Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Našetřit milion korun je snadné

Radovan Kubát
Radovan Kubát
29. 10. 2009
 19 859

Podle průzkumu, který si od agentury GfK nechala zpracovat společnost Sazka, si dvě třetiny Čechů myslí, že je pravděpodobnější vyhrát milion v loterii, než si ho vydělat. Milion je přitom nejen snadné vydělat, ale dokonce si na něj můžete i našetřit!

Našetřit milion korun je snadné

S přítelkyní jsme se shodli na tom, že bychom si rádi do tří let pořídili vlastní bydlení. Do té doby by již měla moje partnerka nastoupit do zaměstnání po rodičovské dovolené a opět začít vydělávat peníze. Před několika měsíci jsme proto navštívili finančního poradce.

Ten nám vypočítal, že za bydlení ve vlastním zaplatíme přibližně o 6 tisíc korun více, než činí náš současný nájem. Doporučil nám proto, abychom se tuto částku nejdříve pokusili „cvičně“ každý měsíc uspořit. Vyzkoušíme si tak, zda máme dostatečné příjmy na splátky hypotéky, a navíc si tím zvýšíme naši nedostatečnou finanční rezervu.

Před několika dny jsem si proto položil otázku, kolik bychom měli našetřeno v šedesáti letech, pokud bychom po celou dobu bydleli v nájmu a ušetřených 6 tisíc korun ukládali do záložny. Mně je 28 a přítelkyni 27 let. Šedesát mi tedy bude za 32 let. Pro ukládání peněz jsem zvolil Spoření n@ dálku od WPB, která v současnosti nabízí jedno z nejlepších jistých zhodnocení. Přehled sazeb najdete zde.

Peníze nejdříve začneme ukládat na spořicí účet (výnosy na tomto účtu pro jednoduchost neberu v úvahu). Na konci roku si pak založíme již zmíněné Spoření n@ dálku (vklad bude 72 000 korun) s výpovědní dobou 5 let. Efektivní úrok v tomto případě činí 4,505 % p. a. (5,3 x 0,85). Za 32 let tak budeme mít ve WBP 4 594 282 korun (resp. ekvivalent v měně, která se bude tou dobou požívat). Zda si bude za tyto peníze možné pořídit nemovitost dle našich představ je otázka. Demografický vývoj ale zatím naznačuje, že nemovitostí bude za tři desetiletí nadbytek, a tak by jejich cena měla být pro kupujícího velmi příznivá.

Co se však zodpovědět určitě lze, je, za jak dlouho našetříme 1 milion korun.

První milion naspoříme již za 11 let!

A pokud bychom peníze neukládali do záložny, ale nakupovali za ně akcie (příp. otevřené podílové fondy) a náš výnos by byl průměrně 9% p. a., vlastnili bychom za 32 let akcie v hodnotě 10 697 415 korun.

Jeden milion bychom při tomto zhodnocení měli dokonce už za 9 let.

Výpočty jsou jasné.

Ať si dvě třetiny Čechů myslí, co chce. Já věřím, že první milion ušetříme už za méně než 11 let (předpokládám, že budeme moci spořit více než 6 tisíc měsíčně).

A jak jsme na tom s příjmy? V době, kdy přítelkyně pracovala, jsme oba v součtu brali méně než dva průměrné pražské platy. Nyní je náš příjem ještě nižší. I přesto se nám daří každý měsíc ukládat více než 6 tisíc.

Jistě ne každý Čech má šanci naspořit milion do jedenácti let. Těch, kteří tuto šanci mají, jsou ale minimálně statisíce.

Všechny výpočty vycházejí z aktuálních podmínek. Úroky, zdanění a další hodnoty se budou časem měnit, téměř jistě ale ne tolik, aby příklad pozbyl smyslu.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (21)

Vstoupit do diskuze
Radovan Kubát

Radovan Kubát

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo