Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Okrádají nás „cizí“ bankomaty?

Vilém Nacher
Vilém Nacher
27. 5. 2009

Při analýze výsledků anketní otázky „Vybíráte si peníze kartou jen z bankomatu vlastní banky?“ na serveru bankovnipoplatky.com poněkud překvapilo, kolik respondentů si vybírá hotovost z bankomatu cizí banky. Přitom je takový výběr mnohdy téměř tak nákladný, jako výběr hotovosti na přepážce banky.

Okrádají nás „cizí“ bankomaty?

Z 668 respondentů vybírá z bankomatu cizí banky alespoň občas 35% bankovních klientů (232 hlasujících). To je celkem vysoké číslo. Na druhé straně bankomaty nikdy nepoužívá a kartou platí jen u obchodníka (kde to je bez poplatků) plných 7% respondentů (46).

Snažili jsme se najít důvody iracionálního počínání klientů bank, kterým nevadí vysoké poplatky za výběr z „cizího“ bankomatu. Jedním z důvodů je neznalost klientů. Rozdíl mezi výběrem z bankomatu vlastní a cizí banky je několikanásobný, je ale otázkou kolik klientů má sazebníky bank nastudováno do té míry, aby to přesně věděli.

Dalším důvodem je nízká hustota bankomatů té které banky. A tak pokud nutně potřebuje hotovost, využije klient bez ohledu na výši poplatků za výběr hotovosti z bankomatu cizí banky, jakýkoliv bankomat.

Posledním důvodem je fakt, že některé banky mají výběr z bankomatu bez poplatků či za stejnou cenu bez ohledu na to, zda jde o bankomat jejich banky nebo cizí. Podívejme se krátce na poplatkovou politiku bank v této oblasti.

Jsou banky, které jsou si vědomy toho, že síť jejich bankomatů není příliš hustá, případně, že nemají vlastní bankomaty vůbec a zároveň nechtějí své klienty příliš „odírat“, a tak za výběr z cizího bankomatu nežádají buď vůbec nic (mBank za první tři výběry v měsíci) nebo nežádají mnoho jako LBBW (případně UniCredit a Raiffeisenbank v rámci nabídky vybraných balíčkových účtů).

Na druhé straně pomyslné barikády jsou banky, které za výběr žádají částky, blížící se cenám „přepážkovým“. Ty se dále dělí na ty, které mají síť svých bankomatů celkem hustou (ČS, KB), takže klienti si jejich bankomaty bez problémů mohou najít, a proto předpokládáme, že „cizí“ výběr není u klientů těchto bank příliš častý.

No a pak jsou tu banky, které nemají hustou síť bankomatů. To jim ovšem nebrání v tom, aby požadovali za výběr z cizího bankomatu poměrně vysoké částky 25, respektive 30 Kč (Citibank – mimo síť bankomatů Euronet, Volksbank – s výjimkou zvýhodněných výběrů z bankomatů ČSOB).


(Autor je členem redakce www.bankovnipoplatky.com). Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Vilém Nacher

Vilém Nacher

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo