Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nový Finmag na stáncích: Magda Vášáryová: Češi, proberte se!

Finmag.cz
Finmag.cz
23. 11. 2017
 6 390

Skončí Česko po prezidentských volbách jako nárazníková země Ruska? Proč má Babiš v politice takový úspěch? Je mezi ním a Mečiarem rozdíl? Pohled ze Slovenska nabízí ve velkém rozhovoru pro tištěný Finmag, který právě vychází, Magda Vášáryová. Ukázku přinášíme i na webu.

Nový Finmag na stáncích: Magda Vášáryová: Češi, proberte se!

Překvapily vás výsledky našich voleb?

Žádný šok to nebyl. Předvolební průzkumy napovídaly, že Andrej Babiš míří za suverénním vítězstvím a že se do Sněmovny může dostat řada nových stran. Je jich ale moc a jsou příliš malé. Ukazuje to zmatek a nerozhodnost v hlavách českých voličů.

Jak to myslíte?

Je na pováženou, že vítězí ti, co křičí, že doteď bylo všechno špatně nebo že je potřeba začít od začátku. Převládá naštvanost, místo racionálního uvažování o budoucnosti se rozhodujete emocionálně. Na to jsme u Čechů nebyli zvyklí. Pravda ale je, že populistům se teď daří po celé Evropě. 

Proč tolik lidí nemá problém volit člověka stíhaného za dotační podvod?

Uvěřili řečem, že všichni v politice kradou, že jde o normální věc. Někdo si zase naivně myslí, že velcí boháči nechtějí mít ještě víc. Také se povedlo rozšířit názor, že všechna dosavadní politická rozhodnutí byla špatná a že je i samotná politika blbá. Proto se teď dělá antipolitika. A očividně jde o úspěšnou strategii. Nechci uvěřit tomu, že si lidé Babiše zvolili, protože chtějí, aby Česká republika byla soukromá firma. Dobrovolně se totiž pasovali do role zaměstnanců holdingu, kteří nesmějí o ničem rozhodovat.

Andreje Babiše často přirovnávají k Vladimíru Mečiarovi. Je to srovnání namístě?  

Rozhodně ne. Když u nás drtivě vítězil Mečiar, byla úplně jiná situace. Bylo to krátce po rozdělení Československa, nebyli jsme v Evropské unii ani v NATO, ekonomicky jsme na tom nebyli vůbec dobře. Vy se teď máte skvěle, a místo toho, abyste se snažili mít v Evropě pevnější postavení, jdete opačnou cestou. 

Přirovnávat Babiše k Mečiarovi je nesmysl. Mečiar byl odnikud. Neuměl žádný jazyk, nevěděl, jak vypadá svět kolem. Navíc byl podle mě psychicky nemocný. Andrej Babiš je vzdělaný synáček vysoce postaveného člověka, žil v zahraničí, umí jazyky. S Mečiarem nemá nic společného. Maximálně to, že oba chtějí mít po svém boku mladou atraktivní blondýnku.

A co třeba hulvátský způsob, jakým se oba v politice prezentují…

Myslím, že to je spíš otázka na voliče. Kdyby Babiš věděl, že se to lidem nelíbí a že kvůli tomu dostane pět procent, choval by se jinak. O tom nepochybujte. Někomu zkrátka hulvátství imponuje, protože se doma chová k manželce a dětem stejně.

V něčem bych ale přece jen podobnost mezi mečiarismem a úspěchem ANO v politice našla. Výsledky těchto voleb nejsou na čtyři roky. Život v Česku to ovlivní na mnohem delší dobu. Mečiar si už dávno sedí sám u ohníčku na zahradě a opéká slaninu, ale s tím, co v politice natropil on a jeho hnutí, se vyrovnáváme dodneška. Obávám se, že u vás to bude podobné.

Fotky Magdy Vášáryové Daniel Hamerník

Koupit zimní Finmag

V novém Finmagu najdete mnohem víc:

Korunní princ al-Káidy

Na severu Sýrie se pod praporem al-Káidy sjednotilo na třicet tisíc bojovníků. Další tisíce jí přísahají věrnost po celém světě. Do boje je povede jedenáctý syn Usámy bin Ládina.


Marsonautka

Michaela Musilová má za sebou dvě mezinárodní simulované mise na Mars. Tu druhou dokonce osmadvacetiletá astrobioložka vedla. Katastrof jim nachystali víc než dost.


Diamanty na harddisku

Hodnota bitcoinu i dalších kryptoměn vystřelila na desetinásobek. Nafukuje se velká investiční bublina, která skončí průšvihem, nebo budou bitcoin a ethereum stejný držák jako šperky po babičce?


Kašpárek versus Uhlová

„Zvykli jsme si na to, že přes stát dotujeme firmy, které špatně platí,“ říká reportérka Saša Uhlová. V rozhovoru s Michalem Kašpárkem popisuje, jak si na vlastní kůži vyzkoušela nejhůř placená povolání v Česku.

Foto Radek Miča


Kašlete na víčka

Se zachraňováním životů je to jako s rodinnými nákupy: utrácejte tam, kde za svoje peníze dostanete nejvíc, přesvědčují efektivní altruisté. Kde přesně to podle nich je?

Předplaťte si Finmag za 294 korun na rok
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Finmag.cz

Finmag.cz

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo