Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nesponzorujte podvodníky

František Mašek
František Mašek
14. 7. 2008

Po dopisech z Nigérie nebo také z Hongkongu, nabízejících snadné zbohatnutí za číslo vašeho účtu, se objevují další podvody.

Nesponzorujte podvodníky
Podvodníci neznají dovolenou. Sotva utichl rozruch kolem další snahy podvodně vylákat z klientů České spořitelny čísla jejich účtů, přichází další lahůdka. Vybrané ovečky se mailem dozvídají, že v nizozemské státní loterii (de Nederlandse Staatsloterij)vyhrály 925 tisíc eur. Je to sice o něco méně než 980 tisíc eur, nabízených ještě koncem června, pokud by ale šlo o seriózně míněnou nabídku, k pohodlnému životu rentiéra by to mělo našinci stačit.

Výhru podle mailu sponzoruje KNVB, což je zkratka Nizozemské královské fotbalové asociace, a konsorcim softwarových společností. Lístky do této loterie nebyly prodávány, vysvětluje elektronická pošta. Nikdo se neobtěžuje s vysvětlením, jak získal organizátor této údajné loterie právě vaši mailovou adresu.

Dopis v elektronické podobě obsahuje i upozornění, že jsou veškeré informace o výhře důvěrné. K jejímu získání je přitom třeba vyplnit jméno, kontaktní adresu, číslo telefonu a faxu, vítěznou mailovou adresu a přidělené referenční číslo kvůli platbě. Vůbec se, alespoň v této fázi, nehovoří o výhercově čísle bankovního účtu, na který je možné výhru poslat. Pokud jde o podvod, čemuž nasvědčuje řada podivných okolností, je tedy založen na jiném principu.

Drzosti se meze nekladou
Zmíněný mail obsahuje odkaz na webové stránky nizozemské státní loterie (www.staatsloterij.nl), nejspíš kvůli důvěryhodnosti nabídky. Drzosti některých podvodníků se přitom meze nekladou. Myslí si, že jsou údajní výherci téměř milionu eur skutečně tak nevšímaví a důvěřiví?

Hned na titulní stránce webu této loterie totiž najdeme anglicky psané varování před podvodnými maily, které zneužívají název loterie a slibují zajímavé výhry. Ve většině případů musí být před získáním ceny vyplacena určitá částka, uvádí se varování Staatsloterij.

Podstata podvodu, kterou najdeme podrobně popsanou na serveru www.hoax.cz, je tedy jednoduchá. Když se šťastlivec o výhru přihlásí, kromě blahopřání se dozví, že musí před vyplacením výhry zaplatit manipulační poplatek ve výši několika desítek až tisíce eur. Ten není samozřejmě (či spíše kupodivu) možné strhnout z vyplácené výhry.

Nikdo pak výherci nezaručí, že po zaplacení těchto peněz dostane i „svou“ výhru.
Druhou alternativou, která alespoň prozatím v tomto případě nepřichází v úvahu, je zneužití tzv. žlutých linek, kdy musí údajný výherce kvůli informacím o výhře zavolat na čísla se zvláštním tarifem a prodělá přitom nemalý peníz.

Útoky na počítače, konta a další podvody
Logicky myslící občany asi nepřekvapí, že Nederlandse Staatsloterij najdeme v seznamu podivných loterií, před nimiž server hoax varuje. Uživatelé internetu tento seznam jistě uvítají. Hoax totiž pravidelně aktualizuje databázi nejrozšířenějších podvodných e-mailů. Bojuje tak proti šíření poplašných, nebezpečných a zbytečných řetězových zpráv, což ostatně odpovídá jeho názvu hoax.

Pokud tedy dostanete podivnou nabídku nebo třeba jen řetězový mail s žádostí o jeho rozeslání na další mailové adresy, je dobré projít si seznam na tomto serveru. Obsahuje smyšlená varování před viry a útoky na počítače, neaktuální, ale také vymyšlené prosby o pomoc, ostatní varování a fámy, petice a výzvy nebo fámy o mobilních telefonech.

Najdeme zde ovšem také nejrůznější nabídky snadných výdělků, informace o phishingu, podvodných mailech, distribuci malware („zákeřného software“, který může uživatele různým způsobem poškodit), ale i třeba žertovné zprávy a řetězové dopisy štěstí nebo nezařazené spamy. Vzhledem k tomu, že podvodníci jsou bohužel často minimálně o krok napřed před strážci zákona, a v případě internetu to plazí dvojnásob, má podobný přehled, hlavně pro naše důvěřivé spoluobčany, cenu zlata.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo