Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Flattr: posílejte peníze místo lajků. Stejně snadno

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
6. 4. 2012

Stačí jednou klepnout – a autorovi chytrého článku, vtipného videa nebo chytlavé písničky pošlete malou odměnu. Služba Flattr se pomalu prosazuje i v Česku.

Flattr: posílejte peníze místo lajků. Stejně snadno

Líbí se vám článek, komiks, video, fotka nebo nějaká služba? Pokud jste na Facebooku, nejspíš uznání alespoň občas vyjádříte klepnutím na známé tlačítko „To se mi líbí“. Za jednu sekundu tak morálně podpoříte autory a ještě odkaz doporučíte svým přátelům.

Kdyby šlo tvůrcům kvalitního obsahu stejně jednoduše poslat pár drobných, ocenili byste je i takhle? Aspoň občas? Dohromady třeba padesátikorunou za měsíc?

Právě krásně bezpracné sponzorování oblíbených bloggerů, filmařů, muzikantů a různých webových všeumělů už dva roky umožňuje švédská služba Flattr. Ta se teď dočkala neoficiálních českých stránek a během týdnů snad přijde i kompletní lokalizace.

Ať se vám toho líbí sebevíc, každý měsíc zaplatíte stejně

Stačí si na Flattru nabít účet – jak, to uvidíte za chvíli – a určit, kolik peněz každý měsíc autorům rozdělíte. Řekněme, že by to bylo „koncesionářských“ 135 korun. Když pak na webu připojeném ke službě klepnete na zelené dotovací tlačítko, tvůrce nedostane nějaký okamžitý paušální příspěvek. Teprve na konci měsíce se totiž peníze z vaší pomyslné obálky rovným dílem rozdělí mezi všechny podarované. Líbilo se vám pět stránek? Autor každé dostane 27 korun. Patnáct? Pak to bude po devíti. So třicet pět? Po koruně.

Má to ještě jednu výhodu: do Flattru na rozdíl od dalších platebních systémů můžete být přihlášeni neustále. I kdyby vám někdo ukradl počítač, zdefrauduje leda pár desítek korun.

Pro úplnost dodejme, že Flattr nemá s Facebookem nic společného, ačkoliv se do něj lze přes tuto síť rychle přihlásit a „lajkování“ funguje podobně. Mimochodem, první zelené dotovací tlačítko Flattr se na webu před dvěma lety objevilo dokonce o pár týdnů dřív než to známější modré lajkovací od Facebooku.

První dotace vezme tři minuty. Každá další jedinou sekundu

Teď prakticky. Při registraci zatím potřebujete začátečnickou angličtinu (případně němčinu, francouzštinu, španělštinu), jinak na tom ale není nic těžkého. Platit i přijímat dary můžete začít zhruba za tři minuty. Jestliže tolik nespěcháte a pošlete peníze bankovním převodem, nepotřebujete dokonce ani platební kartu.

Na úvodní stránce klepněte na Sign Up a vyplňte kontaktní údaje. Pokud používáte Facebook či Twitter, můžete účty provázat a tuhle „práci“ si ušetřit.

 Zakládáme účet

Po založení účtu klepněte na Add Means („Přidat prostředky“) a vyberte si, jakou částkou účet nabijete. Nejrychlejší je to kartou nebo PayPalem. Konzervativní uživatelé můžou poslat peníze bankovním převodem na český účet Moneybookers, takže se vyhnou stokorunovým poplatkům za mezinárodní transakce. Flattr si z převodu vezme několikaprocentní provizi – což je způsob, jak na sebe služba vydělává.

Vkládáme peníze

Na Dashboardu, ovládacím panelu, si pak posuvníkem vyberte, kolik peněz měsíčně chcete rozdělit. Nejmenší možná částka jsou dvě eura, tedy padesátikoruna. Taky tu vidíte, komu všemu jste přispěli.

Koho platíme?

Odteď už můžete odměňovat autory. Jakmile pod něčím zajímavým uvidíte tlačítko Flattr, stačí na ně klepnout. To je celé. Jedna sekunda.

Chci ten knoflíček

Nakonec se ještě vrátíme do administrace. Odkaz Get Button vám tu nabídne pomoc s vložením sponzorovacího tlačítka do vlastních stránek. Je při tom jedno, jestli obsah publikujete na vlastním webu, nebo na některé z desítek podporovaných platforem pro blogování a šíření fotek či videa.

Přes sto padesát českých donátorů

Seznam českých webů, které lze přes Flattr podpořit, najdete právě na neoficiálních českých stránkách služby. Vedle zájmových magazínů zkoušejí systém i někteří známí bloggeři.

Filmový recenzent František Fuka nasadil Flattr začátkem prosince a v lednu se dělil o výsledky: „15 z vás celkem 48krát flattrovalo FFFILM nebo jeho jednotlivé články, což odpovídá hrubé sumě 36 euro, tedy asi 920 korun.“ Tím se ale řadí mezi ty nejúspěšnější. Další populární blogger Patrick Zandl mi napsal: „Částky nejsou ohromující, dvě eura za dva měsíce – jen jsem tu službu chtěl zviditelnit. Za výdělek bych to neoznačil, potřebuji ještě půl eura, abych zaplatil poplatky za zaúčtování platby účetní a bankou.“

Podobně vypadají i další zkušenosti, případně letmý pohled na weby zobrazující počet obdržených dotací – byť ten z výše vysvětlených důvodů nelze rovnou převést na peníze.

„Odhaduju, že dnes mají české weby z Flattru příjem okolo desíti tisíc. Z toho bych vyvodil počet českých uživatelů na 150 až 500,“ píše propagátor služby a jeden z lidí pracujících na jejím překladu, David Antoš. Ten taky doufá, že se systém víc prosadí mezi „časnými osvojiteli“ a přes ně se pak dostane k běžným uživatelům.

Český překlad a související publicita by skutečně mohly Flattru pomoci růst. Nemá cenu doufat, že by díky tomu zprudka začala kvést špičková nezávislá žurnalistika. Na to se bude v systému i nadále točit příliš málo peněz. A jak umí trh docenit kvalitní obsah, to vám v nějaké talk show zase povědí Zdeněk Troška a Jiří Krampol.

Sám vidím smysl Flattru jinde. Žijeme ve společnosti, kde je přijatelné neplatit ani za ty věci, za které se platit musí: za filmy, hudbu, jízdu tramvají. "Tenhle dárek ze Švédska by mohl posílit opačnou normu: že je správné platit za něco, co můžeme dostat i zadarmo. Už pro ten pocit. Chtěli byste poznat, jak příjemný je? Zkuste to teď hned:

Flattr this

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

David AntošFacebookFFFilmFlattrflattr.czFrantišek Fukainternetové platbymikroplatbyMoneybookersPatrick ZandlpirátstvíTwitterzadarmo
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo