Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Koruna, euro a investice

Pavel Kohout
Pavel Kohout
10. 12. 2007

Česká koruna postupně posiluje. Během posledních čtyř let získávala vůči euru ročně v průměru 4,3 procenta vůči euru. Vůči dolaru bylo posilování koruny ještě výraznější.

Koruna, euro a investice
Je posilování koruny dobré, nebo je nebezpečné? Bude posilování pokračovat? Máme přijmout euro co nejdříve, anebo nevadí, když počkáme? A jaké to má důsledky pro investování?

Posilování koruny je v zásadě příznivým jevem. Silná koruna zdánlivě škodí exportérům, protože podrývá konkurenceschopnost vývozců. Ve skutečnosti však jde o projev postupného dohánění hospodářské úrovně vyspělých „starých“ zemí Evropské unie. Proto bude posilování patrně ještě několik let pokračovat, i když možná mírnějším tempem. Počítat se dvěma až třemi procenty ročně vůči euru není nerozumné.

Sílící koruna umožňuje České republice rychlý ekonomický růst při relativně nízké inflaci. Co by se stalo, kdyby Česká republika měla euro již nyní? Meziroční inflace by nebyla 4 procenta (poslední údaj z října), ale vyšší: možná pět, šest či sedm procent. Slovinsko přijalo euro začátkem roku 2007. Nyní dosahuje slovinská inflace hodnoty 5,1 % meziročně.

Ještě hůře je na tom s inflací Lotyšsko. Tato pobaltská země sice ještě nemá euro, ale kurs lotyšské měny je k euru pevně vázaný. Velký růst objemu úvěrů společně s přílivem zahraničního kapitálu způsobil růst objemu peněz v ekonomice. Říjnová meziroční inflace v Lotyšsku dosáhla hodnoty 13,2 procenta. To je dokladem teoretické zákonitosti, že pevný kurs má proinflační účinky při volném pohybu kapitálu.

Kdyby tedy česká ekonomika již měla euro, exportéři by si nestěžovali na sílící měnu, ale na rostoucí mzdové náklady. Existovalo by silnější pnutí mezi profesemi s rychlejším růstem a ostatními. Ze sociálního hlediska je sílící koruna patrně lepší než zdražování.

Posilování koruny je i šetrnější vůči úsporám obyvatelstva. Na druhé straně oslabování cizích měn vůči koruně snižuje výnosy zahraničních investic. Proto se českým investorům nemohou například vyplatit investice do eurových dluhopisů nebo termínové vklady v euru. Úročení eurových cenných papírů je velmi podobné jako u české koruny, avšak klesající kurs eura činí tyto nástroje pro českého investora naprosto nezajímavými.

O něco lepší je situace u akcií z eurové oblasti. Výnosy západoevropských akcií byly v posledních letech natolik dobré, že čtyřprocentní oslabení eura bylo v zásadě zanedbatelné. Například fond Pioneer European Small Companies rostl během posledních tří let průměrně o 20 procent ročně. Za těchto okolností nejsou čtyři procenta kursové ztráty příliš vzrušující.

Nutné je ovšem podotknout, že minulá výkonnost není zárukou budoucích výnosů. V budoucnosti může být leccos jinak a vyrábět dlouhodobé prognózy z historie posledních několika let může být unáhlené. Ale to je zase jiné téma.

Další články Pavla Kohouta

Ptejte se v naší poradně
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo