Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Odložené platby na internetu: Jak fungují a kolik za ně zaplatíte

Monika Veselíková
Monika Veselíková
28. 7. 2016
 32 443

Chcete nakupovat na internetu, jenže neradi platíte za zboží, které si nemůžete nejdříve prohlédnout. Potřebujete nové plavky a potřebujete je hned, i když do výplaty zbývá ještě týden. Pak právě na vás cílí služby nabízející odložené platby. Jak fungují a kolik za ně zaplatíte? Poradíme.

Odložené platby na internetu: Jak fungují a kolik za ně zaplatíte

První služba umožňující odložené platby, Twisto Michala Šmída, funguje v Česku už od roku 2013. O rok později pak přibylo FerBuy skupiny Ferratum a KupNajisto, za kterým stojí společnost HomeCredit. Každá ze služeb přitom spolupracuje s jinými e-shopy – největší nabídku zhruba devadesáti internetových obchodů má Twisto, necelou padesátku pak KupNajisto. FerBuy je rozšířená spíše v Evropě, v Česku si díky ní platbu odložíte pouze u desítky českých e-shopů.

Princip odložených plateb je jednoduchý. Zákazník si vybere zboží na internetu, nechá si ho poslat domů, a pokud je spokojený, zaplatí za něj během 14 dní – peníze přitom neposílá e-shopu, ale jedné ze tří služeb, která za něj mezitím účty s obchodem vyrovnala. V opačném případě pošle zboží zpět internetovému obchodu, ve kterém nakoupil. Protože nic neplatil dopředu, nemusí čekat na vrácení peněz.

Pokud odloženou platbu využijete a dodržíte čtrnáctidenní lhůtu, nebude vás to zpravidla stát nic navíc. Vyjma poštovného, pokud pošlete zboží zpět. Platit budete až v momentě, kdy si splatnost odložíte a samozřejmě, pokud nebudete platit vůbec.

Kolik za odložení splatnosti zaplatíte a jaké konkrétní poplatky si jednotlivé společnosti účtují? Dozvíte se v našem přehledu.

Prošlá lhůta!

Doba pokročila a svět je jinačí. A tak nás třeba opustila služba FerBuy. Služba KupNajisto má nového majitele a vypadá jinak... Tak radši zkuste trošku zacestovat časem dopředu:

Odložené platby 2019

Odložené platby nejsou pro všechny

Předně, odloženou platbu nemůže využívat zdaleka každý. Záleží, zda projdete schvalovacím procesem. Podobně jako u klasického úvěrování si jednotlivé služby zákazníky prověřují, respektive se snaží odhadnout jejich schopnost splácet. Celý proces ověření probíhá on-line, často během několika málo vteřin, i tak si ale o váš všichni zjistí možná víc, než byste tušili. Twisto, KupNajisto i FerBuy samozřejmě pracují se základními údaji jako jméno, adresa nebo telefonní číslo, které zákazník poskytne danému e-shopu. Vedle toho se ale jednotlivé služby zajímají například o rodné číslo nebo číslo občanky – kolik údajů budete muset poskytnout, záleží na tom, jak vysoké částky chcete odkládat a jak často budete odložené platby využívat. Do hry ale vstupuje také behaviorální skóring, se kterým pracuje především Twisto, které po vás chce rodné číslo, teprve pokud si založíte nákupní účet. 

Jak probíhá schvalovací proces?

Zeptali jsme se zástupců jednotlivých služeb, jak konkrétně ověřování probíhá a jaké údaje zákazníků potřebují znát.

Twisto

 „Pro ověření bonity zákazníků jsme vyvinuli náš vlastní unikátní scoringový model. Jmenuje se Nikita a projevilo o něj zájem už i několik českých bank. K ověření nám stačí jméno, příjmení, adresa a mobilní telefon. Tedy běžné informace, které klient zadává při nákupu v e-shopu. Podle těchto údajů jsme schopni během zlomku vteřiny prověřit bonitu zákazníka, aniž bychom jej museli lustrovat v registrech. Místo nich využíváme pouze veřejně dostupné informace. Naší ambicí je zjednodušovat každodenní platby, tudíž při prvních transakcích po klientech nechceme žádné občanské průkazy nebo data narození,“ popisuje CEO a zakladatel Twista Michal Šmída.

Rodné číslo a datum narození budete muset zadat až později, pokud si u Twista založíte Nákupní účet.

KupNajisto

„Abychom chránili zákazníky i nás, potřebujeme ke schválení služby i k registraci do Kup Najisto Klubu některé údaje, jako číslo a platnost občanského průkazu a rodné číslo. Všechny tři osobní údaje zákazník zadává při nákupu nad dva a půl tisíce korun. Do této částky pak stačí zadat jen některý z těchto údajů,“ komentuje proces schvalování Hynek Sobotík z KupNajisto.

FerBuy

„Díky vlastnímu scoringovému modelu dokážeme zákazníka vyhodnotit před použitím služby do několika sekund. Tento model nám z velké části pomáhá odfiltrovat případné neplatiče již na začátku celého procesu. K ověření zákazníka potřebujeme data jako jméno, příjmení a rodné číslo. Při prvním využití FerBuy je nutné, aby se zákazník verifikoval pomocí svého občanského průkazu. Zákazník ukáže občanku na web kameru, která automaticky ověří jeho platnost. Při dalších objednávkách zákazníka se ověření občanského průkazu neopakuje. Tím je proces dokončen,“ vysvětluje Hana Glauschová, Key Account Manager služby FerBuy.

Objednej a zaplať do 14 dní

Odložené platby můžou jednak využít ti, kteří neradi kupují zajíce v pytli, respektive nechtějí dopředu platit za zboží, které si fyzicky neprohlédli. Možnost objednat, vyzkoušet a zaplatit později nabízí všechny tři služby za podobných podmínek. Ale zatímco Twisto a FerBuy službu nezpoplatňují, s KupNajisto zaplatíte 39 korun za objednávku.

U všech služeb také při první objednávce (i všech dalších) narazíte na limit. Konkrétní částky si můžete prohlédnout v tabulce. Na zaplacení objednávky, respektive její vrácení zpět do e-shopu, máte čtrnáct dní. Přesné datum splatnosti byste měli najít na faktuře. Může se ale stát, že na zaplacení zrovna nemáte. Právě odložení splatnosti je další možností, jak služby nabízející odložené platby používat. Počítejte ale s tím, že vás to bude něco stát. Konkrétní částky záleží na jednotlivých poskytovatelích služby.

  • V případě Twista musíte zaplatit alespoň deset procent z ceny objednávky. Zbytek můžete dalších 30 dní dlužit, za každou odloženou stovku ale zaplatíte pět korun. Platbu si takto můžete odložit maximálně desetkrát.
  • S KupNajisto odložíte platbu o deset dní pomocí SMS, za kterou platíte 49 korun. Odložit splatnost můžete maximálně pětkrát, pokaždé přitom zaplatíte 49 korun za SMSku.
  • Ještě trochu jinak funguje FerBuy. Kdo do 14 dní za nákup nezaplatí, tomu se částka automaticky rozloží do splátek. Každý měsíc pak musí uhradit minimálně dvacet procent z aktuální dlužné částky, která se ale navíc úročí o 0,283 procenta denně, což dělá za měsíc kolem 8,5 procenta. Splácení svého nákupu si takto můžete rozložit maximálně na rok.

U všech tří služeb je pak možné celý nákup, respektive celou dlužnou částku včetně poplatků, kdykoliv zaplatit.

 

Twisto

KupNajisto

FerBuy

Poplatek za službu

0 Kč

39 Kč

0 Kč

Limit na první nákup

5 000 Kč

5 000 Kč

4 000 Kč

Odložení splatnosti

5 Kč za každých odložených 100 Kč

49 Kč

0,283 % denně z částky za objednávku

Propojeno!

Odložené platby nejsou v oblasti on-line nákupů jediná novinka. Kdo platí na internetu, může dostat část peněz zpět. Jak takzvaný cashback, který nabízí třeba cashback portál Tipli.cz nebo Vratné peníze či třeba Refundo, funguje?

Kdo nechce peníze zpět pro sebe, může dát procenta z nákupu na dobrou věc. Neplatí přitom nic navíc.

„Dobírka je archaický přežitek. Nechápu, proč by měl člověk v peněžence nosit čtyři tisíce, aby zaplatil za objednané zboží. Placení dobírkou je víc rizikové, než když platíte kartou on-line,“ tak Michal Šmída popisoval svoji motivaci ke spuštění platební metody Twisto.

Během dvou let se ale ambice Twista o trochu posunula - od dobírky ke zjednodušení každodenních plateb.

Platby za měsíc uhradíte najednou

Výše uvedené limity platí pro první nákup s odloženou platbou. Pak se limity a pravidla hry začnou měnit. Kdo nakoupí s Twistem a objednávku řádně uhradí, tomu nabídne Twisto možnost zřízení Nákupního účtu. Kdo Nákupní účet nechce, musí počítat s tím, že si odloží platby pouze do 5 000 korun za kalendářní rok.

Pokud na zřízení Nákupního účtu kývnete, můžete dosáhnout na vyšší limit, až 30 tisíc korun za měsíc. Nepůjde to ale hned, nejdřív budete muset prokázat dobrou platební morálku. „Při navyšování limitů jsme opatrní, protože nechceme, aby se naši klienti dostávali do problémů se splácením. Pakliže vidíme, že hrozí potenciální problém, se zákazníkem o tom komunikujeme a limit nenavyšujeme nebo na přání zákazníka i snižujeme,“ popisuje praxi Šmída.

Líbí se vám tenhle nápad?

Nákupním účtem získáte také víc času na zaplacení nákupů. Všechny nákupy, které ten měsíc v partnerských e-shopech provedete, se vám totiž budou automaticky připisovat na účet. Na konci měsíce pak přijde vyúčtování, splatné do 15 dne kalendářního měsíce následujícího. Nákupy, které uděláte na začátku měsíce, tak klidně zaplatíte až v půlce dalšího.

Samozřejmě i s Nákupním účtem lze platbu o měsíc odložit. I tady budete ale muset část ze svého dluhu vyrovnat. Pokud zaplatíte alespoň deset procent, každá zbývající odložená stovka vás bude stát pět korun. Kdo umoří míň jak deset procent, ten za každou odloženou stovku zaplatí deset korun.

Podobně funguje i KupNajisto. Místo Nákupního účtu se ale po první uhrazené objednávce automaticky ocitnete v Klubu KupNajisto. Členové klubu můžou opět odložit platby za nákupy až do limitu třiceti tisíc. K tomuto limitu je ale nutné se dopracovat, respektive mít na kontě minimálně patnáct zaplacených objednávek. Komu by stačil limit nižší, třeba deset tisíc korun, musí mít za sebou minimálně tři realizované a řádně zaplacené objednávky. Členové klubu si navíc můžou odložit platbu až o měsíc. Požádat o to ale musí vždy alespoň den před koncem splatnosti.

Konečně u poslední z trojice FerBuy platí, že pokud první nákupy hradíte v pořádku, navýší vám limit na sedm tisíc korun a později na čtrnáct tisíc korun.

Jak je to s neplatiči

Kdo svoje účty nevyrovná a ani nepožádá o odložení splatnosti, toho dřív nebo později čeká vymáhání dlužné částky. Po pěti dnech, kdy neplatíte, aniž byste zároveň požádali o odložení, vám Twisto naúčtuje pokutu 150 korun. Jestliže prodlení trvá dalších pět dnů, připočítá k pokutě navíc deset procent z kupní ceny. Procenta z nákupu se pak budou postupně navyšovat, a pokud účty nevyrovnáte do dvaceti dní, začne Twisto dlužnou částku vymáhat.

Sto padesát korun zaplatíte také v případě KupNajisto. Čas na uhrazení dlužné částky, dřív než ji bude KupNajisto vymáhat, je ale ještě kratší. Po čtyřech dnech se vám KupNajisto nejdříve připomene, po deseti pošle upomínku, za kterou si naúčtuje zmíněných 150 korun, a odstartujete vymáhací proces.

Konečně třetí služba FerBuy na svých stránkách nezveřejňuje sazebník poplatků ani další podmínky. Podle Key Account manažerky Hany Glauschové, volí FerBuy individuální přístup ke každému zákazníkovi.

Jak funguje TWISTO

Video: Jiří Rostecký – Mladypodnikatel.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Monika Veselíková

Monika Veselíková

Bakalářské studium odstartovala na Technické univerzitě v Liberci, magisterské v oboru Mediální studia dokončila na Fakultě sociálních věd UK. Pro Finmag a Peníze.cz píše od konce roku 2014. Ve volném... Více

Související témata

internetové obchodynákupy po internetu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo