Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Saúdská lekce z genderu

Pavel Jégl
Pavel Jégl
9. 10. 2017

Ženy, které řídí auta, můžou být pro ekonomiku prospěšné. Proto je Saúdové pustí za volant.

Saúdská lekce z genderu

Ženy v Saúdské Arábii budou řídit auta. V konzervativní monarchii převratná věc.

Vesměs se má za to, že v zemi, kde leží nejposvátnějším místa islámu, pro ženy platil zákaz řízení. Ve skutečnosti žádné nařízení, které by jim zapovídalo sedět na místě řidiče, neexistovalo.

Ženy ale nebyly přijímány do autoškol. Některé získaly řidičský průkaz v zahraničí. Jenže saúdští policisté a soudci je neuznávali, řidičky pokutovali, některé byly dokonce vsazeny do vězení.  

Vládnoucí dynastie tento přístup zdůvodňovala výkladem náboženských výnosů. Teď k nim tak striktně přihlížet nebude.

Že by Saúdové ustoupili tlaku domácího „džendru“ – ženám, které demonstrativně řídily auta v centru měst? Nebo jim snad leží na srdci genderová rovnost?

Unisex na silnici

Ani jedno, ani druhé. Cílem automobilového unisexu, který podle královského dekretu bude zaveden nejpozději v červnu příštího roku, je vylepšit bilanci rozpočtu a zajistit Saúdské Arábii ekonomický růst.

Prozíravé. Výnosy z ropy už nejsou, co bývaly – a nejspíš ani nebudou. (Momentálně se podílí na příjmech rozpočtu 45 procenty.) Propad cen ropy se v minulých letech podepsal na zdraví ekonomiky, příjmy z exportu spadly o čtvrtinu.

Letos Saúdská Arábie, spolu s dalšími státy vyvážejícími ropu, omezila těžbu, aby ceny černého zlata vyhnala výš. Domácí ropný sektor dál klesá a ekonomika se vrátila do recese, do které spadla už počátkem loňského roku.

Saúdům ale může být hůř. Jednou přesedneme do elektromobilů a ta doba může přijít dřív, než si myslíme. Pokud má saúdský stát i poté prosperovat, nezbývá než snížit závislost na ropě, modernizovat ekonomiku, odbourat byrokracii a posílit soukromý sektor. Proto také vládci islámské země chtějí, aby víc žen pracovalo. Nyní má zaměstnání pouze každá pátá.

Ženy za vyšší HDP!

K tomu, aby se v zemi, kde veřejná doprava neexistuje, dostaly do práce, ženy potřebují auta. A protože nemůžou řídit, jsou odkázané na řidiče z asijských zemí, za které průměrná rodina utrácí měsíčně 3800 rijálů (25 000 korun).

V Saúdské Arábii jich pracují statisíce. Rok co rok posílají do svých zemí miliardy rijálů.

Vyšel nový Finmag!

CO V NĚM TAKY NAJDETE

VŘSD. Velký říjnový socialistický debakl

Alternativní historie z pera ekonoma Pavla Kohouta. V roce 1918, po rudém převratu, jsou uprostřed Ruska zmítaného občanskou válkou nejdisciplinovanější vojenskou silou československé legie. Jaký bude svět, až potřou bolševika a car Mikuláš se vrátí na trůn?


Proč hvězdy berou tolik?

Proč si nad postel lepíme plakáty zpěvaček nebo sportovců, ne učitelů? Zpěv ani fotbal nejsou jaderná fyzika nebo neurochirurgie. Vyvolávají v nás silné emoce. Pořád se jen smějou a vítězí. Kdo by nechtěl být jako oni? Popekonomie Lukáše Kovandy.

Potřebuju Finmag

Pokud budou ženy řídit, zůstanou tyto peníze v zemi a pracovní trh posílí zaměstnankyně, které jsou mnohdy lépe vzdělané, než jejich mužské protějšky, řekl v rozhovoru pro agenturu Bloomberg hlavní ekonom bankovní skupiny HSBC pro Střední východ Simon Williams.

Bloomberg Intelligence odhaduje, že vyšší zapojení žen do ekonomiky (na úroveň běžnou v sousedních zemích – Bahrajnu, Kataru, Kuvajtu a ve Spojených arabských emirátech) by zvedlo saúdský HDP o 0,4 až 0,9 procentních bodů každý rok po tři dekády. Přepočteno na dolary: zisk až 90 miliard dolarů do roku 2030.

Řídit vlastní život

Pohled konzervativních Saúdů na ženy se snaží změnit nová generace příštích vládců království – zejména korunní princ Mohamed bin Salmán.

Jako předseda vládního Výboru pro ekonomické a rozvojové záležitosti vypracoval reformní program Vize 2030, který má diverzifikovat saúdské hospodářství a snížit jeho závislost na ropě. Program počítá s tím, že dvě třetiny HDP budou na konci příští dekády vznikat v soukromém sektoru. Saúdové chtějí tohoto cíle dosáhnout i tím, že zvýší podíl zaměstnaných žen z nynějších 22 na 33 procent.

Poté, co budou řídit auta, mnohým ženám to zaměstnání usnadní. Dál však k němu budou potřebovat souhlas muže, stejně jako k dalším životním krokům.

Většinu důležitých rozhodnutí budou za ženy pořád dělat poručníci – manželé, otcové, bratři, anebo dokonce synové. Bez jejich svolení nesmí žena pracovat, podnikat, studovat na univerzitě, cestovat (vydání pasu je podmíněno podpisem muže), podstoupit operaci, vdát se… Na vlastní pěst si ani nemůže otevřít účet v bance nebo získat úvěr. K tomu musí dodržovat dress code a zahalovat si tělo, tak aby nevynikaly jeho křivky.

Jenže i poručníkování mužů bude omezováno a nakonec (snad dřív než na svatého Dyndy) zrušeno. Král Salmán už vydal příkaz prověřit normy, které upravují práva žen. Budou postupně revidovány.

Poté, co jim panovník dovolil řídit auta, můžou tedy ženy v Saúdské Arábii živit naději, že jednou budou řídit i vlastní životy.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo