Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Každý není Soros

František Mašek
František Mašek
27. 6. 2008

Sázka na pokles dolaru mohla být dlouhodobě pokládána za poměrně jistý zdroj výdělku, podobně jako posilování koruny. Kurzy měn ale často kolísají. Není divu, že až 90 % investorů na obchodech s měnami prodělává.

Každý není Soros
Šance, že jako známý investor George Soros vyděláte na vývoji kurzu nějaké měny, v jeho případě britské libry, třeba dvě miliardy dolarů, patří spíše do říše snů. O rizikovosti těchto transakcí svědčí mimo jiné fakt, že i tento protřelý finančník při jiných obchodech s měnami hodně prodělal.

Velcí tvrdí muziku
Zdánlivě snadný krok, jímž je levný nákup měny a její prodej za vyšší hodnotu, nebo drahý prodej a nákup za nižší kurz, má háček v tom, jak odhadnout budoucí vývoj jednotlivých měn. Je možné vyjít, jak uvádí na internetu firma XT Brokers, z fundamentální analýzy a pokusit se odhadnout vývoj určité měny podle ukazatelů a dat z oblasti ekonomiky, politiky a společností.

Nebo využít technickou analýzu a snažit se předvídat pohyb kurzů měn pomocí grafů, statistik a jiných ukazatelů, vytvořených na základě dat o měnových kurzech a obratech na trhu. V praxi se nejčastěji nástroje a techniky patřící k oběma typům analýz kombinují.

Kurzy měn tvoří hlavně velcí institucionální obchodníci. „Objemy obchodů privátních investorů jsou zanedbatelné. Tyto transakce jsou rizikové kvůli převaze velkých investorů, ale i díky nevypočitatelnosti vývoje měn a jejich častým prudkým zvratům,“ vysvětluje analytik Luboš Mokráš z České spořitelny.

Měny jsou proto považovány za ještě méně předvídatelné než akcie a komodity. Česká koruna není výjimkou. Dlouhodobě sice roste: Zatímco donedávna v průměru posilovala o 3,50 % ročně, nyní je to meziročně o 10 %, nemluvě o nedávném krátkodobém posílení kurzu české měny vůči euru z 25 až na 23 Kč. Tak rychlý růst nahrává spekulacím na výraznější oslabování koruny.

Dál vede dolar
Navzdory náznakům, že dolar ztrácí pozici světové rezervní měny, se podle Banky pro mezinárodní platby (BIS) podílí na nákupech a prodejích měn 88 %. Podíl eura činí 37,2 % a jenu 20,3 %. U dvou dalších důležitých měn, tzv. majors, britské libry a švýcarského franku, jde o 16,9 %, resp. 6,1 %.

Nejčastěji obchodovaným měnovým párem jsou euro a dolar (28% podíl na měnových transakcích). Podíl obchodů, při nichž se směňuje dolar za jeny či naopak, činí 17 % a u britské libry a dolaru  jde o 14 % všech měnových operací.

Denní objem měnových transakcí, v nichž dominují banky a další finanční instituce, činí v průměru 1,9 bilionu dolarů. S měnami se obchoduje nepřetržitě, a to mimo burzy. Asi 95 % obchodů jsou podle hlavního ekonoma firmy Atlantik Finanční trhy Petra Sklenáře spekulace.

Zhruba třetina probíhá v Londýně, dvě třetiny z nich tvoří operace s měnovými deriváty. Vzhledem k povaze těchto transakcí většina obchodů proběhne do tří dnů. Takřka polovina má tzv. pákový charakter. Role privátních investorů je kromě nejznámějších, jako George Soros, Warren Buffett nebo Jim Rogers, okrajová.

Stačí i desítky tisíc…

„Krátkodobé obchody s relativně malou očekávanou změnou kurzu vyžadují stovky tisíc, či spíše miliony korun. U pákových obchodů stačí řádově desítky tisíc korun. Pro drobné spekulanty je to podstatně lepší než spekulovat přímo na kurz nějaké měny,“ říká Mokráš.

Tyto transakce dávají šanci na vysoký zisk, ale i nemalou ztrátu. Pokud chce někdo začít obchodovat s měnami, experti mu doporučují, aby si nejprve vyzkoušel virtuální obchody. Investor ovšem nemusí zjistit, jak by reagoval nikoliv na fiktivní, ale na reálnou situaci na trhu.

Proto je zřejmě užitečnější, když začne obchodovat ve dvojici s někým zkušeným. Nebo se zúčastní soutěže, která modeluje obchody na reálných trzích. Ta simuluje atmosféru skutečných obchodů lépe než virtuální transakce. Na měnových trzích se obchoduje přes licencované obchodníky. K dispozici jsou i internetové aplikace, někdy prakticky zdarma. I tady je důležité vědět, kdo za nimi stojí.

O rizikovosti obchodů s měnami vypovídají dostupná data. Jak uvedl Sklenář, 90 % obchodníků s měnami ztrácí, bilance dalších pěti procent je vyrovnaná a jen 5 % z nich vydělává peníze. Na co tedy vsadit, abychom se dostali mezi těch šťastnějších pět procent?

Mokráš předpokládá, že v polovině roku bude činit kurz koruny k euru 25,80 a za dolar zaplatíme 17 Kč. Koncem roku by měla koruna k oběma měnám oslabit. Euro by mohlo stát 25,50 Kč, dolar osmnáct a půl koruny. Sklenář soudí, že na přelomu 2. a 3. čtvrtletí dojde ke korekci kurzu koruny k euru. Spouštěcím mechanismem bude až obrat hodnoty dolaru k euru, který se ale čeká minimálně za 3–4 měsíce.

„Současné úrovně koruny považujeme za nadhodnocené, dlouhodobě posiluje k euru asi o 3,5 % ročně, za poslední dva měsíce to ale bylo zhruba o 10 %. Na konci roku může euro stát 25,80–26 Kč,“ předpovídá Sklenář.

Foto: Profimedia.cz
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo