Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Knihy o financích, které stojí za přečtení

Miloš Filip
Miloš Filip
28. 10. 2008
 7 639

Jak a kde spořit? Na co a kolik si vzít půjčku? Proč rostou nebo padají akcie? Naše finanční znalosti a zkušenosti bezesporu zaostávají za bouřlivým vývojem světa financí.

Knihy o financích, které stojí za přečtení

Přitom alespoň základní povědomí o fungování ekonomiky, bank, finančních produktů i akciových trhů nám může významně pomoci orientovat se v praktickém životě. Rozdělme naše poznávání finančního světa na základní a pokročilejší.

1. Základní orientace v osobních financích

Bohatý táta, chudý táta

Základní orientaci v osobních financích nabízí několik knih – na prvním místě doporučuji otevřít knihu z cyklu Roberta T. Kiyosakiho Bohatý táta, chudý táta s podtitulem Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne. Najdete zde filozofické srovnání přístupu k penězům z pohledu pracujících „z ruky do úst“ a života bohatých. Hlavní myšlenkou autora, která se potom opakuje v celém knižním cyklu je, opusťte tradiční pasívní přístup „vystuduj, aby sis našel dobré zaměstnání a práce tě uživila“ směrem k aktivnímu řízení vlastních financí. Plynutím času bychom podle autora měli stále více spoléhat na jiné příjmy než mzdu — přimět peníze, aby pracovaly pro vás a za vás, spoléhat na úroky z vkladů, výnosy z investování nebo pronájmu.

Osobní a rodinné bohatství

Trilogie autora tohoto příspěvku, Osobní a rodinné bohatství (Kam s penězi, Jak se dobře zajistit, Jak chytře investovat / Miloš Filip), nabízí rady a doporučení, jež mohou čtenářům pomoci budovat rodinný majetek postupně, na dlouhodobých základech, pomocí běžných finančních produktů – od spoření, penzijních fondů po investování do akcií. Publikace vychází z českého ekonomického a finančního prostředí a snaží se dát osobním financím řád — ať již budete kupovat dům, shromažďovat peníze na svoji penzi, nebo šetřit na vzdělání svým dětem.

2. Skutečně potřebuji část svých příjmů uspořit a investovat.

Jestliže na základě první skupiny knih dojdete k takovému přesvědčení, doporučuji během dlouhých podzimních večerů přečíst některou z následujících publikací.

Investování pro začátečníky

Investování pro začátečníky od Petra Syrového je stručná a „úderná“ příručka o rozsahu okolo 100 stran, ve které autor jednoduchým a srozumitelným způsobem představuje základní principy novým nebo začínajícím investorům. Seznamuje začátečníky se základní investiční mluvou – například výnosy, rizikem a likviditou investice. Probírá možnosti investic do různých typů podílových fondů, fungování penzijního fondu.

Investiční strategie pro 3. tisíciletí

V zajímavé knize Investiční strategie pro 3. tisíciletí (5. vydání) vysvětluje ekonom Pavel Kohout základy investování včetně řady zajímavých postřehů a příkladů z finanční praxe. Dozvíte se v ní praktické informace o investičním managementu, moderní teorii portfolia, o chování různých typů cenných papírů (akcií, dluhopisů, fondů, nemovitostí), o makroekonomických a politických souvislostech, ale i o psychologii investování.

Stocks For The Long Run

Vážným zájemcům o akciové investování, pochopení burzovních trendů, vývoje býčích a medvědích trhů doporučuji prostudovat knihu profesora Jeremyho Siegela Stocks For The Long Run. Autor zasvětil svůj život finančnímu výzkumu a na řadě zajímavých statistických výpočtů a finančních úvah dokládá, proč jsou dlouhodobě, v horizontu desítek let, akcie výnosnější a překvapivě i bezpečnější než kterékoli jiné cenné papíry nebo investice — jejich výnosy se dají, s odhlédnutím od současné krize na světových burzách, v inflačním prostředí předvídat spolehlivěji.

Zorientovat se ve světě osobních financí znamená především vybrat si takové knihy, jež strukturovaně, přehledně a nezaujatě zpracovávají problematiku osobních financí a investování. Předmět osobní finance se na českých školách nikdy neučil – na druhé straně, jak řekl kdysi americký průmyslový magnát Henry L. Doherty, „teprve další samostudium po škole je to, co se doopravdy počítá. Jinak budete vždycky vědět jen to, co vědí všichni ostatní.“

Článek vyšel ve finanční příloze týdeníku Reflex, připravené ve spolupráci s Finmag.cz. Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (10)

Vstoupit do diskuze
Miloš Filip

Miloš Filip

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo