Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Alternativní měny: Bitcoin

Josef Tětek
Josef Tětek
12. 5. 2015
 8 042

Až se mě vnučka jednoho dne zeptá, jak jsem utratil své první bitcoiny, zadívám se do dáli a začnu: „Jó, to bylo moje první pivo v Polis…“ Nevíte o čem je řeč? Vítejte do světa bitcoinu, který možná převrátí světový finanční řád naruby. A možná taky ne. Každopádně to bude ještě velká zábava. Pokud vás při tom nezavřou.

Alternativní měny: Bitcoin

O bitcoinu jste už asi slyšeli. Dost možná v souvislosti se spekulativní bublinou, obchodem s drogami, nebo okradenými uživateli. Virtuální měna a její uživatelé zažili během šesti let vskutku hodně – jak pozitivního, tak negativního. Bitcoin se postupně mění z geekovské kuriozity na seriózní alternativní měnu. Jak ho získat, kde ho utratit a o co vlastně jde?

Hrst čísel: Fakta o bitcoinu

  • Vznik: 2009
  • První hmotný nákup: 22. 5. 2010 (dvě pizzy za 10 000 bitcoinů – každý rok slaveno jako „Pizza day“)
  • Počet bitcoinů v oběhu: 14 120 000 (maximum je nastaveno na 21 milionů, dosaženo bude v roce 2140)
  • Směnný kurz: 238 USD / 1 BTC
  • Tržní kapitalizace: 3,3 mld USD
  • Počet transakcí / den: 100 000

Zdroj: blockchain.info, bitstamp.net. Údaje k 8. 5. 2015.

Jak vypadá veřejný klíč?

Textová podoba:

1F5W9dNrqjaZHu69wnyqeLLAsqV2kug6L5

QR kód:

(Jedná se o veřejný klíč k peněžence autora.)

Na pivo do Polis

Virtuální měnu si můžete zakoupit v bitcoinovém automatu, na některé z mnoha webových burz, případně i přímo od některého z držitelů. Po zakoupení se vám bitcoiny připíšou do softwarové peněženky, kterou můžete mít uloženou na svém telefonu nebo počítači. Existují i peněženky hardwarové či papírové, pro bezpečnější uchování vyšších částek.

Nejsnazší příležitost, jak se s bitcoinem seznámit, mají obyvatelé Prahy v objektu Paralelní polis v Holešovicích. V černé budově na Dělnické 43 vstupujete do cyberpunkového světa, domova Bitcoin coffee, Institutu kryptoanarchie a Makers Labu – institucí, které využívají a zkoumají technologie bitcoinu, hackingu, peer-to-peer sítí a 3D tisku. Ihned u vchodu si návštěvník může směnit papírové koruny za virtuální bitcoiny. K tomu je zapotřebí si do chytrého telefonu stáhnout aplikaci peněženky, vložit do bitcoinmatu bankovku a telefonem oskenovat zobrazený QR kód. Pak si můžete v Bitcoin coffee pořídit své první espresso za měnu budoucnosti (nebo třeba pivo, které mě při poslední návštěvě vyšlo na 6,20 milibitcoinů, tedy 36 korun). Koruny české zde kromě bitcoinmatu nikdo nepřijímá, ačkoli ceny nápojů jsou v nich vyjádřeny a do bitcoinů jsou přepočítány dle aktuálního kurzu.

Bitcoinovou peněženku, kterou potřebujete ke správě svých bitcoinů, lze definovat jako pár veřejného a soukromého klíče. Veřejný klíč si lze představit jako číslo účtu; soukromý klíč je přístupovým heslem. Ztratíte-li jeden z těchto klíčů, ke svým bitcoinům se už nikdy nedostanete. To se přihodilo mnohým uživatelům, kteří své klíče svěřili pochybným on-line úschovnám či burzám. Své by mohl vyprávět i pan Howells, který v roce 2013 omylem vyhodil pevný disk s klíči k 7500 bitcoinů, představujících miliony dolarů.

Alternativní měny na Finmagu

V prvním díle volného seriálu o takzvaných alternativních měnách byla řeč o takzvaných měnách lokálních. Jako příklad za všechny nám posloužilo „masochistický euro“ (výstižná přezdívka zazněla v debatě pod článkem), tedy bavorský chiemgauer:

Proč? Jak?

Člověku, který o bitcoinu čte poprvé, nyní vrtá hlavou: k čemu to je? Stručná odpověď by mohla znít: prozatím k ničemu, do budoucna ke všemu. Takto složitý postup pro nákup piva podstoupí člověk spíše z pocitu, že je to cool než vyloženě výhodné.

Jiný rozměr dodává bitcoinu až širší kontext. Bitcoinem coby virtuální měnou lze platit napříč kontinenty za stejných nákladů, jako když si kupujete v Polis ono pivo. Geografická vzdálenost nehraje ve virtuálním světě roli. Ačkoli transakce lze provádět i zdarma, obecným doporučením je při zasílání bitcoinů přidat i menší obnos pro síť minerů, kteří udržují bitcoin v chodu tím, že propůjčují výpočetní výkon svého počítače a ověřují tak správné provedení transakcí. Typickým poplatkem za transakci je 0,0001 bitcoinu – okolo padesáti českých haléřů. Peněženka, kterou mám nainstalovanou ve svém telefonu, je nastavena na poplatek ještě desetkrát menší – a platba je vždy připsána protistraně okamžitě a kdykoli, ať je den, noc, víkend nebo Vánoce. Obecně platí pravidlo, že čím vyšší zaplatíte síti poplatek, tím větší přednost vaše platba dostane – a tím rychleji bude zaúčtována a navždy zapsána do sdílené účetní knihy, blockchainu.

Bitcoin má z těchto důvodů velký potenciál okamžité využitelnosti například při remitenci – zasílání výdělků zahraničních pracovníků do domovské země. Stávající služby nabízené firmami Western Union či MoneyGram si účtují jednotky až desítky procent – a to chce změnit například jeden z mnoha bitcoinových startupů, firma jménem Abra.

Bitcoin má samozřejmě i svá rizika a háčky. Jak se přesvědčili prodejci na drogovém tržišti Silk road, bitcoinové transakce nejsou ani zdaleka anonymní. V únoru tohoto roku proběhl soud s údajným zakladatelem tohoto tržiště, třicetiletým Rossem Ulbrichtem. Byl shledán vinným organizovaným obchodem s drogami, praním špinavých peněz a dalšími trestnými činy. Během května vyslechne svůj rozsudek – hrozí mu doživotí. Jedním z hlavních důkazů bylo zmapování bitcoinových transakcí, které prokázaly tok financí ze Silk Roadu k Ulbrichtovi (podle odhadů se mohlo jednat až o 600 tisíc bitcoinů, představujících přes sto milionů dolarů). Vzhledem k tomu, že veškeré transakce jsou navždy zapsány do sdílené knihy záznamů zvané blockchain, pro analýzu transakcí není zapotřebí zvláštních soudních povolení; všechny bitcoinové peněženky včetně zůstatků a vzájemných pohybů jsou dostupné na adrese https://blockchain.info.

Josef Tětek o free bankingu

„Vyplní-li se temné předpovědi o náhlém kolapsu světového dolarového standardu, je na místě se ptát, čím bude nahrazen. V této souvislosti považuji za vhodné seznámit se s myšlenkami souhrnně označovanými jako free banking – svobodné bankovnictví.“

Pomoci s anonymitou mohou tzv. tumblery, bitcoinové pračky, kam zašlete částku, která se po chvíli vrátí z několika nezávislých adres – u této služby ovšem více než kde jinde hrozí riziko krádeže svěřených prostředků.

Tím se dostáváme k dalšímu riziku/vlastnosti bitcoinu. Veškeré transakce jsou nevratné. Zašlete-li své bitcoiny na špatnou adresu či v nesprávném množství, můžete protistranu tak akorát poprosit, jestli vám je vrátí. Technicky je však nemožné transakci zrušit.

Závěr (nebo spíš začátek?)

Potenciál bitcoinu je obrovský a možnosti jeho využití jsou po pár letech existence stále v plenkách. Mnozí mu předpovídali konec při pokoření kurzu deset, sto či tisíc dolarů. Ačkoli zažil drsný pád ze spekulantských výšin, vykazuje během posledních měsíců pozoruhodnou stabilitu s kurzem mezi 200 a 300 dolary. Bitcoin přežil prvotní spekulativní mánii, nadále funguje a vzniká kolem něj širší infrastruktura (největší dosavadní startup 21 Inc přilákal financování ve výši 116 milionů dolarů).

Co když je ale bitcoin pouhým vrcholem ledovce? Největší potenciál totiž možná leží v technologii sdílené otevřené knihy – blockchainu. Tato technologie bývá označována termínem shared single source of truth a její využití snad nezná hranic – může sloužit jako účetní kniha, katastr, volební nástroj, notářské osvědčení, akciový trh. Decentralizovaná, sdílená, historicky věrná kniha záznamů se může stát revoluční technologií, která převrátí dosavadní zvyklosti naruby. 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte (68)

Vstoupit do diskuze
Josef Tětek

Josef Tětek

Ekonom s dlouhodobým zájmem o podstatu peněz a bitcoin. Brand ambassador hardwarové peněženky Trezor. Tvůrce Stackuj.cz Podcastu. Autor knih Nepřátelé státu, přátelé svobody a Bitcoin: Odluka peněz od... Více

Související témata

alternativní měnybitcoinkryptoměny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo