Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Životem nás provázejí rodiče. A peníze!

Michal Burgr
Michal Burgr
13. 5. 2010

Životem nás od narození provázejí naši rodiče. Máma s tátou se nám nejvíce věnují, vychovávají nás a připravují nás na ne jednoduchý svět. Kdykoliv něco potřebujeme, jsou nám nablízku. Každý den jsou nám nablízku také peníze. Ty jsou základem onoho nejednoduchého světa. Peníze. Slovo, které používáme nebo slýcháme každý den. Rodiče nás učili přísloví, že bez práce nejsou koláče. Ovšem otázkou je, zda to platí i v současné době.

Životem nás provázejí rodiče. A peníze!

Rozdělil bych lidi na dvě skupiny. Do té první patří lidé, kteří se tohoto přísloví drží a poctivě chodí do zaměstnání, aby uživili sami sebe či své rodiny. Do druhé skupiny bych zařadil lidi, kteří sice také vydělávají, ale poněkud jinými metodami. V dnešní chaotické době se často bohužel setkáváme s korupcí. A to ve velké míře i u nás v České republice! Jiní vynalézavci se zase obohacují pomocí daňových úniků. Když některý z těchto nezákonných způsobů náhodou praskne, zkrátka rychle a nenápadně odcestují do zahraničí. Můžeme sledovat, že oblíbenými destinacemi jsou především africké země jako Seychely nebo Jihoafrická republika.

Nejsou lidé zařazení do první skupiny vlastně hloupí? Celý život vstávají brzy ráno a pozdě odpoledne se vracejí domů velmi unavení a bez nálady. A nejhorší na tom je, že nijak převratných částek se na výplatních páskách stejně nedočkají. Kdo je tedy chytřejší? Říkáte, že lidé, kteří jakýmkoli způsobem okrádají společnost, nemohou mít čisté svědomí? Ano, bez pochyby máte pravdu. Ale musím vám povědět, že je to netrápí. Jsou to bezcitní vykořisťovatelé, které nezajímají důsledky jejich činů. Možná je to odvážné tvrzení, ale já si za ním stojím.

Pohár přetekl. Touha a dravost lidí po penězích narostla do neúnosných výšin. Banky po celém světě tento zájem zaregistrovaly a jejich manažerům se před očima vznášely miliardové bankovky, představující čistý zisk. Ochota bank poskytovat dlouhodobé úvěry nebrala konce. A tak jsme se dočkali. Máme tu další hospodářskou krizi. Zřejmě nestačilo varování Černého pátku z roku 1929, kdy svět zažil krach na newyorské burze.

Lidé si chodili do bank půjčovat peníze jak do obchodu koupit rohlíky. A banky bez přestání ,,pekly a pekly“. A potenciální dlužníky ani nenapadlo, že budou muset svoje obrovské, především hypoteční půjčky také splácet. Vůbec nepřemýšleli o tom, z čeho je budou splácet. A že doba splatnosti je minimálně třicet let, o tom zřejmě také nevěděli. Nemyslíte? Jak byste se zachovali v roli managerů bank vy? Chápu, že jejich banky jsou komerční podniky a že prioritou je dosažení co největšího zisku, ale… Jsou to snad ti nejzkušenější manažeři, a tak měli podle mého názoru domyslet, že lidé po čase nebudou moc nalézt cestu jak své závazky vyrovnat. Myslím si, že měli myslet více progresivně.

Svět se dodnes velmi těžko prokousává z recese do kladných čísel v oblasti růstu HDP. Ani další makroekonomické ukazatele nejsou důvodem se usmívat. Taková míra nezaměstnanosti se u nás blíží k 10 %. To je dvakrát tolik, než jaká by měla nezaměstnanost být.

A jak k tomu přijdou obyčejní lidé, kteří nic nezavinili? Zamysleme se nad tím, že někteří občané si žádné peníze nepůjčovali, jen poctivě vydělávali, ale přesto byli ze svého zaměstnání propuštěni. Zaměstnavatel musí snižovat náklady, slýcháme. Ale to tyto lidi moc nezajímá. Oni se vinou jiných dostali do těžké životní situace. Ztratili práci. Nedávno jsem vedl prezentaci právě na téma ,,Ztratil jsem práci, co teď?“. Ano, vymyslel jsem několik způsobů, jak by se mohl člověk v takové situaci zachovat, ale upřímně říkám, že byly jen teoretické. V praxi je vše mnohem obtížnější.

Ale vraťme se k těm nešťastným lidem, kteří za nic nemohou. Je to pro ně obrovská rána. Napadá mě, jestli by někdo neměl nést odpovědnost za to, co se stalo. Co říkáte? Souhlasíte se mnou, že ti výše zmínění manažeři bank jsou právě ti, kteří neuhlídali ten velmi rychle a nebezpečně rozjetý vlak? Nejsou to náhodou oni, kdo měl poskytování úvěrů regulovat? A když to tedy neudělali, neměli by za to pykat?

Víte, je mi velmi cizí a odporné takové to ,,nahrabávání si“. Chápu to, že peníze jsou důležité a že je potřebuje opravdu každý z nás. Rozumím i tomu, že každý se snaží si nějakou tu korunu ušetřit na horší časy. Ale nesnáším tu bezcitnost, kdy se lidé vrhají po penězích hlava nehlava. Pak sedíte ve školní lavici nebo u televizní obrazovky a posloucháte, že lidé by k sobě měli být více vstřícní, ve všem si vyhovět a porozumět si. Měli by si pomáhat a být k sobě tolerantní. Není to směšné? Copak to jde? Když se dívám na zprávy, už mě ani nepřekvapí, že některý z úředníků či dokonce z politiků se nechal uplatit nebo uplatil jiného. Je chyba ve mně, že mě to nepřekvapí, nebo je chyba v systému?

Každý rok se hodně diskutuje o obrovském státním dluhu. Proboha kdo to zavinil, že se pohybuje v řádech stovek miliard?! A to je v pořádku? Vzpomínám, jak jsem jednoho večera sledoval televizní noviny a objevila se tam informace, že bylo zřízeno konto, kam mohou občané České republiky zasílat své, podotýkám své, vydělané peníze, aby snížili schodek státního dluhu! No nevím, jestli se tomu mám smát, nebo nadávat. Přijde mi to jako neuvěřitelně absurdní krok.

Přírodní katastrofa na Haiti je tragická věc a je mi líto všech, které to zasáhlo, ale zaujalo mě, že nejvyspělejší státy světa tomuto ostrůvku díky ní odpustili státní dluh. Tak mě napadlo, jestli bychom si všichni nemohli tak nějak odpustit. Myslím tím to, že by se sešli opět zástupci nejvyspělejších států a dohodli by se, že by se státní dluhy matematicky řečeno ,,vykrátily“. Pak bychom nemuseli mít takové obavy, že dopadneme jako Island nebo Řecko.

Závěrem bych chtěl říci, že bych si moc přál, aby peníze nebyly pro společnost tím největším zlem. Aby sloužily jen jako platební prostředek, prostředek směny. Aby byly samozřejmostí, ale nevzbuzovaly v našich mozcích nekalé záměry. A tak žádám vás všechny, respektujme to a pokusme se o to!

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (10)

Vstoupit do diskuze
Michal Burgr

Michal Burgr

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo