Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Buď vlastenec: Čekej na poště, nakupuj u Krkovičky!

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
28. 1. 2011
 5 001

Placení DPH i z docela malých zásilek ze zámoří má pomoci evropským obchodníkům i rozpočtům. To se podaří jen stěží – s opruzem na poště ale můžete počítat jistojistě.

Buď vlastenec: Čekej na poště, nakupuj u Krkovičky!

Pokud se to k vám ještě nedoneslo: českým parlamentem prošla novela zákona o dani z přidané hodnoty snižující limit pro osvobození od DPH u zásilek ze zemí, které nejsou členem EU, ze současných 150 eur na 22 eur. Až si tedy po prvním dubnu objednáte z USA levisky nebo nějakou elektronickou hračku z Hongkongu, připravte se na to, že na poště necháte aspoň stovku. A to je ještě štěstí, že se čeští zákonodárci blýskli a nešli s limitem až na krajních 10 eur dovolených Radou EU, z jejíž směrnice celý nápad vychází.

Podporuj místní ekonomiku, nechej se odrbat

Proč vlastně píšu „štěstí” a „blýskli”, když je situace konečně „fér” a „naši” prodejci nebudou dépéháčkem znevýhodněni vůči těm „pidlovokým”?

Tak předně, těžko lze mluvit o přímé konkurenci. Poštovné ze zámoří udělá na balíku i pár stovek, což často smazává rozdíl v ceně. Pochopitelně musíte zapomenout na to, že byste zboží měli doma do druhého dne, a reklamace jsou nákladné, složité až nemožné.

Proto lidé v mém okolí objednávají ze Států a východní Asie hlavně to, co se nedá koupit v Česku – od designových triček až po pozoruhodné hračky v podobě solárně poháněných robotických švábů. Výjimkou budiž právě ty Leviho džíny, které můžete na Amazonu koupit za 35 dolarů, zatímco v Česku začínají akční ceny na patnácti stovkách. Otázka je, jestli za to bít zrovna počtů schopného zákazníka, který nechce své peníze nechávat krkovičkům v českých obchodních pasážích.

Na shledanou ve frontě

Zároveň je novinka kandidátem na to stát se jednou z daní s nejdražším výběrem v poměru k tomu, kolik zůstane celníkům v kasičce. Maximálně lze takhle při současném kurzu eura vybrat sedm stovek na balík, což nezní marně. Zdaleka ne každá zásilka je ale plnotučná. Celníci a pošťáci si budou dopisovat s nešťastníky, kteří si objednali sbírku komiksů a nedostali k ní doklad o koupi – načež měsíční korespondence skončí vyměřením stokorunové daně, vždyť u knih dělá DPH jen deset procent. Pro drobnosti, co dřív přes den chodily do schránky nebo k důchodkyni ve vedlejším bytě, budete muset přes bankomat na poštu, protože vám přijdou jako dobírka. Stát si tak uzurpuje hodinu vašeho času za mrzké dvě stovky, namísto toho, aby vás nechal pracovat anebo odpočívat.

Co je nejšílenější: drobné pozornosti od příbuzných či známých žijících v cizině, které dřív procházely rentgenem na proclívací poště bez povšimnutí, budou rozbaleny a, slovy úředníků, „řešeny”: My vám dáme, takhle pokoutně se pod rouškou Vánoc nebo narozenin obohacovat na úkor státního rozpočtu!

Jeden by čekal, že si politici aspoň občas vzpomenou na punkové kořeny, ze kterých Evropská unie vyrostla – a budou se snažit mezinárodnímu obchodu ulehčit i tu dlouhou cestu přes oceán, ať už Atlantický nebo Indický. Že vymyslí způsob, jak DPH u takovýchto kaufů platit bezhotovostně. Nebo prostě jen vrátí limit tam, kde byl. Možností je spousta. Ve frontě na poště budete mít dost času na to vymyslet i nějaké vlastní.

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo