Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Před věřiteli se neschováte

František Mašek
František Mašek
13. 5. 2009

Dlužníků, kteří nehradí nejrůznější finanční závazky, postupně přibývá. Na první pohled se může zdát, že k nim patří především nezaměstnaní, nebo osoby s nízkými příjmy i vzděláním. Rostoucí počet lidí bez práce, ale také změna zaměstnání skutečně přinesly mnoha Čechům vážné finanční potíže.

Před věřiteli se neschováte

Nejvíc našich spoluobčanů, kteří neplatí dluhy, ovšem podle šéfa Poradny při finanční tísni (PFT) Davida Šmejkala bere 10-20 tisíc korun měsíčně, patří mezi středoškoláky a žije v Praze nebo Ostravě.

Na poradnu, kterou založila počátkem loňského roku řada bank, Sdružení českých spotřebitelů a jedna z fakult pražské Vysoké školy ekonomické, se za celý loňský rok obrátilo 4 120 klientů. Tento počet již byl letos překonán. I kvůli tomu, že kromě Prahy působí PFT, která je obecně prospěšnou společností, nově také v Ostravě.

„Problém vidím v tom, že řada českých občanů bohužel nechává komunikaci s věřiteli na poslední chvíli. Nebo i na pět minut po dvanácté. Mnozí se na nás obracejí až po třech letech finančních potíží.  S některými bankami a stavebními spořitelnami je přitom možné domluvit se na dočasném odkladu splátek, jejich celkovém snížení nebo na prodloužení doby splácení,“ konstatuje Šmejkal.   

Střízlivost a rezervy

Nejčastější příčina, proč se klient dostane do platební neschopnosti, spočívá v přehnaných finančních závazcích, které převzal na svá bedra. Snaha zvýšit si životní standard v „nejlepším věku“ si často vybírá svou daň. Tomu odpovídá věková struktura nejčastěji neplatících hříšníků. Většině z nich je 30-40, nebo 40-50 let. Do platební neschopnosti se v mnoha případech dostanou i kvůli ztrátě zaměstnání, nebo závazkům, spojeným s podnikáním.

Známá poučka říká, že občan má mít pro případ nouze k dispozici finanční rezervu ve výši alespoň trojnásobku (někdo hovoří o pětinásobku) průměrného měsíčního platu. Pokud to není možné, měl by mít alespoň prostředky nutné na zaplacení splátek všech dluhů nejméně na tři měsíce. V opačném případě roste riziko, že dřív či později skončí v Poradně při finanční tísni.

Poradna není všemocná: dluhy za vás samozřejmě nezaplatí, nebude vás ani zastupovat před soudem. Na druhé straně může klientovi poskytnout účinnou radu či pomoc, jak postupovat v tíživé situaci, nebo mu podat pomocnou ruku při jednání s věřitelem, případně pomoci s vyhlášením osobního bankrotu.  

Pozor na kreditní karty a zprostředkovatele!

Velké riziko představují  podle Šmejkala kreditní karty, které stále agresivněji nabízejí banky i další finanční instituce, ale i jiné subjekty. Podle počtu jde již o 15-20 % nesplácených úvěrů. Je proto důležité včas si uvědomit, k čemu se jako majitelé kreditky vlastně zavazujeme a kolik a kdy budeme za tyto služby platit.

„Tíživé situace některých dlužníků využívají některé společnosti, které s nimi uzavírají smlouvu o kvazi oddlužení,“ řekla Finmagu Alena Doubková z Poradny při finanční tísni. Jejich aktivity totiž zpravidla finanční situaci dlužníka ještě zhorší. Je otázka, zda na základě smlouvy o zprostředkování činnosti nebo zplnomocnění k jednání s věřiteli za klienta vůbec něco vyřídí. Za tyto služby si ale v každém případě nechají zaplatit. Někdy jsou jejich aktivity na hraně zákona. Odstoupení od podobné smlouvy je ovšem problematické.

Poradna při finanční tísni poskytuje své služby zdarma. Více informací  najdete na www.financnitisen.cz. Každé pondělí je v pracovní době k dispozici její bezplatná zelená linka 800 722 722.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo