Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Proč platit za nadměrný vklad?

Patrik Nacher
Patrik Nacher
4. 2. 2009

Klientům bank vadí hlavně poplatky za kreditní operace na jejich účtu. Vyplývá to z hlasování téměř 28 tisíc návštěvníků serveru www.bankovnipoplatky.com , kteří se zapojili do 4. ročníku ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek. Zřetelně se tak ukazuje, že klienti mají jasno v tom, jaké poplatky jim vadí a proč.

Proč platit za nadměrný vklad?

Na prvních třech místech jsou poplatky, které nějak souvisejí s příchodem peněz na účet – poplatek za nadměrný vklad, za vklad na přepážce na vlastní účet či za připsání úroku.

Hlasující jsou přitom naprosto konzistentní. Jen pro připomenutí, historicky první ročník ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek s přehledem vyhrál také poplatek za příjem peněz na účet - poplatek za příchozí platbu. Tento poplatek je klienty vnímán jako ten nejabsurdnější z absurdních.

Známý je příběh klienta, který zřejmě od vtipálků z práce obdržel tisíc korunových plateb, ale na poplatcích za příchozí platby zaplatil tisíců šest. Je to poplatek nejen nepochopitelný, ale zároveň se mu nelze bránit, protože majitel neovlivní, kdo a jaké částky mu poukáže na jeho účet.

Poplatky za příchod peněz na účet, a to vybírané jakoukoliv formou, zkrátka lidé logicky považují za nesmyslnou věc. Anketu možná ovlivnila i probíhající finanční krize a nářky bank ve světě, že jim chybí hotovost. Proč tedy zpoplatňovat (trestat) klienta za to, že si vloží (pošle) peníze na účet?

Platí se i za připsání úroku

Zastavme se ještě u tolik kritizovaného poplatku za připsání úroku. Lidé jej nominovali jako druh poplatku za položku. Příkladem může být příspěvek Jana Dlaska „Připsání úroku účtuje moje banka jako pohyb na účtu, jako přijatou sumu a účtuje mi 6 Kč. Jelikož je úrok 0,01 procenta, každého čtvrt roku obdržím nějaké 2 Kč a za ně mi banka strhne 6 Kč. To je neetičnost prvního stupně, to ať si raději ty úroky nechají“.

V sazebníku některých bank (Komerční banka, Česká spořitelna) najdeme pojem – „účetní položka“. Je tam popsána jako poplatek za pohyb peněz - za přijatou (odchozí) platbu. Došlou platbou je ale také připsaní úroku na účet. 

Oslovili jsme proto zmíněné banky a požádali je o vysvětlení. Obě banky shodně prohlásily, že poplatek za připsání úroku (jako druh účetní položky) nevybírají. Fakt, že se na příchozí platbu ve formě úroku nevztahuje poplatek za účetní položku, ale bohužel v sazebnících bank není uveden. A to je škoda, byla by to pro klienty jistě jedna z těch příjemnějších zpráv. Teď je to poněkud nepřehledné.

Zajímavé je, že výsledky hlasování v ČR a na Slovensku byly velmi podobné. První čtyři „oceněné“ poplatky, tedy za nadměrný vklad, za vklad peněz na přepážce na vlastní účet, za připsání úroku a za předčasně splacený úvěr, byly totožné.

Výsledky hlasování v 1. kole najdete na adrese: http://www.bankovnipoplatky.com/1kolo08nejabsurdnejsi-bankovni-poplatek-2008/.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Patrik Nacher

Patrik Nacher

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo