Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak drahé je být ženou?

Martin Vlnas
Martin Vlnas
8. 3. 2011

Ženy dnes slaví mezinárodní den! Důvodů k radosti ale mnoho není. Tak jako dřív je večírek zase určený spíš pro pány.

Jak drahé je být ženou?

Dnešní dámy vědí, co jedí a že když po tom přiberou, stačí pár hodin zumby. Vědí také, že výměna spodního prádla s partnerem jim může přinést netušené zážitky. Dokonce prý vědí i to, že na život s metrosexuálem musejí mít koule. Ve finále se ale nemají o mnoho lépe než newyorské švadleny, kterým 8. března 1909 došla trpělivost a vyrazily do ulic, aby bojovaly za rovnoprávnost. Mejkap nemejkap i po století emancipace tu pořád máme mnohem spíš nerovnost než rovnost.

My na to máme!

Statistiky hovoří jasně. Ačkoliv vám, dámy, občas přineseme nějakou tu ovadlou květinu z benzinové pumpy nebo s vámi strpíme dva díly Šeherezády, nejásejte, příliš jsme se za těch sto let nevyvinuli. Pořád připomínáme pány továrníky s vysokými klobouky. Jen jsme přestali pokuřovat doutníky v kancelářích a občas je nám trochu stydno, a tak si mastíme ega (shovívavě, samozřejmě). My na to totiž máme! A nejen proto, že za život vyděláme v průměru o 17,5 % víc než vy, jak nedávno zjistili unijní úředníci. Jasně je to jen unijní průměr…

Víte ale, na kdy připadá Den rovného odměňování - datum označující, kolik dní jste musely minulý rok odmakat navíc, abyste si vydělaly tolik, kolik my? Na 5. března! Škoda, že jsme vás celounijně neoškubali ještě o trochu víc. Stačilo k těm 65 dnům od počátku roku přidat ještě tři a mohla být ruka v rukávě - Mezinárodní den žen by tak získal úplně jiný nádech.

To se nám ty kytky kupují

Pokud se oprostíme od našich přece jen rovnoprávnějších bratří za humny a podíváme na česká data, situace je ještě tristnější. Třeba v roce 2007 jste měly plat nižší o plných 26 procent. To se nám to pak ty kytky kupují, že… Hůře už na tom byly v Unii jen Estonky. Jiné zdroje jsou k nám sice shovívavější, jenže i když uděláte ze čtvrtiny pětinu, pořád to je moc. Pokud ale chcete, mám pro vás řešení! Sbalte se a odstěhujte se do Itálie, kde je rozdíl v příjmech pouhých pět procent. Tedy pokud vám manžel dovolí pracovat. Nebo pokud vůbec pracuje on…

Pokud se však rozhodnete zůstat, raději si moc nevyskakujte a buďte rády, že nějakou práci vůbec máte. Průměrná lednová míra nezaměstnanosti totiž lednu dosahovala 9,1 % u mužů, zatímco u vás to bylo procent 10,5, a to se počet nezaměstnaných Češek snížil o 0,2 %.

Nižší platy (a roky navíc strávené hledáním práce) se pak logicky promítají i do vašich nižších důchodů. Vy, mladší ročníčky, proto prosím přijměte jako spásný dar, že vás již brzy donutíme odkroutit si v robotě stejný počet let, jako my. Kdy byste měly jít do důchodu, vám řekne naše kalkulačka.

A předem se dohodněme, že dětmi se argumentovat nebude. Není to vůči nám férové!

Přihodíme vám za to pár kaček navíc, abyste netratily. Jen pro srovnání: průměrná výše starobního důchodu včetně předčasných činila podle České správy sociálního zabezpečení koncem loňského roku u nás mužů 11 240 korun, u vás jen 9 189 korun. Tedy o více než dva tisíce méně. Rozhodně ale nepočítejte s tím, že byste v budoucnu dostaly stejně. My už si to nějak zařídíme. Jaký budete brát důchod, si můžete spočítat na naší kalkulačce pro výpočet důchodu.

Neplačte, samy jste si to způsobily

Aby toho nebylo málo, svou ruku se k diskriminačnímu dílu nedávno rozhodla přiložit i Evropská unie. Po tepelných koulích přišlo na řadu zrovnoprávnění výše pojistného, o kterém jsme psali v článku Pojišťovny čeká revoluce. Ačkoliv my muži více pijeme, kouříme, cpeme se ovarem a jako vepři také řídíme, budeme od 22. prosince příštího roku platit stejné pojištění pro případ smrti jako vy. Skončí vám taky doba, kdy jste si mohly užívat slev na havarijním či úrazovém pojištění. Jak by řekl klasik: Neplačte, samy jste si to způsobily. Rovnoprávnost musí být.

V jistých případech je jí přece potřeba tolik, že se klidně přiohnou nějaké ty tržní principy. Až budete ale o něco bojovat vy, pochopte, že ten trh nemůžeme ohýbat donekonečna. Víte, co by to tu pak bylo za holubník?

Až dnes večer ponesete kytičku do vázy, nezapomeňte hezky poděkovat...

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo