankovní sektor obejít a nahradit. Je ale nutné uznat, že prozatím Ripple dosahuje úspěchu – v současnosti poskytuje služby velkým bankovním domům jako UniCredit, Santander neboUBS. Jedná se o třetí největší kryptoměnu s tržní kapitalizací 238 milionů dolarů.

Namecoin a Litecoin jsou už původní myšlence blíž – první vznikl za účelem vkládání dokumentů do bitcoinového blockchainu (decentralizované databáze), druhý jako rychlejší a méně energeticky náročná alternativa bitcoinu.

Pohled do nitra kryptoměnové burzy. Uvedené ceny a objem jsou vyjádřeny v bitcoinech, sloupeček „Change“ vyjadřuje změnu v ceně za posledních 24 hodin. Zdroj: Poloniex.com, 4. 2. 2017

Trollbox aneb chatovací okénko s ukázkou typického „hypingu“ (propagace konkrétních altcoinů provázená výkřiky „to the moon!“). Zdroj: Poloniex.com, 4. 2. 2017.

Kde jsou ti blázni?

Dobrá, je na čase splnit očekávání, které ve čtenáři vyvolal název článku. Svět altcoinů dokáže být opravdu bláznivý. Bitcoinu se často vytýká jeho volatilita (která však postupně klesá). Ta ale není ničím proti volatilitě altcoinů. Uveďme si pár příkladů.

Dne 24. 1. 2017 se začalo na burzách obchodovat s nově spuštěným Pascal Coinem. Na začátku obchodování byla cena 0,015 dolaru. Během čtyřiadvaceti hodin dosáhla 0,15 dolaru (+900 %), pak 0,72 USD (+4700 %). V následujících dnech se cena pohybovala mezi 0,22 a 1,4 dolaru. V posledním týdnu se stabilizovala okolo ceny 0,6 dolaru.

Dne 28. 10. 2016 byl spuštěn Zcash – měna, která oproti bitcoinu nabízí uživatelům plnou anonymitu. Na burzy ho bylo zpočátku uvolněno jen velmi malé množství, a cena se tak vyšplhala do neuvěřitelných výšin. Na základě jednoho obchodu (ve kterém přitom došlo ke směně pouhého zlomku Zcash) dosáhla jednotková cena výše 2,3 milionu dolarů. Během čtyřiadvaceti hodin pak nová kryptoměna zažila propad o víc než 99 procent a nyní se ustálila okolo ceny 40 dolarů.

Spouštění altcoinů je zpravidla provázeno mohutnými výkyvy před stabilizací ceny. I běžný obchodní den (který má na kryptoměnové burze délku dvacet čtyři hodin a nezná víkendy a svátky) je ovšem o zábavu postaráno. Vpravo je k dispozici náhled do nitra kryptoměnové burzy Poloniex. Pohyb v řádu desítek procent za čtyřiadvaceti hodin není ničím výjimečným. 

Jamajské dogy zvítězí

Logo Doge Coin. Zdroj: dogecoin.com

Pohyby v cenách altcoinů nejsou to jediné, co stojí za pozornost.

V prosinci 2013 vznikl patrně nejznámější altcoin s názvem Doge Coin, jenž čerpal inspiraci z tehdy populárního internetového memu s pejskem Shibe. Měnová zásoba Doge Coinu činí sto miliard coinů a typickým využitím je spropitné za kvalitní komentáře na sociální síti reddit, kdy si uživatelé mohou posílat směšně vysoké nominální částky s nízkou reálnou hodnotou (cena jednoho Doge Coinu v době psaní článku je 0,0002 dolaru). 

Projekt Doge Coinu však také ukázal sílu kryptoměn a komunity při sponzoringu a dárcovství. V lednu 2014 darovali uživatelé 25 tisíc dolarů jamajskému bobovému týmu, který se díky nim mohl účastnit zimních olympijských her v Soči. V březnu pak komunita dogecoinistů sponzorovala jezdce automobilové soutěže Nascar a po trati se pak prohánělo auto polepené motivy této kryptoměny. Zároveň se komunitě podařilo vybrat přes 20 tisíc dolarů na pomoc suchem sužovaného regionu v Keni.

Pozor na scamcoiny

Zdaleka ne každý altcoin má nějakou užitečnou vlastnost či potenciál být na světě víc než několik měsíců. Specifickou subkategorií jsou takzvané scamcoins neboli podvodné coiny. Ty se vyznačují tím, že před svým spuštěním je jich už většina vytěžena svými tvůrci. Ti pak investují drobnou částku do pěkného webu a pokusí se mezi lidmi vyvolat velká očekávání, aby při zalistování na kryptoměnové burze co nejvíce coinů rychle prodali a projekt nechali odumřít.

O tom, jak takové pochybné projekty rozpoznat, pojednává tento starší článek.

TrumpCoin, Clinton, TitCoin

Ve světě altcoinů se občas objeví projekty, které vyvolají pozornost už jen svou absurdností. Během roku 2016 tak kupříkladu vznikly dva altcoiny: TrumpCoin a Clinton. Ačkoli s oficiální kampaní dvou kandidátů na amerického prezidenta neměly nic společného, jejich osud poměrně dobře odráží vývoj na reálné politické scéně. Clinton měl nejvyšší obchodovaný objem v květnu 2016, poté postupně upadal do nezájmu, zatímco TrumpCoin od listopadu vyrostl na ceně i obchodovaném objemu o tisíce procent. 

Za zmínku stojí rovněž TitCoin, který se dle tvůrců měl stát „oficiální měnou porno průmyslu“. Stal se ale pouze kuriozitou – stejně jako stovky dalších altcoinů, které jsou v mnoha případech pouhými klony bitcoinu s divným názvem.

Víc někdy příště...

Altcoiny představují dynamické, neregulované a velmi dobrodružné odvětví, které není možné plně zhodnotit v rozsahu jednoho článku. V budoucích textech se tak zaměříme na některé konkrétní projekty, jako je Ethereum, které umožňuje budovat decentralizované aplikace a chytré kontrakty, nebo Monero, které díky své plné anonymitě dělá vrásky státním orgánům jako je FBI.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Josef Tětek

Josef Tětek

Ekonom s dlouhodobým zájmem o podstatu peněz a bitcoin. Brand ambassador hardwarové peněženky Trezor. Tvůrce Stackuj.cz Podcastu. Autor knih Nepřátelé státu, přátelé svobody a Bitcoin: Odluka peněz od... Více

Související témata

altcoinalternativní měnybitcoinblockchainkryptokryptoměnyměnyseriál krypto
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo