Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Máte chytrý telefon? Vysmějte se operátorům a bankám, prozradíme jak

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
4. 11. 2011

Pět aplikací a mobilních webů vám pomůže najít bankomat, přepočítat ceny z cizích měn na koruny nebo taky najít restauraci, kde nebudete litovat utracených peněz.

Máte chytrý telefon? Vysmějte se operátorům a bankám, prozradíme jak

Gratulujeme vám k novému mobilu. Až rozzuřenými ptáčky postřílíte všechna prasátka, mohlo by vás začít zajímat, jak využít chytrý telefon opravdu chytře: k šetření peněz.

Vsuvka pro technicky méně zdatné: zmíněné weby můžete otevřít přímo v internetovém prohlížeči mobilního telefonu. Aplikace najdete v „samoobsluze“: na iPhonu je to App Store, na Androidu Market, na Windows Phone Marketplace. Ikonu těchto obchodů najdete vždy rovnou v telefonu, aplikaci si tu stačí vybrat a klepnout na „instalovat“. Platit nebudete nic. Potřebujete k tomu jen internetové připojení.

Udělejte na operátory dlouhý nos s Operou Turbo

Hlavní stránky českých zpravodajských webů mají přes jeden megabajt. To vám může být jedno, když si je prohlížíte z počítače připojeného přes kabelovku. Jenže například datový limit nejlevnějšího připojení od Vodafonu vyplácáte jen tím, že jednou za den pročtete pár zpráv.

Stačí si přitom zdarma stáhnout prohlížeč Opera Mobile. Je v češtině, nabízí trochu víc funkcí než výchozí prohlížeč od výrobce mobilu, a hlavně si můžete v nastavení snadno zapnout funkci Opera Turbo. Telefon pak každou adresu nejdříve pošle ke zmenšení na vzdálené počítače tvůrců Opery, odkud se stránka okamžitě načte do mobilu. Na tom nemáte šanci poznat, že se zmenšily všechny obrázky, fotky a reklamy, a přitom uspoříte až 80 procent objemu dat.

Mimochodem, stejnou funkci má i prohlížeč Opera pro běžné počítače; hodí se to, když notebook na cestách připojujete k mobilní síti.

Pošlete na ně ještě jednu egyptskou ránu: telefonujte přes internet

Na většině chytrých telefonů najdete předinstalovaný program Skype, popřípadě Google Talk, a pokud ne, stačí klepnout na ikonu pro doplňování aplikací a zdarma si je stáhnout a nastavit. Není to nic odborného, nejtěžší je vymyslet si heslo.

Pokud jste se v posledních deseti letech mihli kolem počítače, víte, jak tyhle nástroje fungují, a budete s nimi umět pracovat: podle e-mailu nebo přezdívky prostě jen „vytočíte“ člověka na druhé straně sítě a můžete si s ním začít povídat. (Může při tom buď sám telefonovat z chytrého mobilu, nebo sedět u počítače, stačí mít jen nainstalovanou stejnou aplikaci, jakou používáte vy.) Nepočítají se minuty, jen data, což obvykle vyjde levněji.

Ideální je pak takhle klábosit z domácí wi-fi sítě a v duchu se smát reklamám, které vám slibují neomezené volání třem příbuzným, když se upíšete krví na doživotí a dáte babičku jako zástavu.

Necpěte poplatky cizím bankám za výběr z bankomatu

V písni Jany Kirschner V cudzom meste chybí to nejsmutnější, co se člověku v cizím městě stává: zoufale nemůže najít bankomat své banky, protože s sebou přece netahá brožuru, kterou dostal ke kartě. Tak nakonec nechá třicet korun docela cizí bance.

Řeší to mobilní Mapy.cz v mobilu – aplikace od Seznamu, kterou si můžete nahrát do svého chytrého telefonu opět zcela zdarma. Zjistí, kde jste, a přes internet najde bankomaty, utřídí je podle vzdálenosti (vypočítané na metr) a ke každému napíše, které bance patří.

Peníze s touhle aplikací ušetříte i za turistické mapy, protože vás dokáže navigovat po všech koutech země a po všech značených trasách. Tedy do chvíle, než se ocitnete mimo signál nebo vybijete baterku, což se vám s mapou od káčété a buzolou nestane.

Nenechejte se napálit směnárnou nebo obchodníkem

Jsou džíny za 15 liber moc, nebo málo? Nebudete ve Stockholmu litovat piva za 50 švédských korun? Kurzovní lísky nenosí v hlavě ani guvernér ČNB, takže opět pomůže mobil.

Jediným českým konvertorem měn, o kterém vím, je Google – stačí do hledání dát například 50 eur in CZK a hned podle aktuálního kurzu víte, kolik platíte. Stačí si pamatovat zkratky měn – CZK, EUR, USD (dolary), GBP (libry) a PLN (zlotý). Bohužel k tomu potřebujete internetové připojení, které v zahraničí není levné.

Před cestou si tedy nainstalujte QUANDA Currency Conventer. Je sice v angličtině, ale stejně budete pracovat jen s čísly a zkratkami. V horním poli si vyberete zdrojovou měnu, v dolním cílovou, na klávesnici klepnete na enter a víte, kolik se po vás vlastně chce. Internet k tomu nepotřebujete, stačí se k němu připojit doma před cestou. Pokud během vašeho letu nezbankrotuje Řecko, výpočty budou docela přesné.

Vyhněte se restauracím, kde holí hosty

Taky vás pokaždé tak mrzí dvě stovky za nechutný oběd v restauraci vybrané na blind v cizím městě? Pokud chcete investovat do skutečné svíčkové a ne do instantního blivajzu, uložte si do záložek mobilního prohlížeče scuk.cz.

Populární „mapa lahůdek“, kterou stvořil restaurační kritik Martin Kuciel a kterou plní tým desítek jím proklepnutých nadšenců, má totiž výtečně funkční mobilní web. Na tom během několika sekund najdete osvědčené restaurace, kavárny, cukrárny, ale i masny v okolí. Skvěle jsou pokrytá hlavně velká města, a to i v zahraničí. Nechybí informace o cenové hladině a s trochou štěstí krom špičkových podniků najdete i bistra, kde se dá i mimo obědy skvěle najíst do stovky.

V Bohem a Scukem zapomenutých krajích je pak alternativou přímo mobilní hledání Googlu, které umí najít podniky v okolí a zobrazit k nim uživatelské recenze. Hustota pokrytí jde ovšem na úkor transparentnosti – nemůžete vědět, jestli si pět hvězd nedal restauratér sám.

Jak šetříte peníze s mobilem vy? Pochlubte se v diskusi.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

androidaplikaceapp storebankabankomatgooglegoogle talkchytrý telefoninternetová telefonieinternetové připojeníiphonekurzy měnmapy.czmarketmarketplacemartin kucielmobilmobilní aplikacemobilní telefonopera mobileopera turbooperátořiquanda currency conventerrestauracescukskypesmartphonewindows phone
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo