Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Čeká nás rok očisty?

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
8. 1. 2009

Dluhy, dluhy a zase dluhy, tak by se dal charakterizovat celý začátek 21. století. Pád IT sektoru a relativně nízké úrokové sazby nastartovaly novou vlnu života na dluh, který skončil zrovna tak rychle, jak rychle začal. Přišlo tvrdé přistání a většina lidí má z dopadu až panickou hrůzu.

Čeká nás rok očisty?

Skutečnost je taková, že nikdy dřív jsme si opravdu nežili lépe. V dnešní době tak dochází k mnoha paradoxům anebo přinejmenším zajímavostem.

V nejvyspělejších zemích světa, kde je životní úroveň nejvyšší, postupně vymírá místní populace a na její místo nastupují přistěhovalci. Přitom právě přistěhovalci míří do těchto zemí kvůli vyšší životní úrovni, o níž by se jim doma mohlo leda tak zdát, možná i proto, že tam mají kopu dětí.

Mladí lidé dnes snad až příliš schematicky oddalují narození prvního dítěte, jednajíce tak podle hesla „nejdřív kariéra, pak rodina“. Honí se za materiálními hodnotami a bezmyšlenkovitě argumentují tím, že chtějí co nejlépe zabezpečit svého budoucího potomka.

Přitom generace českého baby-boomu ze 70. let, která má lví podíl na dnešním hospodářském růstu, byla často nucena žít v malých, špatně vybavených bytech, které společně obývali děti, rodiče a prarodiče. Tři generace ve stísněném 2+kk společně nebyly ničím výjimečným. Přesto se to na budoucím vývoji nejmladšího pokolení nijak negativně neprojevilo.

Uvedený příklad je pořád ještě pohádkou, pohlédneme-li dál do mrazivé minulosti. Například během průmyslové revoluce byly životní podmínky a vyhlídky do budoucna mnohem horší, a přesto počet obyvatel rostl rekordním tempem.

Myslet si, že svému potomkovi poskytneme jen to nejlepší, zatímco ho budeme soustavně rozmazlovat natolik, že začne ztrácet ponětí o reálném životě a hodnotě peněz, je stejně neracionální přístup jako současné dotace nerentabilním podnikům bez náznaku restrukturalizace či změny.

Naše priority se značně proměňují. Zatímco v minulosti platilo být co nejvíc s rodinou a v práci se namáhat co nejméně, nyní je to spíše naopak. Naše hodnoty se scvrkly na každodenní sledování indexu NASDAQ, přesčasy v práci a jednou dvakrát za rok odletět s rodinou na předraženou dovolenou do zemí, kde neznají zimu.

Změna pohledu na ženy vedla nakonec k jejich neprospěchu; vždyť dnes jsou po nich často vyžadovány výkony stejné jako od mužů. A tak není nesnadné potkat nešťastné, bezdětné čtyřicetileté manažerky, které mají úspěch, peníze a často i mladého přítele. Ale nechybí jim v tom životě něco?

Rok 2009 bude očistou. Lidé si možná uvědomí, že existují vyšší hodnoty než velký domek vyfocený v katalogu, sportovní auto německé výroby, stravování v drahých restauracích s přesolenými jídly, tlačenice v obchodních centrech a sledování indexů. Mimo náročné starosti o peníze se snad začneme věnovat i svým skutečným prioritám.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo