Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kdo s koho! Nakradeš víc než Kalousek?

Martin Vlnas
Martin Vlnas
8. 6. 2012

Až budeš dneska pospíchat z práce na fotbal, do kosmeťáku nebo na chatu, pořádně za sebou práskni dveřmi a pak si od plic odfrkni. Od začátku roku až do teď jsi dřel na Kalouska, od zítřka vyděláváš na sebe! Den daňové svobody je tu. Jak ho oslavíš? Dokaž si, že na to máš!

Kdo s koho! Nakradeš víc než Kalousek?

Liberální institut letos den daňové svobody vypočetl na 9. června. Je to sice o šest dní dřív než loni, mnoho důvodů k radosti ale není. Takový průměrný Jihokorejec skončil s prací pro tamějšího Ká Lou-ska už 23. dubna, o 47 dní dříve než ty. A světe div se, Korea nekrachuje, sanitky tam jezdí nové a nablýskané, dálnice staví o sto šest a bezdomovců na ulicích nepotkáš o moc víc než u nás. Lidi se zkrátka naučili spoléhat sami na sebe a na své blízké. Nebo možná přesněji – nikdy si neodvykli.

Jihokorejci, Jihokorejky i malá Jihokorejčata od malička vědí, že co si nenaspoří nebo vzájemně nepůjčí, to mít nebudou. Státní důchody jsou v zemi mizerné a podobně jsou na tom sociální dávky. Tragédie, chce se ti křičet? Proč? Systém je to tvrdý, ale dává všem svobodu rozhodnout se, co se svými penězi udělají. A tak Korejci makají jako fretky, utrácejí jako fretky... a pak zase makají. S vědomím, že je to hlavně na nich. Docela příjemný pocit. O ty, kterým život naházel pod nohy příliš mnoho klacků, se stará charita, církev a dost často také ti, kteří měli o trochu víc štěstí a jsou si toho vědomi.

Dobře, zase taková bezproblémová utopie pro každého to není. Za krátké zasnění, jestli by něco alespoň trochu podobného nešlo i u nás, to však stojí… Zvlášť pokud si vzpomeneš na to, ze svých daní platíš elektronické zdravotní knížky, všeliké drábkoviny, projekty koncepcí a koncepce projektů, tunely a zvlněné dálnice nebo třeba digitalizaci kina Ralsko v Mimoni.

Kam jdou daně

Kam jdou tvoje daně, ti poví interaktivní grafika na Peníze.cz

Dost ale fantazírování. A nemysli si, že utrácet ze státního je taková sranda, jak to vypadá na první pohled. Někdo ti totiž musí všechny ty daně, zdravotní a sociální „pojištění“, poplatky a další serepetičky vytáhnout z kapsy. Sám se můžeš přesvědčit v naší hře, že je to docela fuška. Pokud jsi lepší Kalousek, nezapomeň se pochlubit v diskuzi. Míra by to udělal taky.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Související témata

daněden daňové svobodydůchodyjižní koreaLiberální institutmiroslav kalousekpřerozdělovánísociální dávkysociální pojištěnísociální státzdravotní pojištění
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo