Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Úroky v hlavní roli

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
4. 6. 2009

Banky hlásí výrazné nárůsty objemů nově přijatých vkladů. Vytvářejí stále nové spořicí účty, renesanci zažívají i termínované vklady.

Úroky v hlavní roli

Marketingové akce některých bank jsou v poslední době cennějším zdrojem poučení než mnohé učebnice ?nanční gramotnosti. Stavební spořitelna nabízí zhodnocení vkladu 10 %, jiné banky vyplácejí úroky z vkladů předem nebo poskytují termínované vklady s úroky na první pohled opravdu vysokými. Jde o ?nanční kouzla, nebo co se to na bankovním trhu děje?

Ne, o finanční kouzla nejde a nejedná se ani o nic mimořádného. Banky se jen rozhodly, že budou využívat agresivnější reklamu a v nelehké době finanční krize se začaly doslova přetahovat o peníze střadatelů.

Jedním z nejúčinnějších lákadel jsou samozřejmě vysoké úroky. A bankám se tato metoda osvědčuje. V posledních měsících hlásí výrazné nárůsty objemů nově přijatých vkladů. Banky vytvářejí stále nové spořicí účty a rovněž oživily termínované vklady, které překvapivě zaznamenávají renesanci.

Širší nabídka bankovních vkladů je dále podpořena magickými formulemi jako garance, prémie, bonusy a časově omezené akce. Kromě těchto osvědčených slovních spojení banky využívají další triky.

Často je v reklamě kladen důraz na výši maximálního zhodnocení. Bohužel již se neuvádí, že ho může být dosaženo pouze za výjimečných a mnohdy málo pravděpodobných okolností. Roční úrok se raději neprezentuje, místo něj banky upozorňují na výši celkového zhodnocení za dva roky či více let.

Když už je vysoký roční úrok realitou a nikoliv reklamním trikem, platí jen jeden či několik měsíců a následně bývá citelně snížen. Reklamních metod, jak připoutat pozornost klienta, existuje celá řada. Skutečně výhodných nabídek již tolik nenajdeme. Podívejme se na několik příkladů reklam z poslední doby, v nichž nebývale vysoký úrok hrál hlavní roli.

Stavební spoření s 10% výnosem

Stavební spoření je vnímáno jako finanční produkt s konzervativním zhodnocením ve výši 2 až 2,5 % ročně, nebereme-li v potaz státní příspěvek. Jedna stavební spořitelna však přišla s překvapující zprávou. Klienti, kteří uzavřou se spořitelnou svou vůbec první smlouvu, budou zvýhodněni bonusem.

Uzavře-li zájemce, který dosud sespořitelnou nikdy nespořil, do konce června smlouvu o stavebním spoření se standardními podmínkami a do konce září vloží na tuto novou smlouvu částku 30 tisíc korun, spořitelna zhodnotí uvedený vklad 10 %.

Na první pohled atraktivní nabídka 10% zhodnocení skrývá některé další podmínky. Kromě toho, že se tento úrok vztahuje jen na 30 tisíc korun, je nutné se spořitelnou uzavřít smlouvu s cílovou částkou minimálně na částku 300 tisíc korun. Jinými slovy to znamená poplatek za uzavření smlouvy minimálně tři tisíce korun.

Jde tedy „pouze“ o formu odpuštění vstupního poplatku, které v akcích spořitelny často poskytují. Tato nabídka však díky vysokému úroku zní výhodněji, přitom stavební spořitelna požaduje na začátku smlouvy vložení o polovinu vyšší částky, než by stačila k získání maximální státní podpory.

Úroky předem a dvojnásobné úročení

Jiná banka začala nabízet bonusový vklad s časově omezeným dvojnásobným úročením a výplatou části úroků předem. Klienti, kteří si u banky uloží peníze na tento bonusový vklad s roční dobou splatnosti, získají mimořádný bonus a část úroku jim bude vyplacena předem.

Například při vkladu nad 200 tisíc korun je aktuální úroková sazba dvě procenta. Pokud tedy klient peníze uloží na jeden rok, získá za první měsíc roční úrok ve výši čtyři procenta. Z těchto čtyř procent navíc banka klientovi vyplatí měsíční úrok právě po měsíci vedení vkladu na jím zvolený účet.

Připisovat úroky předem je nyní módní trend. Dvojnásobné úročení však platí pouze jeden měsíc a úrokový bonus činí u uvedeného příkladu s vkladem 200 tisíc korun pouze pár set korun. Výplata měsíčního úroku předem představuje tedy jen malou náplast na vázanost vkladu po dobu jednoho roku a nízké úrokové sazby této nabídky například ve srovnání se spořicími účty bez výpovědní lhůty.

I jiné banky vyplácejí polovinu úroku předem. Ale jde například o vklad na dva roky s úrokovou sazbou 2,52 % a nestandardně vysokou sankcí ve výši šest procent z vybírané částky při nedodržení tohoto termínu. Část úroku, která je vyplacena předem, pouze nepatrně navýší celkové zhodnocení (jde o formu bezúročné půjčky), a klient tak poměrně lacino dává bance peníze na období dvou let.

Termínované vklady s „vysokým“ úročením

Termínované vklady zažívají svoji renesanci a banky se je snaží zatraktivnit. Oproti minulosti se lze setkat s nesčetnými variantami, které porovnání termínovaných účtů komplikují. Jistá banka reklamuje termínovaný vklad s nadstandardním prémiovým úročením.

Pevný úrok čtyři procenta je slíben z první poloviny vkladu již po jednom roce. Prémiový úrok ve výši až 20 % z druhé poloviny vkladu bude vyplacen po pěti letech. Tato nabídka platí pro vklady v minimální výši 500 tisíc korun, a jak je u termínovaných vkladů běžné, je zaručena 100% návratnost vkladu.

Roční úrok čtyři procenta pro první polovinu vkladu je dobrá nabídka. Je však vykoupena nevýhodami. Prémiového úroku ve výši 20 % na druhou část vkladu nemusí být vůbec dosaženo. Prémie je závislá na růstu indexu Dow Jones Euro Stoxx 50 (znázorňuje vývoj akcií padesáti prestižních společností eurozóny) a je stanovena jako 75% podíl z průměrného růstu uvedeného indexu za pětileté období.

Nevzrostou-li tyto akcie v průměru o více než 26,7 %, prémiový úrok bude nižší a v případě negativního vývoje akcií i nulový. Ale i když vezmeme v úvahu nejoptimističtější scénář, 20 % za pět let znamená roční úrok zhruba ve výši 3,7 %. Přičteme-li k tomu 15% zdanění, které se na termínovaný vklad na rozdíl od investice do akcií vztahuje, může být klient z konečné částky nadstandardní prémie lehce zklamán.

Fond peněžního trhu s příslibem 2,5 %

Jiná banka zase předpokládá, že na základě současné tržní situace bude roční výkonnost jejího peněžního fondu minimálně 2,5 %. Pokud se tento předpoklad nepotvrdí, veřejně přislíbila vrácení poplatků za nákup podílových listů.

Dvouapůlprocentní roční zhodnocení na peněžní trh by nebyl špatný výsledek. Avšak hodnota podílového listu byla k počátku roku nezanedbatelně nižší než v době reklamní akce. K počátku května byla hodnota podílové jednotky 1,76.

Při splnění předpokladu banky by klient na konci roku dosáhl zhodnocení vkladu ve výši 2,1 %, po odečtení vstupního poplatku 1,6 %. I když by jistě nešlo o špatný výsledek dosažený během horizontu osmi měsíců, opět by mohl být leckdo na základě očekávání vyvolaného reklamou poněkud zklamán.

Pojištění s garantovaným úrokem 4 %

Na pobočkách bank je často nabízeno také životní pojištění jako alternativa k termínovaným vkladům. Reklama jedné z bank na pětiletý pojistně-investiční instrument zní: „Nechte své peníze pracovat a získejte 4 %.“

Úrok v případě pojištění je však samostatnou kapitolou. Takzvaná technická úroková míra představuje smluvně zaručené úročení finančních prostředků vkládaných do pojištění. Vztahuje se ovšem jen na tu část pojistného, která se stává součástí zhodnocované rezervy, to znamená na pojistné po odečtení všech poplatků – například za uzavření, za správu a případně i za pojistné krytí, je-li ve smlouvě obsaženo.

Stejně jako banky i pojišťovny uplatňují srážkovou daň 15 % z výnosu. Podíváme-li se do sazebníku produktu a vezmeme-li v úvahu všechny poplatky a daň, činí najednou roční úrok jen 2,4 %.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo