Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Chcete být milionářem?

František Mašek
František Mašek
19. 10. 2008

Zatímco výlovy rybníků probíhají hlavně na podzim, podvodníci loví ryby celý rok. Logicky hledají hlavně ty velké, a to často naslepo pomocí internetu. Nemusí jít jen o výběr peněz z vašeho konta, ale i o krádež identity, tedy důležitých osobních dat.

Chcete být milionářem?

Mohou pak žít dlouho na váš úkor, třeba i v cizině, aniž vůbec něco tušíte. Když pak přijde účet za výdaje či dluhy, které vaším jménem udělali, může být zle. Bránit se zpětně jejich zaplacení, třeba v cizí zemi, není snadné. Na počátku vašich potíží přitom nemusí být jen krádež občanského průkazu nebo rodného čísla.

Řada podobných podvodů je naštěstí poměrně průhledná nebo již byla popsána a lze je proto snadno odhalit. Není přece nutné, ať už z jakýchkoliv důvodů, svěřovat někomu neznámému číslo účtu v bance.

Rozumně uvažující člověk nereaguje ani na zprávu, že v nejrůznějších loteriích či soutěžích vyhrál zajímavou částku. O tom, že postupuje správně, se může přesvědčit na serveru www.hoax.cz, kde je řada těchto či podobných podvodů popsána.

Když převládá chamtivost

Z trochu jiného soudku je další nabídka, která „se nedá odmítnout“ a má rovněž připravit důvěřivého investora připravit o peníze. Jde o koupi akcií se zaručeně vysokým výnosem.

Ano, tyto akcie mohou být výnosné – avšak pro toho, kdo vám je nabídl. Trik spočívá v tom, že cenu akcií, které vám prodal, vyžene nejprve několika obchody výrazně nahoru a pak je prodá. Než to důvěřivý investor, který si akcie koupil, má vůbec šanci zjistit, je pozdě.

Zbudou mu jen oči pro pláč, nemalá ztráta a možnost jít si stěžovat na lampárně hlavního nádraží. Nejspíš se ptáte, kdo a proč by proboha na něco takového vůbec přistoupil? I kdyby trhy na rozdíl od současnosti rostly? Je tu ovšem zásadní problém – chamtivost je mocná čarodějka a jsou lidé, kteří pod jejím vlivem přestávají rozumně uvažovat.

Sázka na tuto věrnou družku podvodníků stojí i za povodnými maily,které jsem zaregistroval tento týden. Prvním z nich, jenž je v němčině, Dubwe Motumba, údajně z jihoafrickéChartered B ank, nabízí možnost rozdělit se o více než čtrnáct milionů dolarů, které zbyly po zemřelém zákazníkovi banky. Pro sebe a své kolegy přitom požaduje 70 % z této částky. Další detaily je ochoten sdělit mailem, je ovšem třeba jednat rychle.

Ještě dál jde nabídka údajně z Beninu. Nejen kvůli vyšší částce osmnácti a půl milionu dolarů, ale i podílu na zisku v poměru fifty fifty. Podle Barristera Gerryho Meyera pocházejí od mého jmenovce, který obchodoval se zlatem a s celou rodinou zemřel při autonehodě. Zůstává záhadou, proč si tento zaměstnanec Banque Atlantique Benin po čtyřech letech pátrání po obchodníkových příbuzných vzpomněl – údajně při hledání na internetu – právě na mne.

Prozatím ho zajímá mé jméno a příjmení, věk, zaměstnání a pozice, telefon a mobil. Přijde příště na řadu číslo tohoto účtu, občanky či pasu a rodné číslo? Mé obavy z pokusu o ukradení identity potvrzuje komisař Úřadu pro ochranu osobních údajů Miloš Šnytr. Rada, jak v podobných případech postupovat, je jasná. Na podobné maily nereagovat.

Kdo a odkud maily poslal, není zatím podle Šnytra možné v zemích, z nichž údajně přišly, zjistit. Mailovou adresu příjemce může podvodník zjistit například z otevřených kopií elektronické pošty, které rozesílají některé instituce či jedinci, nebo je lze poměrně snadno odvodit.

Situace by se měla podle Šnytra zlepšit po postupném zavedení internetového protokolu 06, který by měl přispět k přehlednějšímu uspořádání internetových adres. Každý by měl mít individuálně zaregistrovánu svou adresu a ty by byly tříděny podle zemí a světadílů. Podvodníci budou nicméně jistě hledat cesty, jak si přijít na své. Svá data si tedy třeba stále pečlivěji hlídat. Věřme, že je stejně pečlivě hlídají i instituce, které je z různých důvodů shromažďují.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo