Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Co umí finanční poradce

Josef Uchytil
Josef Uchytil
23. 10. 2007

Potkali jste už někdy finančního poradce, který není závislý na jedné finanční instituci a který se orientuje na celém finančním trhu? Pokud ano, pak nejspíše využíváte jeho služeb a není třeba vám je představovat. Pokud ovšem ještě nemáte svého finančního poradce, pak se vám pokusím v následujících odstavcích představit jeho práci z trochu neobvyklé perspektivy.

Co umí finanční poradce
"Finanční poradce je člověk znalý finančního trhu, který vám na základě analýzy vašich potřeb a cílů vypracuje finanční plán." To je asi nejběžnější formulace, se kterou se můžete potkat. Co ale je finanční plán, co je analýza potřeb a cílů, jakou roli v celém procesu hraje finanční poradce?

Finanční plán lze přeneseně chápat jako projekt domu, ve kterém chceme jednou žít. Je to dům našich rodinných finančních jistot, našich rezerv a kapitálu, dům, kde si budou bezpečně hrát naše děti, dům našich snů.

Finanční konzultant je pak člověk, který jako architekt takový projekt navrhne a který se významnou měrou podílí na realizaci samotné stavby formou "práce všeho  druhu". Jako takový Ferda mravenec.

Devět z deseti lidí, jež běžně finanční konzultant potkává, takový dům nemá. Jsou často v situaci, kdy je v minulosti navštívilo několik zástupců pojišťoven, stavebních spořitelen a jiných finančních institucí, a ti jim na jejich pomyslný stavební pozemek sem tam přihodili nějakou tu cihličku, sem tam podpůrný trám nebo vikýř. A to ještě v tom lepším případě. Nejednomu totiž na pozemku přistane tu nášlapná mina, jindy zase časovaná bomba.

Jakési ohledání aktuální stavu, současné hodnoty klientovy "nemovitosti", to je součástí analýzy potřeb a cílů, kde finanční poradce posbírá maximum dat - představy klienta (od těch základních - kde budou dveře, až po speciality - zda v prvním patře bude terasa nebo na střeše bazén) a možnosti klienta (jakým tempem se bude stavět).

"Ferda" je tu ale také od toho, aby odhalil vše, co stavbu ohrožuje. Aby jako pyrotechnik odhalil všechny časované nálože, pak aby v roli zedníka poskládal cihličky na sebe, zpevnil je maltou, postavil z nich alespoň hrubou stavbu a nakonec v roli pokrývače vše zastřešil kvalitní střechou tak, aby to, co je už postaveno, vydrželo i nadále.

Přitom všem je také v roli psychologa, věštce a statika v jedné osobě - totiž tak, aby bylo takřka kdykoli cokoli přestavitelné při zachování stoprocentní stability. Toto je prvotním cílem finančního plánu.

Stojí-li hrubá stavba, je čas myslet na fasádu. Již zbudovanou stavbu v čase nenechat chátrat, ale naopak ji zkrášlovat, investovat do zateplení, drobných rekonstrukcí i zásadnějších úprav, které vycházejí z aktuálních potřeb obyvatelů takového domu. V tom všem vám opět pomůže Ferda - finanční poradce v roli servisního technika.

Jistě bych mohl pokračovat ve výčtu dalších Ferdových pracovních náplní. Pamatujte si ale jednu, z mého pohledu tu nejdůležitější a nejkrásnější: Až potkáte toho svého pravého Ferdu a začnete s ním spolupracovat, pak zjistíte, že se nestal jen vaším finančním poradcem, ale také rodinným přítelem, se kterým se budete rádi potkávat.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Josef Uchytil

Josef Uchytil

Vystudoval matematicko-fyzikální fakultu UK. Pracoval a pracuje jako finanční a investiční poradce a získal prestižní titul European financial advisor (EFA). Ředitel turnovského Partners marketu a jazzový... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo