Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dolarových milionářů výrazně ubylo

František Mašek
František Mašek
2. 7. 2009

Počet velmi bohatých osob, které mají po přepočtu z jiných měn k dispozici alespoň milion dolarů, loni celosvětově klesl o 14,9 % na 8,6 milionu. Jejich aktiva klesla ještě výrazněji - o 19,5 % na 32,8 bilionu dolarů.

Dolarových milionářů výrazně ubylo

Ještě hůře se vedlo českým dolarovým milionářům. Jejich počet se podle zprávy Word Wealth Report, zpracované firmami Merill Lynch Wealth Management a poradenskou společností Capgemini, proti roku 2007 snížil o 23,7 % na 12,8 tisíce. Příčinou je nepříznivý vývoj na trzích, zejména akciových.

Výrazný úbytek majetku se týká hlavně tzv. ultra bohatých osob, majících teoreticky volně k dispozici přes 30 milionů dolarů. Jejich počet se ztenčil téměř o čtvrtinu. Ztráceli hlavně milionáři či miliardáři z USA, jichž je ovšem ve světě stále nejvíc. Kromě Severní Ameriky zaznamenali největší ztráty majetku boháči z Evropy a asijsko-pacifického regionu.

Loni přitom připadalo 54 % celosvětové populace bohatých osob na USA, Japonsko a Německo. Do desítky zemí s největším počtem bohatých se posunuly Čína a Brazílie.

Majetek dolarových boháčů tedy poklesl. V roce 2013 má ale podle zprávy jeho hodnota vzrůst na 48,5 bilionu dolarů. Nejbohatším by měl v té době být asijsko-pacifický region, který by tak předhonil Severní Ameriku.

Opatrnost především

Finanční krize přiměla řadu bohatých k daleko rozsáhlejším investicím na jistotu, tedy do instrumentů s pevným výnosem. Drží také velký objem peněz v hotovosti či vkladech. Stoupl i jejich zájem o nemovitosti. Bohatí daleko víc sázejí na domácí trhy, které lépe znají, což není dobrá zpráva pro české akcie.

Zatímco v roce 2007 tvořily 9 % jejich majetku alternativní investice (strukturované produkty, hedgeové fondy, deriváty, zahraniční měny, komodity, privátní fondy a rizikový venture kapitál), loni to bylo jen 7 %. Podíl nemovitostí v jejich portfoliích vzrostl ze 14 na 18 %, u hotovosti ze 17 na 21 %, u investic s fixním výnosem z 27 na 29 %. Akcie zaznamenaly pokles z 33 na 25 %.

Nejkonzervativnější byli dolaroví milionáři z Latinské Ameriky a Japonska. Dál klesal zájem o investice do Severní Ameriky, opačně tomu bylo v případě Latinské Ameriky a Evropy.

Podle odhadu má zůstat v roce 2010 objem alternativních investic (7 %) stejný, podíl nemovitostí v majetku bohatých osob by se měl snížit z 18 na 15 %, u hotovosti a vkladů z 21 na 20 %. Prognóza Capgemini a Merill Lynch dále očekává, že objem investic s fixním výnosem v daném období vzroste z 29 na 30 % a v případě akcií z 25 na 28 %.

Objem investic do akcií by tedy měl být menší než v letech 2006 a 2007, kdy přesáhl 30 %. „To může mít vliv na firmy, jejich marže a správce majetku,“ uvedl ředitel pražské pobočky Capgemini pro finanční sektor Jiří Briford.

Klesla důvěra ve správce majetku

Ztráta důvěry či víry ve schopnosti správců majetku přiměla více než čtvrtinu bohatých osob, aby správce opustili. Roli hraje podle Briforda i menší důvěra v dohled nad finančními trhy. Část bohatých si proto spravuje majetek sama, další – hlavně mladší klienti – ho svěřili jiným správcovským společnostem. Poradci, pracující v týmech, mají větší šanci na udržení klientů, méně je ztrácejí také starší poradci.

Klienti kladou podle studie daleko větší důraz než finanční poradci na výkonnost portfolia, ale také na řízení rizik, online přístup na trh a kvalitu informací o získaných produktech či portfoliu. Obdobně je tomu u struktury poplatků.

Růst zájmu o umění a klenoty

U tzv. investic z vášně zůstávají skupinou dolarových boháčů luxusní sbírky (automobily, lodě, nebo letadla). Roste zájem o umění a klenoty. Pokud jde o životní styl, daleko víc investují do zdraví/wellness. Méně se zajímají o luxusní či zážitkové cestování a potraviny.

World Wealth Report vychází od roku 1997 na základě dat ze 71 zemí, jejichž podíl na globálním hrubém domácím produktu přesahuje 98 %. Aby byly údaje srovnatelné, není u investic do jednotlivých aktiv zahrnut pokles jejich cen. Počítá se i s vlivem šedé ekonomiky. Při stanovení hodnoty majetku českých dolarových milionářů se vychází z loňského průměrného kurzu dolaru ke koruně.

Celá zpráva je k dispozici na serveru www.capgemini.com po předchozí registraci.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo