Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Neurorestart: Předražené hrnce pro váš mozek

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
10. 6. 2013
 22 062

Jiří Vokáč Čmolík je šarlatán a firma Inner Winner výdělečná sekta.

Neurorestart: Předražené hrnce pro váš mozek

Na Šmejdech jsem nepochopil jednu věc: jak se někomu může to odírání důchodců na nákupních zájezdech vyplatit. Musíte jim vypravit autobus, vytopit kulturák, usmažit řízky, šest hodin do nich mlít jak blbí a pak jste stejně celí říční, když si nějaká důvěřivá babka koupí pár kastrolů a vy nemusíte s plnou dodávkou zpátky.

Proto smekněme před Jiřím Vokáčem Čmolíkem, jednatelem a jediným společníkem firmy Inner Winner. Světový „transformační expert“ vzal tenhle obchodní model z devadesátých let a oblékl ho do digitálního kabátku. Hipsterský guru se obejde bez auta, stačí mu mikrofon a webkamera. Namísto nádobí totiž prodává přes internet pod značkou Neurorestart „transformační videa“ (Neurorestart.cz) a „rezonanční nahrávky“ (Neurorestart.com), které vám za čtyři, respektive šestnáct tisíc trvale přepíšou „programy v mozku“, takže budete šťastnější, zdravější a bohatší.

Prý.

Neurorestart je totiž jen pavědecký magnet na peníze důvěřivých lidí, jehož reálnou účinnost na lidský mozek Vokáč Čmolík není schopný důvěryhodně doložit. Těch 2200 nešťastníků, kteří jsou podle transformačního experta v placeném on-line programu, se chytlo na stejné manipulativní techniky jako účastníci nákupních zájezdů:

Máte Problém, o kterém jste doteď nevěděli. Naštěstí je tu Řešení, o jakém se vám nesnilo

Poslechněte si tu hrůzu: dno vašeho hrnce neakumuluje dostatek tepla a navíc musíte jídlo připravovat na tuku. NA TUKU! Div, že ještě nejste mrtví. Pořiďte si jedinečnou sadu nádobí a zachráníte zdraví celé rodiny. Dřív, než bude pozdě.

Taky jste nejspíš doteď nevěděli, že ve vašem mozku běží „špatné programy“, které vás brzdí. „Cyklí se vám smyčky,“ neumíte aktivovat centra štěstí a úspěchu, nejste pány svého života. Jediná klika je, že Neurorestart šíří „vědění, které bylo po celá tisíciletí privilegiem 1 % lidí vládnoucích vrstev.“

Tohle řešení je Vědecké

Stejně jako drahé hrnce, i Neurorestart přichází s nálepkou vědecké revoluce. Vokáč Čmolík ale nikde nenabízí jediný ověřitelný důkaz, že nahrávky či videa prodávaná pod hlavičkou Neurorestartu fungují. S kritickým vědeckým myšlením se to zkrátka nesmí přepálit. Hlavní je, že na Neurorestartu pracovali zahraniční „vědci“, jako je britský homeopat Peter Chappell, „bývalý výzkumný inženýr v leteckém průmyslu a oblasti internetových technologií“.

Zajímalo mě, z jakých zdrojů získal sám Vokáč Čmolík svoje výjimečné znalosti epigenetiky – tedy proměn organismů pod vnějšími vlivy. Mailová odpověď nepřekvapila, na univerzitě to nebylo: „Čerpám informace díky svému členství v Asociaci transformačních leaderů a v Neuroleadership Insitutu.“

Žádost o doložení nějakého nezávislého experimentu vyústila ve frašku: „V současné době děláme klinické studie Neurorestart transformačních nahrávek, výsledky budou k dispozici na podzim roku 2013. Zveřejnili jsme experiment s nahrávkami Neurorestart z funkční magnetické rezonance v dubnu 2012 a máme k dispozici studii na padesáti špičkových managerech v období roku 2011–2012.“

Zveřejněným experimentem se myslí dvouminutové video bez jakýchkoliv dat nebo popisu metodologie a zmíněnou „studii k dispozici“ mi Vokáč Čmolík odmítl poslat: „Studii jsme zatím nezveřejnili, chystáme se na to společně s klinickými studiemi.“

Poprosil jsem tedy o jakýkoliv jiný materiál srovnávající účinky Neurorestartu s placebem, jak to dělají opravdoví vědci: „Ano, takový experiment proběhl na fMRI [funkční magnetická rezonance, pozn. red.] a píše se o něm v mé knize ve 21. kapitole, bohužel teď není nikdo k dispozici, kdo by vám to poslal.“

Skrytá reklama svede divy

Všudypřítomné vágní přesvědčování o jakýchsi blíže neurčitých skvělých výsledcích Neurorestartu má jasnou příčinu: štědrý partnerský program. Za každého nového pána nebo paní na výplach dostanete od Vokáčovy Čmolíkovy firmy Inner Winner 500 až 2500 korun. Vokáč Čmolík, společník společnosti, je tedy váženým hostem podlézavých podcastů a Neurorestart vděčným tématem naprosto nekritických blogů. Podívejte se na první stránku v Googlu:

Infekce Neurorestartu

Z webů milionovacesta.cz, clovek20.cz, radek-karban.cz, michalikova.cz a svobodna-vule.cz vedou na stránku Neurorestartu partnerské odkazy, na což provozovatelé nijak neupozorňují.

Reklamace? Ne tak rychle

Kdyby se ve vás po zaplacení probudilo semínko skepse, může být pozdě. Úvodní stránka on-line programu s transformačními videi slibuje: „Pokud byste vy sami takovou změnu v životě neprožili a do 21. 6. 2013 zjistíte, že vám trénink neslouží, vrátíme vám všechny peníze zpět. Bez otázek.“ Třítýdenní program ale při objednávce v posledním možném termínu (6. 6.) končí až 27. června, tedy šest dní po konci lhůty pro vrácení, což není hned zřejmé.

Komplikace na vás čekají i při reklamaci rezonančních nahrávek. Formulář se vyptává hned na několik irelevantních věcí, mimo jiné vyžaduje „kontakt na osobu, která o vašem poslechu osobních rezonančních nahrávek ví.“ Po svých zákaznících chce Inner Winner větší transparentnost, než sama firma nabízí jim.

Pokud si potřebujete do mozku něco zapsat, pak dvě slovíčka: šarlatán a sekta

Jiří Vokáč Čmolík nezveřejnil jediný důvěryhodný důkaz o tom, že jeho drahý program Neurorestart, ať už se bavíme o rezonančních nahrávkách nebo transformačním videu, funguje lépe než placebo. Zaštiťuje se vědou, ale ignoruje vědeckou metodu opakovatelných experimentů. Omílá obecné, těžko potvrditelné nebo vyvratitelné bláboly o zdraví a úspěchu. To jsou poznávací znaky šarlatánů.

Jeho podnik Inner Winner slibuje „tajné vědění“ a zázračné změny výměnou za desetitisíce korun, a to bez solidních záruk a ověřitelných výsledků. Marketing se točí kolem charismatického guru, a pokud budete chtít vycouvat, narazíte na překážky. Takové instituci se říká sekta.

Devadesátá léta snad nikdy neskončí.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (17)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

Inner WinnerJiří Vokáč Čmolíkmarketingneurorestartpředváděcí akcereklamacešarlatánství
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo