Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Letos bez konzerv. Mazané triky, jak si na dovolené levně žít jako králové

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
11. 5. 2012
 7 108

Cestujte jako geekové: levně, dobrodružně, ale přitom bezpečně. Varujeme: čtení článku může způsobit chuť na všechno se vykašlat a okamžitě vyrazit do světa.

Letos bez konzerv. Mazané triky, jak si na dovolené levně žít jako králové

Už jste to slyšeli mockrát: Naklikat si letenky dlouho dopředu – nebo naopak přetrpět nejistotu a vypravit se na dovolenou se zájezdem koupeným na poslední chvíli. U dražších destinací sledovat i nabídku německých cestovek, ubytování v Česku zas hledat na slevových serverech. Tahle pravidla zná každý finanční pologramota – vy si ale zasloužíte něco lepšího.

Představíme si služby, se kterými lze nejen stlačit cenu zahraniční dovolené dolů, ale taky zažít něco trochu jiného, než jsou úzká sedadla letadel a autobusů a sterilní rekreace v uniformních hotelích. Na většině webů se bude hodit aspoň minimální znalost cizích jazyků – to ale nakonec i v terénu. Tentokrát to totiž zkusíme bez cestovky a delegáta.

Jako prase v gîte

Spát v zabydleném bytě místo na spartánském hotelovém pokoji – a ráno snídat s místními v kavárně přes ulici namísto s pěti sty turisty v obří vývařovně… Dřív jste na tyhle radosti museli mít známé, potom dobrodružnou duši a členství v Couchsurfing clubu. Teď stačí platebka. Webová služba Airbnb.com spojuje majitele soukromých bytů, domů, chalup a hausbótů s lidmi, kteří hledají ubytování. Na jednu noc nebo na půl roku. Ve společnosti majitelů – i v naprostém soukromí.

Přinejmenším poslední sezónu už vedle své domovské severní Ameriky hustě pokrývá i západní Evropu a Řecko, zakliknout si můžete i bydlení v Maroku nebo na Filipínách. S výběrem vám při tom pomůžou recenze předchozích hostů.

Nezapomínejte, že nejde o hotelové služby, musíte se tedy domluvit na předávce klíčů a taky si radši soukromou zprávou napřed ověřit, že termín označený jako volný skutečně volný je.

Pokud vám nevadí přítomnost cizích lidí ve vlastním bytě, můžete po dobu dovolené takhle pronajmout své bydlení.

Jestliže máte – podobně jako nedočkavostí se třesoucí autor – letos namířeno do Francie, nepřehlédněte vládní web Gites-de-France.com. Ten nabízí pronájem skoro padesáti tisíc nemovitostí, převážně opuštěných venkovských usedlostí od Normandie až po Provence. Chytře tak řeší několik problémů francouzského venkova najednou: statkáři odstěhovaní za prací do měst díky němu získávají další peníze, sousedé bakšiš za výpomoc s údržbou, místní majitelé restaurací a další podnikavci nové hosty a klienty, turisté dostupnější alternativu k hotelům. Výhodnost „gîtes“ doceníte hlavně v případě, že jedete ve více lidech, třeba dvěma auty. Před lety jsem takhle mohl spolu se šesti dalšími lidmi strávit týden v třípatrovém historickém domu na Azurovém pobřeží za tisíc euro, tedy pět set korun na den a hlavu.

Neobejdete-li se bez klasického hotelu s nonstop recepcí a odbočkami značenými na kilometr dopředu, dobré ceny můžete najít na Booking.com, obrovské databázi vyhledávající všechny typy ubytování, od nejlevnějších hostelů po pětihvězdičkové hotely. (Abychom měli nějaké měřítko: jen v Praze Booking.com eviduje 659 hotelů.) Web s vámi bude mluvit česky, zobrazuje ceny v korunách a ubytování si můžete rovnou zarezervovat, a to bez přirážky – o provizi se se službou dělí hotel z ceníkové ceny. Líbí se mi recenze roztříděné podle klientely – zjistíte tak třeba to, kde se líbilo rodinám s dětmi – a možnost přihlásit se k e-mailům informujícím o akčních slevách.

Malmö a zpět za sedm stovek, Lublaň za tisícovku

Na drahý benzin lze vyzrát dvěma způsoby. Tím dobrodružnějším je Jízdomat, nejpopulárnější český web dohazující spolujízdy. Dobrodružstvím při tom nemyslím riziko jízdy s šíleným řidičem v rozpadajícím se autě – před takovými totiž varuje chytrý systém hodnocení. Romantická je na Jízdomatu spíš záložka Zahraniční jízdy, kde najdete bezkonkurenčně levné spojení se vzdálenými kouty Evropy. Vykoupené je to jen tím, že si nemůžete svobodně vybrat cíl cesty ani čas odjezdu a návratu. Ovšem výpravu do švédského Malmö za 690 korun nebo do Helsinek za 1200 vám žádná cestovka nenabídne.

Protiví se mi dělat reklamu Českým drahám, jenže jejich SporoTikety stojí za prohlídku. Při cestě přes půl kontinentu nemůže sebeprostornější autobus nabídnout pohodlí vlaku EuroCity a zpáteční jízdenka do Kodaně za necelých patnáct stovek nebo do Lublaně za tisícovku jsou skvělé nabídky. Radost z nich ale kazí sadistický rezervační systém a nemožnost jet do Lublaně rovnou z Brna, které leží po trase.

Nevyhazujte peníze za jídlo v turistických pastech

Knižní průvodce je vedle kvalitních bot nejlepší investicí, kterou může cestovatel udělat. Jenomže když máte na návštěvu nějakého místa jen den nebo dva, opravdu chcete vydaveteli Rough Guides zaplatit víc než za samotné ubytování?

Pokud hledáte stručně podané základní informace o městech a regionech – co stojí za vidění, kterým místům se vyhnout, kolik peněz si nachystat a na koho se obrátit v úzkých – dá se spolehnout na web Wikitravel a zdarma šířené průvodce In Your Pocket. První je globální web, podobně jako Wikipedia editovaný samotnými cestovateli i místními. Je samozřejmě možné, že tu nějaký bar do nebe vychválí sám jeho provozovatel, zatím jsem se ale nikdy nenapálil. Web je anglicky, díky jednoduchému slohu tady ale funguje dobře googlí překladač – zkuste si to třeba na Praze (nesrozumitelnou první větu přeskočte). Průvodci In Your Pocket mají podobu e-booků, které si můžete zdarma stáhnout ve formátu PDF. Tvůrci žijí z inzerce a prodeje tištěných verzí a mobilních aplikací. Série se zaměřuje hlavně na města střední a východní Evropy.

Jedlíci mezi vámi nejspíš znají průvodce dobrými podniky Scuk.cz. Možná si ale nevšimli, že si kromě gurmánské mapky Česka můžou rozkliknout i špendlíky zapíchnuté do západní Evropy a v menší míře i do ostatních kontinentů. Lze se tak vyhnout turistickým pastem a vyrazit do ověřených podniků, popřípadě si v kvalitních krámech koupit suroviny na vaření třeba v kuchyňkách gîtes. Na Scuk jsem se spolehl loni na podzim v Berlíně – a dobře jsem udělal. Miniaturní bistro Cocolo vyvařující úžasnou japonskou skoroprdelačku ramen bych jinak neobjevil.

Majitelé chytrých telefonů by měli před cestou zkontrolovat databáze aplikací, Appstore nebo Play. Pro mnoho destinací totiž existují zdarma dostupní, nebo aspoň levní interaktivní průvodci. Telefon kvůli nim obvykle nemusí stahovat ani žádná roamingová data a mezi památkami vás bude nahánět zabudovaná GPSka. Vídeň jsem si posledně náramně užil s vydařeným průvodcem od společnosti Triposo.

Nevozte konzervy, paštiky a řízky

Nakonec ještě tipy na pár služeb, které jsem neměl příležitost vyzkoušet, ale při nejbližší příležitosti to udělám – účet za cestování totiž slibují srazit ještě níž.

Pokud míříte do Chorvatska, můžou vás zajímat slevové weby Kupime.hr a Kolektiva.hr. Pokrývají hlavní turistické destinace, registrace je jednoduchá díky provázání s Facebookem a chorvatskému ovládání i nabídkám se dá rozumět.

V dalších evropských státech funguje největší slevový web světa Groupon. Ten před dvěma lety koupil kontinentální konkurenční síť Citydeal a své služby tak nabízí například v Británii, Španělsku, Francii, Itálii, Německu nebo Rakousku. Chybí bohužel jazykové mutace, nezbývá tedy než opět vsadit na vlastní němčinu či strojový překlad s rizikem, že mu unikne nějaký háček. Těch by ovšem kombinace americké a západoevropské podnikatelské mentality nemusela schovávat moc.

Weby AutoSlash a Tingo fungují na identickém principu, jen ta první se zaměřuje na půjčovny aut a druhá zase na hotely. Obě za vás pohlídají akční nabídky, a když se nějaká objeví, mazaně přebookují už zarezervované auto nebo ubytování. Samozřejmě jen v případě, že by celou radost nezkazil stornopoplatek.

Teď už tedy víte, jak si najít levné nebo aspoň originální ubytování na netradičních místech mimo letoviska. Jak ušetřit peníze za cestu i za průvodce, kde získat tipy na restaurace i výhodné kupony na rozmazlovací zážitky. Nezbývá než vám popřát šťastnou cestu a cestovkám nenabízejícím přidanou hodnotu úspěšné hledání lepšího obchodního modelu.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

airbnbAutoSlashBooking.comcestovánícestovní kancelářeCitydealcouchsurfingČeské dráhydovolenáGites-de-France.comGrouponIn Your PocketJízdomatKolektiva.hrKupime.hrmobilní aplikaceScuk.czSporoTiketTingoubytováníWikitravel
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo