Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Většina bank nabízí tři procenta

Vilém Nacher
Vilém Nacher
17. 2. 2009

V poslední době se banky předhánějí v nabídkách spořicích účtů. Připravili jsme proto srovnávací tabulku, která znázorňuje stav úrokových sazeb a dalších podmínek u spořicích účtů jednotlivých bankovních institucí. V mnoha případech nazývají tyto účty spořicí. Některé ústavy ovšem volí i jiné názvy.

Většina bank nabízí tři procenta

V každém případě je vidět, že uložení volných finančních prostředků na takové účty je výhodnější, než nechat peníze „ležet“ na účtech běžných. Otázkou v dnešní bouřlivé době je porovnání výhodnosti těchto účtů s uložením peněz do jiných investičních nástrojů (akcie, dluhopisy, fondy apod.).

A je také samozřejmé, že procenta zhodnocení se aktuálně mění v závislosti na situaci na mezibankovním trhu. Jinými slovy, uvedené úrokové sazby jsou platné k dnešnímu dni (myšleno obecně) a v následujících dnech a týdnech lze jistě předpokládat změnu.

Rozdílná filosofie jednotlivých bank

Zajímavý je také pohled na filosofii jednotlivých bank. Patrné je to při porovnání úročení těchto účtů u Komerční banky s úročením u Poštovní spořitelny nebo GE Money. V prvním případě je výhodné úročení omezeno DO 50 000 Kč, ve druhém případě pak OD 100 000 Kč respektive od 40 000 Kč. Je to pozoruhodný přístup dvou různých subjektů v jednom shodném finančním prostředí. Bylo by zajímavé analyzovat důvody, proč dospívají k tak diametrálním rozdílům.

Jinak nejvyšší úrokovou sazbu má GE Money se svým účtem Genius + (3,6 % p. a.). Touto sazbou ovšem úročí částku nad 40 tisíc korun. Naprosto bez jakýchkoliv omezení a limitů (finanční limit, okamžitá likvidnost, nutnost mít zřízen běžný účet) mají spořicí účty ING, LBBW a mBank.

Na druhé straně pomyslné barikády pak najdeme nabídku UniCredit Bank. Nejen, že limituje úrok (který je mimochodem nejnižší ze sledovaných bank) vysokou částkou jeden milion korun, ale i přístup k penězům je poněkud zdlouhavý (viz tabulku). Internetové bankovnictví pro spořicí účty nabízejí zdarma všechny banky (informaci v sazebníku jsme nenašli pouze u Poštovní spořitelny a UniCredit Bank).

Porovnání aktuální nabídky spořicích účtů k 13. únoru najde čtenář v přiložené tabulce. Je přitom třeba podotknout, že se podmínky bank v současnosti mění v řádu dnů. Pro pořádek připomeňme, že výnosy spořicích účtů se zdaňují patnácti procenty.

(Kromě autora se na článku podílela redakce www.bankovnipoplatky.com). Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Vilém Nacher

Vilém Nacher

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo