Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Hra o finanční svobodu

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
9. 4. 2009

Globálními trhy v současné době otřásá finanční krize. V takové situaci, kdy se strmě řítí dolů, je nejdůležitější nadhled a disciplína. Jak je získat? Když budete vědět, jaký vliv mají podobné krize na vaše portfolio v dlouhém období. Ve hře Finanční svoboda si můžete dlouhodobé chování trhů vyzkoušet.

Hra o finanční svobodu

Je pátek podvečer a v klientském centru Partners na Václavském náměstí se schází několik analytiků, aby si zahráli Finanční svobodu. Mám čest být mezi nimi a poznat formou zábavně vzdělávací hry obtíže finančně poradenské práce na vlastní kůži.

Hra začíná

Hra začíná vylosováním klientů. Mým úkolem je spravovat finance rodině Svobodových po dobu 30 let. Cílem rodiny je do devíti let pořízení vlastního bydlení, později splnění snu v podobě exotické dovolené v Mexiku v ceně čtyři sta tisíc korun a konečně ve finále dosažení finanční nezávislosti, tj. při odchodu do důchodu mít naspořeny tři miliony korun. Ke splnění těchto cílů mám Svobodovým doporučit transakce s různými finančními produkty.

K dispozici je stavební spoření, penzijní připojištění, fondy peněžního trhu, dluhopisové a akciové fondy. K rychlejšímu splnění cílů mohou být využity i hypotéky a spotřebitelské úvěry. Hra počítá i s pojištěním majetku, rizikovým životním pojištěním, pojištěním trvalých následků úrazu a kapitálovým životním pojištěním. Na hrací ploše je figurkami znázorňován aktuální reálný cash-flow rodiny.

Se „svou“ rodinou Svobodových prožívám během dvouhodinové hry třicet let jejich života, kdy se střídají různé události. Například volby, změny v daňovém systému a státních dotacích stavebního spoření a penzijního připojištění, nepříjemné katastrofy, jako je povodeň či vyhoření domu.

Do hry taktéž zasahují neplánované výdaje rodiny v podobě nákupu domácího kina, luxusního kožichu pro manželku a podobně. Kromě toho se během hry v závislosti na hodu dvou kostek mění kurzy výkonnosti jednotlivých podílových fondů.

Skoro jako v životě

Mezi výhody této hry patří, že představuje simulaci poměrně blízkou reálnému světu finančního poradenství. Učí zábavnou formou základní principy práce. Pro finanční poradce je tedy jistě cennější než třeba oblíbené Monopoly či kultovní Dostihy a sázky. Učí například důležitosti diverzifikace klientova portfolia, nutnosti pravidelného investování či správného pojištění. Rovněž přináší řadu poučení, zejména při opakovaném hraní.

Její přínos je však ještě větší, když se u ní sejde více poradců a obohatí ji svými praktickými zkušenostmi získanými v reálném životě. Pokud totiž dbají na utužování aktivních vztahů s klienty, mohou hru rovněž využít k tomu, aby jim nenásilně vysvětlili finanční principy. Pro samotné klienty může být hra poučná v mnoha směrech. Minimálně přinese zjištění, že pouhé penzijní připojištění dostatečný důchod nezajistí a nesplacené dluhy vedou rodinu do dluhové pasti.

Co od ní čekat?

S hrou zažijete několik hodin zábavy, při které je možné se v mnohém poučit. A jak jsem dopadl? Bohužel ani já a ani nikdo z mých spoluhráčů nedokázal zajistit svěřené rodině finanční nezávislost. Důvodem byl výrazně negativní vývoj na kapitálových trzích. Také jsme nehráli s nejjednoduššími klienty, ale s klienty, kteří neměli dost velké volné prostředky.

Například moje rodina Svobodových by musela odejít do důchodu později, než plánovala. Musela by počkat cca dva roky nebo omezit výdaje cca o 20 % nebo se spolehnout na státní důchod. Na tomto příkladě je vidět, že když se finanční trhy vyvíjejí katastrofálně a když akciové investice udělají jenom tři procenta p. a. nad inflaci, klientům nepomohou k zajištění finanční svobody sebelepší produkty.

Kdo chce mít jistotu dosažení finanční nezávislosti bez ohledu na vývoj kapitálových trhů, měl by uvažovat v širších souvislostech a nespokojit se jen s využitím finančních produktů. Může například zvážit vlastní podnikání, či investice do nemovitostí.

Přesto deskovou hru Finanční svoboda, která uvažuje jen s finančními produkty, považuji za přínosnou a doporučil bych ji každému poradci. Mně například připomněla to, že bych neměl při investování přespříliš upřednostňovat investice do akcií a akciových fondů, ale snažit se více diverzifikovat.

(Převzato z měsíčníku Finmag - Finanční magazín). Foto: Profimedia.cz


Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo