Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Šetřit, šetřit, šetřit!

Vít Klíma
Vít Klíma
30. 12. 2009

Šetřit, šetřit, šetřit!

1. Zbavte se co nejrychleji stávajících úvěrů a dluhů

Všude, kde to jde, co nejrychleji uhraďte své úvěry a dluhy. Pokud jejich splatnost není v řádu několika málo měsíců, raději zboží koupené na dluh prodejte. Pokud nebudete mít na splácení, stejně vám je zabaví exekutor. To samé platí i o hypotečních úvěrech. Máte-li „mladou“ hypotéku (ne starší pěti let), pak jste s největší pravděpodobností byt koupili mnohem dráže, než je jeho současná kupní cena. Banky se proti nesplácení hypotéky pojistí tím, že vám za prvé zvýší úroky a za druhé mohou chtít do zástavy další nemovitost. V současnosti prodejem bytu ztratíte mezi 15 až 20 % z jeho kupní ceny. Počítejte s tím, že druhá vlna krize srazí ceny nemovitostí minimálně o dalších 25 až 40 %, takže byste tratili mnohem více. Své bytové potřeby řešte do té doby raději podnájmem. V krizi platí základní pravidlo – nežít na dluh! V opačném případě vytloukáte klín klínem, nebo jinak dluh dluhem, a dostáváte se tak do dluhové pasti, z níž zpravila nebývá jednoduchého úniku.

2. Snižte náklady na provoz domácnosti na minimum

Znamená to svolat rodinnou radu a udělat inventuru nákladů. Zrušit či omezit všechny zbytné výdaje a hledat úspory v těch nezbytných, počínaje šetřením spotřeby elektřiny, zamyšlením se nad tím, zda ke svému životu skutečně nutně potřebujete kabelovou televizi s šedesáti programy, přes přechod od placení paušálu u mobilních operátorů k předplacené kartě, až po větší zapojení všech členů rodiny do prací, které si rodina může zabezpečit vlastními silami sama, místo aby za ně platila. V krizi totiž platí zlaté pravidlo: „Šetřit, šetřit, šetřit.“

3. Diverzifikujte úspory

Každá domácnost by měla mít úspory alespoň ve výši pokrývající její potřeby na šest měsíců, kdyby oba živitelé přišli o zaměstnání. Tyto úspory byste měli uložit do více důvěryhodných bank, abyste při krachu jedné z nich nepřišli o všechny najednou, resp. nemuseli čekat šest měsíců, než za ně od státem pověřené banky dostanete náhradu (viz podmínky státní záruky za vklady). Vyhněte se všem finančním ústavům, které slibují nadprůměrné zhodnocení vkladů. Nenaleťte už na sliby, žádné „Jistoty desetinásobku“! Vysoký zisk v sobě skrývá vysoké riziko.

4. Maximálně diverzifikujte svůj příjem

Doba, kdy se nezaměstnanost pohybovala okolo 10 % práceschopného obyvatelstva, bude dříve či později minulostí. Zvažte, zda pracujete v perspektivním podniku. Ne-li, zkuste změnit zaměstnání už dnes a nečekejte, až váš podnik zruší jeho vlastník. Při hromadném propouštění se vám bude hledat zaměstnání nepoměrně hůře. Již dnes je nutné hledat doplňkové příjmy do rodinného rozpočtu tak, aby vás budoucnost nezaskočila. Můžete si k výdělku pomoci například vlastním podnikáním? Pokud ano, založte si živnost už nyní!

5. Pečujte o své zdraví

Je-li práce hlavním zdrojem vašich příjmů, je nutné pečovat o své zdraví, protože každá nemoc je snižuje. To nejmenší, co můžete pro své zdraví udělat, je omezit například kouření, pití alkoholu, kávy a tučných jídel. Proběhnutí se v místním parku není nijak nákladné a vám jen prospěje. Choďte pravidelně na preventivní prohlídky. Jestli do něčeho v krizi investovat, pak do svého zdraví a vzdělání.

6. Investujte do zvyšování kvalifikace sebe i svých dětí

Chcete-li se udržet na trhu pracovních příležitostí, popřípadě si rozšířit výběr zaměstnání, pak jednou z cest, jak toho dosáhnout, je zvyšování kvalifikace a investice do vzdělání svých dětí.

7. Investicemi proti inflaci

Státy prostřednictvím „balíčků“ nalily do ekonomiky miliardy ničím nekrytých peněz. Na straně druhé klesá výroba. Blíží se den, kdy mnoho peněz bude „honit“ málo zboží. Jinými slovy objeví se inflace až hyperinflace, která bude vaše úspory znehodnocovat. Pověstným kanárkem v dole bude náhlý a rychlý růst cen komodit, zejména pak ropy a zlata. V tomto momentě je nejvýhodnější investovat volné finanční prostředky do aktiv trvale držících svoji hodnotu. Mezi taková aktiva patří zejména zlato a drahé kovy, diamanty, poštovní známky a nemovitosti. Pokud bych mohl poradit v oblasti nemovitostí, pak bych se soustředil na koupi zemědělské usedlosti, kde můžete nejen bydlet, ale sami si i něco vypěstovat, což opět sníží vaše životní náklady.

Autor je redaktorem Investicniweb.cz

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (10)

Vstoupit do diskuze
Vít Klíma

Vít Klíma

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo