Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

České banky jsou v klidu

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
1. 12. 2008

Banky nadále zvyšují své zisky a vyhlídky do budoucna nezní nezajímavě. Česká spořitelna zvýšila svůj zisk na 14,1 miliard Kč. To představuje nárůst oproti stejnému období minulého roku o 73 %. Komerční banka taktéž překvapila, její zisk narostl o 22 % na finálních 9,9 miliard Kč. Pokles zisků zatím zaznamenala ČSOB.

České banky jsou v klidu

Je zajímavé, že zatímco v ČR zisky bank rostou, jejich majitelé se potýkají s nemalými problémy. Erste Bank, vlastník České spořitelny, si musela od státu vyžádat finanční injekci ve výši 2,7 miliard eur.

V této souvislosti není na škodu připomenout si naši „čistě soukromou bankovní krizi“, která vypukla v ČR před deseti lety a zasáhla tehdejší polostátní banky. Její průběh i dopady byly mnohem vážnější než v dalších transformujících se ekonomikách.

Důvodem této krize byly špatné, toxické úvěry, které se v dobách sanací vyšplhaly na obrovské částky a v konečném zúčtování vyšly daňové poplatníky na cirka 600 miliard korun a následně naši zemi uvrhly do recese. Od této doby se nám začalo ekonomicky vzdalovat i Slovinsko, které pravděpodobně nejúspěšněji dokončilo období transformace a nyní se nejvíce blíží evropskému průměru.

Krize před více než 10 lety byla zřejmě primárním důvodem, proč byly české banky v následujících letech mnohem opatrnější při poskytování úvěrů a hypoték než v jiných zemích. Toto počínání bylo často terčem kritiky, a dokonce se uvádělo, že je tím značně oslabován zdejší růst.

Bankám v České republice se však opatrnost vyplatila a náležitě se jim vrací. Na rozdíl od bank v západní Evropě mají dostatek hotovosti a nejsou tolik závislé na mezibankovních zdrojích. Dokonce si troufám tvrdit, že racionální přístup uplatňovaný zde by se mohl stát inspirací pro další země, kde vypukla krize kvůli nedostatečné ostražitosti, nevhodné diverzifikaci a honbě za co nejvyšším ziskem.

V jiných zemích banky půjčovaly mnohem více než je HDP. Zatímco ve Francii se půjčilo „jen“ o 30 % více, v Irsku, které vykročilo do recese jako první, se už půjčilo 2,5x více. České, slovenské a polské banky půjčily o 72,68 a 82 % méně peněz.

Příklad Maďarska je zcela opačný. Maďarské banky dohromady půjčily o 34 % více prostředků, než jejich HDP. Maďarské domácnosti jsou tak mnohem více zadlužené než domácnosti slovenské či české při podobné životní úrovni.

Tamější banky půjčovaly totiž v zahraničních měnách s nadějí, že forint bude dále posilovat. Stal se však naprostý opak a forint začal oslabovat, což úvěry dodatečně podražilo, a některým domácnostem tak kvůli nadměrné zadluženosti vznikl problém se splácením.

Krize se tak našim bankám pravděpodobně vyhne, ale současné problémy v jednotlivých zemích, které byly příliš závislé na bankovním sektoru, na nás určitě dolehnou v příštím roce . Na rozdíl od většiny západní Evropy nás však čekají celkem pozitivní vyhlídky a růst v dobách, kdy všichni sčítají či očekávají další ztráty.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo