Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Král módy z Galicie si troufá na Gatese a Buffetta

Pavel Jégl
Pavel Jégl
26. 10. 2015
 11 459

Amancio Ortega prožil v rodné Galicii americký sen. Z krejčovské dílničky vybudoval módní impérium. Teď se topí v miliardách stejně jako Bill Gates nebo Warren Buffett.

Král módy z Galicie si troufá na Gatese a Buffetta

Zara – obchody s originální a nejnovější módou – zná téměř každá žena. Málokterá však tuší, že tuto jedničku v módních inovacích vytvořil a vlastní Amancio Ortega, nenápadný Španěl, který patří mezi nejbohatší obyvatele planety.

Premiant Evropy

V pátek dopoledne Ortega sesadil zakladatele Microsoftu Billa Gatese z prvního místa v „real time“ žebříčku nejbohatších lidí, který sestavuje časopis Forbes. Magazín v té době propočítal Ortegův majetek na 79,9 miliardy dolarů (1,9 bilionu korun). Gates za ním zaostával o 600 milionů.

Pokles kurzu eura a růst akcií Microsoftu vrátily Gatese na trůn. V neděli hodnota Gatesova majetku dosahovala 79,4 miliardy dolarů, Ortegovo jmění se snížilo na 78 miliard. Jenže v příštích dnech se může vývoj obrátit.

Ortega každopádně zůstane nejbohatším Evropanem. Na starém kontinentu je jeho postavení neotřesitelné, před Francouzkou Liliane Bettencourtovou má náskok tří desítek miliard. Majitelka kosmetického impéria L’Oreal je v žebříčku Forbesu desátá se 42,9 miliardami dolarů jako první žena.

Zara. Znáte? Nosíte?

Prodává módu jako ryby

Obchodní strategie devětasedmdesátiletého retailového krále je označována jako „fast fashion“ (rychlá móda). Zákazník v jeho obchodech dostane nejnovější modely dřív než u konkurence.

Co do rychlosti se móda od Ortegy patrně vyrovná Windows desítce. Na rozdíl od ní se však při slušném zacházení obejde bez záplat.

Ortega říká, že prodávat módu je jako prodávat ryby. Za čerstvé ryby i nejnovější kolekce dostanete dobrou cenu, včerejší úlovky musíte zlevnit a není jisté, jestli vám nezůstanou v mrazáku.

Náskok před konkurencí získává Ortega tím, že výrobky do evropských prodejen dodává z dílen ve Španělsku a Portugalsku nebo z blízkých států Maroka a Turecka. Jen zlomek produkce dováží na starý kontinent z Číny.

Zatímco u konkurence čekají zákaznice na nové modely zpravidla tři měsíce, Ortega je dokáže dodat do obchodů během týdne. A za přijatelnou cenu.

Jistě, výroba v Evropě je dražší než v Číně. Náklady však do značné míry kompenzuje levnější doprava.

Jiná cesta...

... k penězům

Svého úctyhodného majetku se dobrali jinou cestou. Pro někoho méně, pro někoho více inspirující. Každopádně ale neméně obtížnou:

Americký sen v Galicii

Životní příběh Amancia Ortegy je jako vystřižený z definice amerického snu. Až na to, že ho Ortega neprožil za Atlantikem, ale na severozápadě Pyrenejského poloostrova, v rodné Galicii.

V roce 1949, kdy mu bylo třináct, musel pro špatnou finanční situaci rodičů odejít ze školy a pracovat. Začínal jako poslíček v obchodě ve městě La Coruña, kde se za několik let vypracoval na vedoucího.

První vlastní byznys založil se svou první manželkou Rosalií v roce 1963. Byla to krejčovská dílna původně specializovaná na spodní prádlo. Dva roky nato otevřel první obchod Confecciones GOA, který proslavily prošívané župany.

V roce 1975 vznikla jeho nejznámější značka Zara a brzy následovaly další. V osmdesátých letech začal pronikat do světa a vytvořil holding Inditex (Industria de Diseño Textil), který kromě Zary vzal pod křídla další firmy – Bershka, Massimo Dutti, Oysho, Pull & Bear, Tempe, Stradivarius a Uterqüe. Nyní má Inditex přes 6600 obchodů po celém světě a zaměstnává 140 tisíc lidí.

V roce 2001 s ním Ortega vstoupil na burzu a rázem byl multimiliardář. Jen z dividend za posledních 14 let získal 4,5 miliardy dolarů. Část tohoto výdělku investoval do nemovitostí v evropských i amerických městech. Jeho portfolio obsahuje také investice do hotelů a bank.

Rok co rok postupoval v žebříčcích nejbohatších lidí. Letos počátkem června se dostal na druhé místo za Gatese, když předstihl věštce z Omahy, investora Warrena Buffetta.

Workoholikem až do konce

Ortega tvrdí, že nikdy netoužil vydělávat miliardy. Během svého posledního rozhovoru s novináři před čtrnácti lety řekl: „Vydělal jsem hodně peněz, ale mým cílem nebylo mít velké peníze. Jen jsem chtěl, aby mě uznávala rodina, přátelé a lidé, se kterými pracuji.“

Bohatství tohoto syna železničního dělníka nevykolejilo, drží se svých zvyků. Stále si obléká šedé kalhoty, bílou košili a modré sako. Nemá vlastní kancelář, pracuje v jedné místnosti se svými zaměstnanci a s nimi také chodí na oběd.

Vyhýbá se všemu, co by na něj mohlo strhnout pozornost, stojí mimo světla ramp. Je to workoholik, který není schopen vzít si dovolenou. „Budu pracovat až do konce,“ ujistil v devadesátých letech.

Dokazuje, že se mu dá věřit. Pořád chodí do práce. A to mu chybí jen pět měsíců do osmdesáti.

Jak na to

A nakonec několik Ortegových rad budoucím miliardářům:

  • Dejte lidem, co chtějí a dejte jim to, co nejrychleji.
  • Zákazníkům prodávejte kvalitní zboží a nemusíte platit za reklamu. Nejlepší reklamu vám udělají spokojení zákazníci.
  • Svůj osud máte ve svých rukou. Pracujte na sobě, dělejte, co vás baví, a vytrvale jděte za svým cílem.
  • Stůjte oběma nohama pevně na zemi a zachovejte si lidskou tvář.

Docela jednoduché. Proč to nezkusit?


Úvodní foto Amancia Ortegy Profimedia

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

bill gatesforbesmódapodnikáníživotní styl
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo