Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Benzin bude v létě pod třicítkou. Nevěříte?

Pavel Jégl
Pavel Jégl
19. 4. 2016
 11 262

Ceny ropy bude určovat trh, nikoli kartel zemí, které ji vyvážejí. Řidiči na tom vydělají.

Benzin bude v létě pod třicítkou. Nevěříte?

Státy z Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a Rusko se v katarském Dauhá nedohodly na zmrazení těžby. Je to špatná zpráva pro některé investory do energetického sektoru, kterým se teď nejspíš zdá o medvědech skotačících na burzovním parketu, a ještě horší pro mnohé těžaře ropy. Jejich vysněné zisky jsou v prachu.

Zpráva z Dauhá je ale dobrá pro ty, kteří ceny ropy posuzují ze sedadla řidiče, tedy přes koncovou cenu jejích destilátů (benzinu a nafty) u čerpacích stanic.

Všechno ukazuje na to, že černá komodita letos v ceně nijak výrazně neporoste a benzin i nafta na rozdíl od teplot (a cen paliv v minulých letech) zůstanou v létě pod třicítkou.

KDO SROVNÁVÁ, TEN JEDE. LEVNĚJI

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

Konec rally

Teď ještě ceny u pump setrvačností dojíždějí ropné rally. Ropa během února a ledna podražila téměř o 60 procent. Průměrná cena benzinu v Česku vystoupila nad 27,50 a nafty přes 26 korun za litr. Růst cen se ale brzy zastaví a v létě podle všeho paliva nepřekročí hranici třiceti korun.

To jsou hlavní důvody, proč by ceny benzinu a nafty v příštích měsících neměly kopírovat stoupající teplotu:

  • Schůzka v katarském Dauhá potvrdila že OPEC už není kartel, neškrtí kohoutky a nediktuje tak ceny. „Schopnost OPEC koordinovat těžbu je mizivá,“ cituje agentura Reuters Petera Lea ze společnosti BMI Research. Do tohoto ropného spolku se promítá rivalita znesvářených větví islámu – sunnitů (Saúdové a obyvatelé Kataru, Kuvajtu a Spojených arabských emirátů) a šíitů (Íránci). Íránská delegace do Dauhá vůbec nepřijela a Saúdové prohlásili, že bez Íránu žádná dohoda o těžbě být nemůže. (U Saúdů je nicméně důležitá také motivace vystrnadit z trhu konkurenci, která má vyšší náklady.)
  • Írán bude těžit víc. Chce rozšířit podíl své ropy na trhu. Vzkázal, že k dohodě o zmrazení těžby je ochoten přistoupit až poté, co jeho produkce dosáhne úrovně před ropným embargem, které mocnosti odvolaly letos v lednu. Před ním Írán těžil 4,2 milionu barelů denně. Analytička Sarah Vakhshouriová z  SVB Energy International předpokládá, že to bude za dva až tři roky. (Teď Íránci denně těží necelé tři miliony milionu barelů.)
  • Trh zůstane přezásobený ropou. Převis globální nabídky nad poptávkou stále roste, směřuje od jednoho milionu barelů denně ke dvěma milionům barelů. (Těžaři ropy se snaží dohnat ztráty vyšší produkcí.)
  • Někteří američtí těžaři z břidlic, jejichž bod obratu (break even – bod rovnováhy mezi náklady na těžbu a prodejní cenou) je výš než u těžařů v Perském zálivu, při poklesu cen ropy zakonzervovali vrty. Nebyly rentabilní. Pokud ale ceny zamíří vzhůru, zase je otevřou a cenu ropy srazí, nebo aspoň zabrzdí.

Ian Taylor, manažer ropné společnosti Vitol Group, v rozhovoru pro agenturu Bloomberg předpověděl, že těžaři z břidlic v příštích letech už cenu ropy nepustí ke stu dolarů. „Představuji si rozmezí (cen za barel ropy) od 40 do 60 dolarů. V něm se může cena ropy pohybovat v příštích pěti až deseti letech,“ odhaduje Taylor.

Schůzka v Dauhá každopádně musí vyhovovat těm, kteří preferují tržní řešení. Bez omezení těžby najde trh s ropou rovnováhu dřív.

Ropa pod padesát

Za růstem cen ropy v únoru a březnu bylo mimo jiné očekávání, že v Dauhá těžařské státy najdou nějaký „soft deal“ nebo aspoň džentlmenskou dohodu. Teď se analytici až na výjimky shodují, že ceny ropných benchmarků (severomořská ropa Brent a americká WTI) v příštích dnech a týdnech poklesnou a v dalších měsících zůstanou bezpečně pod padesátkou. Na druhé straně předpokládají, že pod třicet dolarů (nejspíš ale ani pod 35) už ropa nespadne.

Kde jsme: Ceny ropy (WTI)

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

„Těžba ropy z břidlic v Americe významně poklesla a čínská poptávka po surovině se zase zotavila,“ řekl v deníku Wall Street Journal analytik ropných trhů společnosti Natixis Abhishek Deshpande.

Pokles cen zbrzdí také nutné investice do průzkumu nových vrtů a nových vrtných souprav, které těžaři v souboji o trhy dlouho odkládali, a stávka, kterou v neděli zahájili zaměstnanci státní ropné společnosti Kuwait Petroleum Corporation. Protestují proti chystanému snížení mezd a benefitů. Důsledkem stávky poklesla těžba v zemi o 60 procent.

Na co jezdíte?

A co bude dál?  V příštích měsících se podle většiny analytiků ropa vrátí na úroveň z posledních týdnů, tedy na 40 dolarů za barel. Na červen je pak plánovaná další schůzka OPEC. Je ale možné od ní očekávat nějaký průlom? Saúdové nedávají najevo, že by chtěli ustoupit. A bez Saúdské Arábie se v OPEC nepohne myš.

Většina šéfů těžařských společností podle průzkumu televize CNBC odhaduje, že ropa zakončí rok v rozmezí 40 až 50 dolarů za barel.

Tak si to spočítejte

Nakonec zpět k tvrzení, že benzin v létě zůstane pod třicítkou. Nakolik je reálné?

Můžete si zkusit spočítat, při jaké ceně ropy by benzin u pump dosáhl hranice 30 korun za litr. Složte si cenu benzinu. Obsahuje tyto položky:

  • Cenu ropy.
  • Hrubou marži rafinérií (rozdíl mezi cenou vstupu a výstupu), která tvoří krapet víc než procento celkové ceny benzinu.
  • Cenu za přepravu a maloobchodní marži. Na konečné ceně pohonných hmot se podílí desíti až dvanácti procenty.
  • Spotřební daň. U benzinu je stanovena na 12,84 Kč/litr.
  • Daň z přidané hodnoty. (Součin základu daně včetně spotřební daně a daňové sazby. Pro benzin i naftu je DPH 21 procent.)

Pokud budete počítat s kurzem 24 korun za dolar, zjistíte, že (průměrnou) cenu 30 korun za litr benzinu Natural 95 u pump můžete očekávat v případě, že barel ropy bude stát kolem 50 dolarů (7,55 Kč/litr). A to je meta, kterou letos ropa sotva pokoří.

Kolik kaček za dolar

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Nafta za takové situace bude plus minus o korunu levnější než benzin. Platí pro ni téměř o dvě koruny nižší spotřební daň (10,95 Kč/litr). Vyšší poptávka po naftě ale tlačí její cenu vzhůru.

Výpočet je pochopitelně zjednodušený. Je z něj nicméně patrné, že vyhlídka na „levný“ benzin v létě (a také na sklonku roku) je víc než reálná. 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo