Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Peníze jsou vůbec zvláštní věc!

Gabriela Husáková
Gabriela Husáková
13. 5. 2010

Každý už určitě někdy slyšel větu: „Peníze nejsou všechno.“ Ale není to jen ideologická, prázdná věta, kterou nás krmí, jen abychom si nevšimli, že celý svět „je jen o penězích“? Neznám nikoho, kdo by si nepřál mít více peněz, protože všichni si našli nějaký způsob, jak je použít. Jeden by si za ně koupil byt, druhý auto a další by třeba část věnoval na charitu.

Peníze jsou vůbec zvláštní věc!

Peníze jsou vlastně vůbec zvláštní věc, bez které nemůžeme žít. Jakmile je nemáme, tak je chceme, a když je máme – chceme jich stále víc a víc. Za peníze se dá koupit spousta věcí, nejen hmotných, ale i nehmotných. Kdo říká, že se za ně nedá koupit láska a zdraví, má dnes pravdu už jen napůl, díky penězům si můžeme zajistit tu nejlepší péči a máme větší šanci na uzdravení. A co se lásky týče? Pravou lásku si za peníze nekoupí… ale za chudobu také ne. Když jste chudí, vzbuzujete ve svém okolí jen opovržení, lítost a pocit nadřazenosti. Avšak když jste až příliš bohatí, lidé vás většinou označí za sobce a snoby. A taky se do vaší přízně budou vtírat lidé, kteří si myslí, že z vás „něco kápne“.

Lidé co mají peníze, mají ale také v rukou moc, mohou ovlivnit svět kolem sebe, ať už přispěním do humanitárních organizací, či investicí do rozvoje některého z podniků. Lidé, co jsou chudí, tohle udělat nemohou, nemohou dát peníze lidem, kteří je potřebují, protože je sami nemají. Nemohou dávat tak drahé dárky, dovolit si tak krásná auta, tak velké domy ani tak drahé účty. Na druhou stranu se ale nemusejí bát, že budou okradeni nebo zabiti kvůli penězům. Chudí lidé snadno poznají, kdo jsou to praví přátele, bohatí si to mohou jen myslet.

Ale co jsou to vlastně peníze? Jen potištěný kus papíru! Jeho hodnotu určila až lidská pravidla. Všichni se těchto pravidel drží, nikdo tu jejich hodnotu nemění a všichni se k nim chovají s respektem. Jsou ochotní se upracovat k smrti, podvést kamarády, okrást bezbranné lidi, či dokonce zabít jen proto, aby získali tenhle kus papíru. Nikdo z nich si nedokáže představit život bez peněz, a když už si ho představují, jsou to jenom pesimistické představy.

Problém je, že lidé si za peníze mohou koupit ihned vše, co chtějí a co potřebují. Co když na to v tu chvíli peníze nemají? Tak si jednoduše půjčí. A když nemají peníze na splácení půjčky, tak si půjčí znova. Je to celé jak začarovaný kruh, lidé se stále více zadlužují a jediný, kdo z toho má prospěch, jsou banky, kterým se zvýší zisky. To je jen další ukázka, kam jsou lidé schopni pro peníze zajít, je jim jedno, že tak ničí někomu život, hlavně že oni vydělávají.

Kdo nebo co vůbec způsobí, že chceme peníze? Jsou to nejen média a reklamy, ale hlavně lidé a svět okolo nás. Lidé už odedávna měli tendenci si navzájem závidět. Jedna z věcí, kterou si závidí, jsou peníze. Snaží se jeden na druhého udělat dojem tím, jak moc vydělávají, jaká auta si mohou pořídit i jak se oblékají jejich děti. Při všem tom shonu, aby ohromili toho druhého, ale lidé zapomněli přemýšlet, jestli ty věci vůbec potřebují, či dokonce jestli je vůbec chtějí. Každý z nás si někdy koupil něco, co nepotřeboval jen proto, že to měli všichni ostatní, někdy i přesto, že se mu to vůbec nelíbilo. Není to pak ale plýtvání penězi? Nedalo by se jich využít nějak lépe? Všichni se obklopujeme věcmi, bez kterých bychom mohli žít, myslíme si, že s těmito věcmi budeme šťastní.

Je to pravda? Nenahrazují poslední dobou peníze to, co je v životě opravdu důležité? Jako je rodina, přátelé a naše čest? Jak dlouho si ještě necháme namlouvat, že když se neobklopíme luxusními auty a drahými šperky, tak nebudeme šťastní? Ten, kdo na tom totiž trží, nejsme my, ale obchodníci lačnící po zisku a po penězích. My z toho totiž máme jen pocit nespokojenosti a méněcennosti, když to nemáme. Není to všechno jen začarovaný kruh? A je vůbec možné z tohoto kruhu vystoupit? Na to by si měl najít odpověď každý sám. Nakonec by snad stačila jen věta: „Tenhle způsob života zdá se mi poněkud nešťastný.“

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (12)

Vstoupit do diskuze
Gabriela Husáková

Gabriela Husáková

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo