Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Svátek bankovních poplatků

Patrik Nacher
Patrik Nacher
16. 10. 2007

V hlasování s přehledem zvítězil 28. únor s 21 procenty a 128 hlasy. Poslední den nejkratšího měsíce byl navržen jako symbol, že bankovní poplatky peníze klientů také krátí.

Svátek bankovních poplatků
O bankovních poplatcích se mluví často a kriticky. Nesouhlas s poplatkovou politikou bank sílí a klienti, kteří se začínají lépe orientovat v bankovních službách a sazebnících, na poplatky reagují efektivněji a hlasitěji než dříve.

Častěji jsme svědky toho, že lidé mění svoje banky a otevřeněji hovoří a píší o své nespokojenosti. K tomu přispívá nejen hlubší finanční znalost a vyšší bankovní gramotnost klientů, ale také různé průzkumy z bankovního prostředí, aktivity spotřebitelských organizací, zájem médií o tuto problematiku a nejrůznější ankety, zaměřené právě na bankovní poplatky.

Před časem vyzval portál www.bankovnipoplatky.com návštěvníky webu, aby hlasovali o nejvhodnějším datu pro „Den protestu proti bankovním poplatkům“. Kromě samotného hlasování mohli lidé posílat názory na to, jakým vhodným způsobem tento den „oslavit“. Celkem přišlo přes 600 hlasů a názorů.

Společným jmenovatelem většiny návrhů byla zajímavá teze, aby se „negativní“ dny soustředily do co nejmenšího počtu. Proto často padali návrhy na 21. srpen či 7. listopad.

Pokud jde o formu protestu, objevilo se několik velmi nevšedních návrhů. Jeden klient například přišel s nápadem, aby se v den protestu neplatilo kartou a aby klienti nezadávali žádné bankovní převody. Jiný návštěvník navrhoval, aby všichni účastníci dne protestu odeslali řediteli své banky určité množství plateb ve výši do 2,- Kč, což je u většiny bank méně, než kolik činí poplatek za příchozí platbu.

V samotném hlasování celkem s přehledem zvítězil s 21 % a 128 hlasy 28. únor. Poslední den nejkratšího měsíce byl navržen jako symbol, že bankovní poplatky peníze klientů také krátí.

Další navrhované vhodné dny i s odůvodněním:

  • 2. leden - roční vyúčtování a den, kdy se dozvídáme jaké bankovní poplatky nás čekají
  • 27. únor - v roce 1472 byla založena nejstarší dosud fungující banka Monte dei Paschi
  • 29. únor - absurdní den, stejně jako bankovní poplatky
  • 1. duben - banky si často svoji poplatkovou politikou dělají ze svých klientů apríl
  • 1. květen - svátek práce, tzn. aby banky vydělávaly svou činností a nikoliv skrz poplatky
  • 30. červenec - první pražská defenestrace
  • 10. srpen - vstup „Osobního účtu“ ČS na trh, protest proti všem podobným „výhodným“ nabídkám
  • 21. srpen - jeden z nejčernějších dnů české historie
  • 7. listopad - listopadové datum označovalo říjnovou revoluci, což je absurdní jako některé bankovní poplatky
  • 30. prosinec - vznik České spořitelny (1991), v křesťanském kalendáři to není nejšťastnější den

Od roku 2008 se tak můžeme těšit na 28. únor jako na „den protestu proti bankovním poplatkům“. Jak dlouho tento den budeme „slavit“ do jisté míry závisí na klientech samotných - na tom, co všechno si ještě nechají líbit.

Autor je provozovatel www.bankovnipoplatky.com
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Patrik Nacher

Patrik Nacher

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo