Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Řeč čísel

Jan Majer
Jan Majer
23. 10. 2009

Čísla jsou nudná, matoucí a zrádná, občas ale mluví sama za sebe...

Řeč čísel

15 procent za design

Krása usnadňuje život a vydělává. Dnes už víme i kolik. Pohlední lidé mají v průměru o 15 procent vyšší příjmy než lidé oškliví a rychleji dosahují povýšení. Tyto závěry odborných studií citoval v září deník Financial Times, aby varoval manažery: Máte-li si vybrat mezi dvěma zdánlivě stejně schopnými zaměstnanci, ten ošklivější bude velmi pravděpodobně lepší volbou. Uchazeče s pěknou tváří totiž náš mozek automaticky hodnotí jako důvěryhodnějšího, inteligentnějšího a pracovitějšího. Méně přitažlivého nebo obézního člověka naopak rovnou řadí do škatulek nešika, lenoch, potížista. Hezkým lidem při subjektivním hodnocení přidáváme neoprávněné body, ošklivým je nevědomky ubíráme.

440 000 sýrů tvrdne v bance

Výrobci věhlasného italského parmezánu mají potíže, recesi se snaží přežít za pomoci úvěrů. Bankéři si naštěstí jejich výrobků velmi cení a kvalitní trvanlivé sýry berou jako zástavu za půjčené peníze. Místní banka Credito Emiliano má už ve svých sklepích uloženo 440 000 bochníků nejlepšího parmezánu o celkové váze 17 000 tun v hodnotě 187 milionů dolarů. Doufejme, že se české banky nenechají tímto příkladem inspirovat, až přijde o úvěr žádat výrobce olomouckých tvarůžků. Na druhou stranu, každý laik by pak pochopil, co to jsou toxická aktiva.

50 000 recyklovaných vozů

Až 50 000 vozů odepsaných během prvních šesti měsíců po zavedení šrotovného v Německu skončilo místo ve šrotu u nových majitelů. Nelegální prodej směřoval hlavně do zemí východní Evropy, informovala německá policie. V rukou překupníků tak skončilo zhruba 10 procent vozů, jejichž likvidaci dotoval stát. Stejný problém hlásí všechny země, kde bylo šrotovné zavedeno. Likvidaci vozů vyrobených před více než devíti lety dotuje německá vláda částkou 2500 eur (65 000 korun). Opatření zvýšilo prodej nových automobilů téměř o 30 procent.

Jaké číslo zaujalo v poslední době vás?

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Jan Majer

Jan Majer

Původní profesí novinář, od roku 2001 pracoval jako finanční poradce. V dalších letech publikoval vedle poradenské činnosti články ve finančních rubrikách novin a časopisů a vedl ekonomickou rubriku týdeníku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo